Academicienii USMF sunt îngrijorați de inițiativa privind farmaciile mobile

Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își exprimă profunda îngrijorare față de conținutul legilor aprobate recent cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

,,Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” exprimă profundă îngrijorare față de conținutul legilor aprobate recent cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică. Cu nedumerire și dezamăgire, constatăm că este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific. Specialiștii în domeniu, inclusiv reprezentanții Facultății de Farmacie, au aflat despre adoptarea acestui șir de legi din mass-media și de pe rețelele de socializare…”, se arată în comunicat.

USMF menționează că, pe parcursul celor 56 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie, circa 5000 de specialiști farmaciști cu studii superioare au fost pregătiți pentru sistemul de sănătate, fiind antrenați preponderent în asigurarea asistenței farmaceutice populației prin oferirea de produse farmaceutice și parafarmaceutice prin intermediul farmaciilor comunitare de tip deschis, așa cum este reglementată și realizată această activitate în toate statele. La noi în țară, această normă este prevăzută în Legea 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică – respectată în totalitate. Până în prezent, legea dată a suportat un șir de amendamente aplicate prin 25 de legi aprobate, care parțial au fost consultate cu cadrele științifico-didactice ale Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și cu reprezentanții Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova. Însă, cu părere de rău, propunerile și/sau recomandările au fost neglijate, de cele mai multe ori.

Aceeași situație s-a creat și cu legile aprobate recent, care sunt contradictorii atât cu cadrul legislativ al sistemului de sănătate din Republica Moldova (Legea ocrotirii sănătății și Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic), cât și cu cel internațional, inclusiv din Uniunea Europeană și țările CSI.

O farmacie comunitară și filiala acesteia pentru desfășurarea activității farmaceutice trebuie să corespundă cu strictețe cerințelor, serviciile să fie prestate de cadre farmaceutice, să dispună de spațiu, dotare, licență, aviz sanitar, certificat de acreditare și multe altele. Cele enumerate nicidecum nu pot fi asigurate într-o „unitate mobilă farmaceutică”.

Intențiile „nobile” privind îmbunătățirea asistenței cu medicamente a populației prin intermediul „farmaciilor virtuale” (prin internet), „magazine” și „farmacii ambulante” va avea, cu regret, un efect invers, în unele cazuri cu consecințe foarte grave asupra sănătății consumatorilor de medicamente.

,,Atenționăm că noile prevederi legale vor avea un impact negativ, în special asupra sănătății populației și asupra sistemului farmaceutic per ansamblu, argumentele fiind următoarele:

  • medicamentul nu este un simplu produs, iar pentru asigurarea efectului terapeutic, acesta necesită un regim special de depozitare și transportare, în corespundere cu proprietățile fizico-chimice și respectarea normelor sanitare, ce nu pot fi asigurate în „unitatea mobilă”, implicit, drept consecință, nefiind garantată livrarea unui medicament calitativ, eficient și inofensiv consumatorului final;
  • orice medicament poate deveni toxic în condiții de păstrare inadecvată, la supradozare, utilizare incorectă, fără indicația medicului sau consultația farmacistului;
  • utilizarea necontrolată a medicamentelor este o problemă gravă a sistemului de sănătate în întreaga lume, ce se soldează cu agravarea sănătății consumatorilor de medicamente. În aceste condiții există riscul creării stocurilor de medicamente inutile la domiciliu prin dorința de a le avea pentru orice eventualitate și posibilitatea de a le procura nelimitat;
  • fiind substanțe chimice, medicamentele, chiar și atunci când sunt administrate corect, pot avea nu doar efecte benefice, ci și reacții adverse, mai ales când sunt utilizate fără prescripția medicului și fără consultația farmacistului. Practica mondială este un argument incontestabil în acest sens;
  • în societatea noastră deja se atestă un consum abuziv de medicamente prin încurajarea și promovarea automedicației necontrolate, care se soldează cu intoxicații și diverse efecte secundare, iar accesul necondiționat la preparatele farmaceutice, inclusiv on-line, va facilita acest lucru, scopul final al furnizorilor fiind realizarea lor masivă pentru a-și acoperi cheltuielile suportate;
  • comercializarea și livrarea la domiciliu a medicamentelor de către persoane fără studii farmaceutice, incompetente să ofere informații cu privire la modul de utilizare, reacții adverse, interacțiuni ș.a., se va solda cu urmări grave asupra sănătății oamenilor, sesizate în timp; imposibilitatea asigurării utilizării raționale a medicamentelor și monitorizării ulterioare a administrării de către pacienți. Farmacistul, care este specialistul principal în domeniul medicamentului conform definiției date de Organizația Mondială a Sănătății, discută cu pacientul în farmacie, apreciază starea lui de sănătate și necesitatea consultării medicului, oferă sfaturi, gestionează și monitorizează tratamentul pacienților etc.;
  • încurajarea polipragmaziei, prin procurarea de către consumatori a mai multor medicamente care conțin același principiu activ sau sunt din aceeași clasă farmacoterapeutică, conduce la declanșarea maladiilor iatrogene;
  • în țară noastră se atestă utilizarea irațională a medicamentelor în rândul populației, fapt ce condiționează imposibilitatea comparării cu alte țări în care se admite livrarea unor medicamente, în afara farmaciei, exclusiv din lista medicamentelor fără prescripție (Lista OTC);
  • cum poate fi interpretată sintagma „personal instruit în domeniul farmaciei” pentru cei care nu au studii farmaceutice? Instruirea în domeniul farmaciei se realizează doar la USMF „Nicolae Testemițanu” (studii superioare integrate de 5 ani) și la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” (studii medii de 3 ani). Care vor fi acele persoane „instruite”, de către cine și cum – menite să „trateze”?
  • există riscul de comercializare necontrolată a medicamentelor falsificate, contrafăcute și neautorizate în Republica Moldova;
  • nu va fi asigurat controlul așa numitei „activități farmaceutice în farmacia mobilă”, lipsa căruia se soldează cu încălcarea tuturor cerințelor față de medicament ca produs specific;
  • liberalizarea prețurilor la medicamente va provoca scumpirea lor nefondată, care este inadmisibilă pentru sistemul de sănătate;
  • dispariția unor medicamente de pe piață – condiționată de cerințele impuse de a fi tradus prospectul medicamentului și în alte limbi decât limba română.

Lista consecințelor poate fi completată. Însă menționăm că orice lege trebuie să fie în folosul cetățenilor. În cazul dat, sintagmele „asigurarea accesibilității la nivel rural, persoanelor vârstnice din regiuni rurale” ș.a. sunt utilizate doar ca un paravan, în realitate acțiunile vin în detrimentul sănătății și siguranței vieții populației.

Dacă aceste legi vor ajunge să fie implementate în activitatea farmaceutică, efectele negative vor fi resimțite, în scurt timp, la nivel social, economico-financiar, dar și mai important – asupra sistemului medical în întregime.

De la sine apare întrebarea – cine își asumă responsabilitatea pentru consecințele acestei practici neconforme de prestare a actului medical și farmaceutic fără respectarea aspectului etic și deontologic?”, este specificat în comunicatul instituției.

sursa: www.usmf.md: www.ipn.md

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Blondă sau brunetă, cum îi stă mai bine? Anastasia Fotachi cere sfatul admiratorilor
Articolul anterior
Bradul din Soroca a ajuns ținta glumelor pe rețelele sociale
Articolul următor