Academicienii USMF sunt îngrijorați de inițiativa privind farmaciile mobile

Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își exprimă profunda îngrijorare față de conținutul legilor aprobate recent cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

,,Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” exprimă profundă îngrijorare față de conținutul legilor aprobate recent cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică. Cu nedumerire și dezamăgire, constatăm că este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific. Specialiștii în domeniu, inclusiv reprezentanții Facultății de Farmacie, au aflat despre adoptarea acestui șir de legi din mass-media și de pe rețelele de socializare…”, se arată în comunicat.

USMF menționează că, pe parcursul celor 56 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie, circa 5000 de specialiști farmaciști cu studii superioare au fost pregătiți pentru sistemul de sănătate, fiind antrenați preponderent în asigurarea asistenței farmaceutice populației prin oferirea de produse farmaceutice și parafarmaceutice prin intermediul farmaciilor comunitare de tip deschis, așa cum este reglementată și realizată această activitate în toate statele. La noi în țară, această normă este prevăzută în Legea 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică – respectată în totalitate. Până în prezent, legea dată a suportat un șir de amendamente aplicate prin 25 de legi aprobate, care parțial au fost consultate cu cadrele științifico-didactice ale Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și cu reprezentanții Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova. Însă, cu părere de rău, propunerile și/sau recomandările au fost neglijate, de cele mai multe ori.

Aceeași situație s-a creat și cu legile aprobate recent, care sunt contradictorii atât cu cadrul legislativ al sistemului de sănătate din Republica Moldova (Legea ocrotirii sănătății și Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic), cât și cu cel internațional, inclusiv din Uniunea Europeană și țările CSI.

O farmacie comunitară și filiala acesteia pentru desfășurarea activității farmaceutice trebuie să corespundă cu strictețe cerințelor, serviciile să fie prestate de cadre farmaceutice, să dispună de spațiu, dotare, licență, aviz sanitar, certificat de acreditare și multe altele. Cele enumerate nicidecum nu pot fi asigurate într-o „unitate mobilă farmaceutică”.

Intențiile „nobile” privind îmbunătățirea asistenței cu medicamente a populației prin intermediul „farmaciilor virtuale” (prin internet), „magazine” și „farmacii ambulante” va avea, cu regret, un efect invers, în unele cazuri cu consecințe foarte grave asupra sănătății consumatorilor de medicamente.

,,Atenționăm că noile prevederi legale vor avea un impact negativ, în special asupra sănătății populației și asupra sistemului farmaceutic per ansamblu, argumentele fiind următoarele:

 • medicamentul nu este un simplu produs, iar pentru asigurarea efectului terapeutic, acesta necesită un regim special de depozitare și transportare, în corespundere cu proprietățile fizico-chimice și respectarea normelor sanitare, ce nu pot fi asigurate în „unitatea mobilă”, implicit, drept consecință, nefiind garantată livrarea unui medicament calitativ, eficient și inofensiv consumatorului final;
 • orice medicament poate deveni toxic în condiții de păstrare inadecvată, la supradozare, utilizare incorectă, fără indicația medicului sau consultația farmacistului;
 • utilizarea necontrolată a medicamentelor este o problemă gravă a sistemului de sănătate în întreaga lume, ce se soldează cu agravarea sănătății consumatorilor de medicamente. În aceste condiții există riscul creării stocurilor de medicamente inutile la domiciliu prin dorința de a le avea pentru orice eventualitate și posibilitatea de a le procura nelimitat;
 • fiind substanțe chimice, medicamentele, chiar și atunci când sunt administrate corect, pot avea nu doar efecte benefice, ci și reacții adverse, mai ales când sunt utilizate fără prescripția medicului și fără consultația farmacistului. Practica mondială este un argument incontestabil în acest sens;
 • în societatea noastră deja se atestă un consum abuziv de medicamente prin încurajarea și promovarea automedicației necontrolate, care se soldează cu intoxicații și diverse efecte secundare, iar accesul necondiționat la preparatele farmaceutice, inclusiv on-line, va facilita acest lucru, scopul final al furnizorilor fiind realizarea lor masivă pentru a-și acoperi cheltuielile suportate;
 • comercializarea și livrarea la domiciliu a medicamentelor de către persoane fără studii farmaceutice, incompetente să ofere informații cu privire la modul de utilizare, reacții adverse, interacțiuni ș.a., se va solda cu urmări grave asupra sănătății oamenilor, sesizate în timp; imposibilitatea asigurării utilizării raționale a medicamentelor și monitorizării ulterioare a administrării de către pacienți. Farmacistul, care este specialistul principal în domeniul medicamentului conform definiției date de Organizația Mondială a Sănătății, discută cu pacientul în farmacie, apreciază starea lui de sănătate și necesitatea consultării medicului, oferă sfaturi, gestionează și monitorizează tratamentul pacienților etc.;
 • încurajarea polipragmaziei, prin procurarea de către consumatori a mai multor medicamente care conțin același principiu activ sau sunt din aceeași clasă farmacoterapeutică, conduce la declanșarea maladiilor iatrogene;
 • în țară noastră se atestă utilizarea irațională a medicamentelor în rândul populației, fapt ce condiționează imposibilitatea comparării cu alte țări în care se admite livrarea unor medicamente, în afara farmaciei, exclusiv din lista medicamentelor fără prescripție (Lista OTC);
 • cum poate fi interpretată sintagma „personal instruit în domeniul farmaciei” pentru cei care nu au studii farmaceutice? Instruirea în domeniul farmaciei se realizează doar la USMF „Nicolae Testemițanu” (studii superioare integrate de 5 ani) și la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” (studii medii de 3 ani). Care vor fi acele persoane „instruite”, de către cine și cum – menite să „trateze”?
 • există riscul de comercializare necontrolată a medicamentelor falsificate, contrafăcute și neautorizate în Republica Moldova;
 • nu va fi asigurat controlul așa numitei „activități farmaceutice în farmacia mobilă”, lipsa căruia se soldează cu încălcarea tuturor cerințelor față de medicament ca produs specific;
 • liberalizarea prețurilor la medicamente va provoca scumpirea lor nefondată, care este inadmisibilă pentru sistemul de sănătate;
 • dispariția unor medicamente de pe piață – condiționată de cerințele impuse de a fi tradus prospectul medicamentului și în alte limbi decât limba română.

Lista consecințelor poate fi completată. Însă menționăm că orice lege trebuie să fie în folosul cetățenilor. În cazul dat, sintagmele „asigurarea accesibilității la nivel rural, persoanelor vârstnice din regiuni rurale” ș.a. sunt utilizate doar ca un paravan, în realitate acțiunile vin în detrimentul sănătății și siguranței vieții populației.

Dacă aceste legi vor ajunge să fie implementate în activitatea farmaceutică, efectele negative vor fi resimțite, în scurt timp, la nivel social, economico-financiar, dar și mai important – asupra sistemului medical în întregime.

De la sine apare întrebarea – cine își asumă responsabilitatea pentru consecințele acestei practici neconforme de prestare a actului medical și farmaceutic fără respectarea aspectului etic și deontologic?”, este specificat în comunicatul instituției.

sursa: www.usmf.md: www.ipn.md

Experții avertizează: Virusul variolei maimuței nu se răspândește doar prin contact intim

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) spun că există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței. Virusul nu se răspândește doar prin contact intim, ci şi prin împărțirea aceleiași lenjerii de pat sau a prosoapelor.

SUA: Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței

Cazurile apar în principal la bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi, dar şi femeile sunt infectate, a declarat joi dr. Agam Rao, membru al CDC, în cadrul unei şedinţe de grup, scrie Reuters, transmite mediafax.ro.

Potrivit CDC, au fost raportate, de asemenea, cazuri de transmitere în rândul membrilor familiei şi al contacţilor apropiaţi.

„Am auzit, de asemenea, în întreaga lume despre contacte apropiate, cum ar fi membrii apropiaţi ai gospodăriei care, de exemplu, prin împărţirea lenjeriei de pat, a prosoapelor, au dobândit infecţia”, a spus Rao. „Deci, nu doar prin contact intim apropiat se răspândeşte acest lucru”.

Leziunile asociate cu actualul focar sunt, de asemenea, mai mici decât cele tipice ale variolei maimuţei clasice, potrivit agenţiei de sănătate publică.

Luna trecută, CDC a publicat orientări care recomandă utilizarea vaccinului Jynneos de la Bavarian Nordic pentru personalul de laborator şi alte persoane cu risc, punând la dispoziţie un alt vaccin de la Emergent BioSolutions.

La începutul zilei de joi, oraşul New York a deschis o clinică temporară pentru a administra vaccinul Jynneos în două doze persoanelor eligibile care ar fi putut fi expuse la variola maimuţei, inclusiv bărbaţilor homosexuali şi bisexuali.

În timp ce au existat cazuri de inflamaţie a inimii, numită miocardită, asociate cu vaccinul de la Emergent BioSolutions, nu au fost raportate încă astfel de cazuri după utilizarea Jynneos, a precizat CDC.

Există o cantitate limitată de Jynneos, iar agenţia analizează cum să utilizeze cel mai bine rezervele, a precizat aceasta.Variola maimuţei, o infecţie virală care provoacă leziuni ale pielii, este endemică în anumite părţi ale Africii. Dar focarul actual a afectat ţări în care virusul nu se răspândeşte de obicei, stârnind îngrijorare.

Prima despăgubire dată unui pacient care a murit din cauza complicațiilor vaccinului anti-Covid-19

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, avem şi prima despăgubire dată unui pacient care a murit din cauza complicațiilor vaccinului anti-COVID-19.

Ghid de vaccinare Covid 19 a pacienților oncologici - ECPC - European Cancer Patient Coalition

O femeie al cărei partener de viaţă a murit anul trecut după ce s-a vaccinat cu serul anti Covid-19 al companiei AstraZeneca a devenit prima persoană din Marea Britanie care a primit despăgubiri după un deces asociat vaccinului anti-COVID-19, a anunţat marţi seară bbc.com, conform antena3.ro.

Fostul logodnic al lui Vikki Spit, cântăreţul rock Zion (48 de ani), s-a îmbolnăvit la opt zile după ce primise vaccinul şi a murit în mai 2021. 

Vikki Spit a chemat ambulanţa pentru Zion atunci când acesta a început să acuze dureri de cap „îngrozitoare” pe 13 mai 2021. Paramedicii au crezut că Zion suferea de o migrenă atunci când au fost chemaţi să se deplaseze la reşedinţa lor.

Rockerul britanic, care era totodată scriitor şi cineast, a suferit o criză după câteva zile şi „nu s-a mai trezit” după ce a fost operat. Certificatul lui de deces confirmă că a murit din cauza unor complicaţii apărute după vaccinare.

Vikki mai spune că logodnicul ei era sănătos şi într-o bună formă fizică şi că el ar fi avut şanse mari de supravieţuire dacă ar fi primit mai devreme tratamentul adecvat.

Era donator de organe, iar ficatul şi rinichii lui au salvat alte trei vieţi.

Despăgubire de 120.000 de lire sterline

Logodnica lui a primit în urma unei înţelegeri judiciare valoarea maximă a despăgubirilor legale de 120.000 de lire sterline (139.400 de euro), dar consideră că această sumă nu este suficientă.

Vikki (38 de ani) a dezvăluit că a acumulat multe datorii după ce nu a mai putut să beneficieze de veniturile obţinute de Zion şi că despăgubirile ar fi trebuit să fie în jurul sumei de 180.000 de lire sterline (209.123 de euro).

De asemenea, ea susţine că a trebuit să aştepte prea mult timp înainte să primească acea sumă în virtutea unei legi din 1979, Schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri, şi că despăgubirile ce i-au fost acordate nu au ţinut cont de rata inflaţiei din perioada care a trecut după adoptarea acestei reglementări.

Plăţile pentru daunele provocate de vaccinuri sunt disponibile pentru orice persoană care a suferit anumite dizabilităţi ca rezultat al vaccinării, iar rudele pot de asemenea să solicite aceste despăgubiri în numele unei persoane care a murit după o vaccinare.

Schema de plată oferă sume unice şi neimpozabile de până la 120.000 de lire sterline şi deşi o astfel de plată nu afectează dreptul unei persoane de a deschide un proces, ea poate avea totuşi anumite implicaţii asupra beneficiilor pe care reclamanţii le-ar obţine în instanţă.

Stare de urgenţă în Marea Britanie: A fost descoperit virusului poliomielitei

Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a declarat că au fost detectate la o staţie de tratare a apelor uzate din estul Londrei între februarie şi iunie urme de poliovirus sălbatic serotip 2 (PV2).

Autorităţile sanitare britanice au declarat stare de urgenţă naţională după descoperirea unor urme ale virusului poliomielitei în canalizările din Londra, se afirmă într-o declaraţie publicată miercuri de Agenţia pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA), transmite Adevărul.ro.

Se subliniază că urme ale celui de-al doilea serotip de poliovirus sălbatic (PV2) au fost găsite la o staţie de epurare a apelor uzate din estul Londrei între februarie şi iunie. Compania deserveşte zone ale oraşului cu o populaţie totală de puţin sub 4 milioane de oameni, a spus UKHSA.

Agenţia a precizat că, de regulă, unul până la trei cazuri de poliovirus asociat vaccinului sunt detectate în probe prelevate din apele uzate în fiecare an în ţară.

„Detecţiile anterioare au fost înregistrate după ce o persoană care a primit un vaccin oral împotriva poliomielitei în străinătate a călătorit în Marea Britanie şi a lăsat urme ale poliovirusului pentru o perioadă scurtă”, se arată în raport. Cu toate acestea, particularitatea situaţiei actuale, conform UKHSA, este că, de data aceasta contrar practicii obişnuite,  izolatele detectate ale virusului sunt legate genetic între ele.

După cum a subliniat canalul Sky News, majoritatea celor infectaţi cu virusul poliomielitei sunt asimptomatici. Infecţia se transmite de la persoană la persoană în principal pe cale fecal-orală sau, mai rar, prin intermediul unor purtători obişnuiţi de infecţie (cum ar fi apa sau alimentele contaminate) şi se repetă în intestine.

Vaccinuri disponibile

Autorităţile britanice au atras atenţia asupra faptului că, în cazuri rare, virusul poliomielitei poate duce la boli grave, inclusiv paralizie, dacă persoana infectată nu a fost vaccinată. Ultimul caz de infecţie cu poliovirus sălbatic direct în Regatul Unit a fost înregistrat în 1984. În 2003, Marea Britanie a declarat victoria finală asupra virusului. În acest sens, din 2004, utilizarea vaccinurilor orale antipolio a fost întreruptă în ţară. Cu toate acestea, o serie de ţări, inclusiv Pakistan, Afganistan şi Nigeria, ai căror nativi trăiesc în număr mare în regat, continuă să utilizeze acest vaccin.

În acelaşi timp, vaccinul polio inactivat este oferit în Marea Britanie de trei ori pe an tuturor copiilor cu vârsta sub un an. Astfel, până la vârsta de doi ani, 95% dintre copiii britanici au fost deja vaccinaţi cu acest vaccin. Din acest motiv, UKHSA a recomandat administrarea injecţiei rezidenţilor nevaccinaţi din Marea Britanie.

Vaccinul antipoliomielită oral are o diferenţă fundamentală faţă de cel inactivat şi anume că, atunci când intră în tractul gastrointestinal, se modifică, fiind excretat în fecale în decurs de 6 săptămâni de la vaccinare. Acest lucru poate duce la poliomielita asociată vaccinului atât la persoana vaccinată însuşi (în cazul unei stări de imunodeficienţă), cât şi printre contactele nevaccinate.

Blondă sau brunetă, cum îi stă mai bine? Anastasia Fotachi cere sfatul admiratorilor
Articolul anterior
Bradul din Soroca a ajuns ținta glumelor pe rețelele sociale
Articolul următor