Această boală poate duce la dereglări ale ciclului menstrual și chiar la infertilitate. Cum să te protejezi

Milioane de femei ignoră simptomele care indică prezența unor tulburări grave în organism. Cicluri neregulate, eliminări abundente sau neînsemnate în timpul ciclului menstrual – sunt simptome care necesită atenție, deoarece sunt o cauză frecventă a infertilității. „Site-ul www.tiroida.md cu sprijinul Companiei Berlin-Chemie / Menarini ne atenționează la ce momente trebuie să atragem atenția.

Cel mai adesea, tulburarea ciclului menstrual nu este o boală independentă, ci o manifestare a unei tulburări hormonale sau a altor dereglări în organism. Schimbarea anotimpurilor în sine afectează organismul, dar atunci când se suprapun și tulburările hormonale, situația se schimbă.

Problemele legate de ciclul menstrual sunt un simptom comun al tulburărilor funcției glandei tiroide, cum ar fi hipotiroidismul. Potrivit unor studii, până la 34% dintre cazurile de infertilitate sunt detectate pe fundalul hipotiroidismului. Hipotiroidismul este o boală din cauza căreia scade producția de hormoni tiroidieni. Conform statisticilor, în rândul femeilor, această tulburare apare de câteva ori mai frecvent decât în ​​rândul bărbaților.

Glanda tiroidă și ciclul menstrual

Glanda tiroidă este regulatorul, „dispecerul” întregului organism; semnalele hormonale din glanda tiroidă sunt transmise către toate organele. Organele de reproducere nu sunt o excepție, activitatea lor este influențată și de glanda tiroidă. Hipotiroidismul duce la o încetinire a proceselor metabolice, modificări ale metabolismului, precum și o scădere a activității hormonilor sexuali feminini.

Funcționarea armonioasă a tiroidei și a organelor de reproducere feminine, permite endometriului (aceasta este mucoasa interioară a uterului) să fie reînnoit în mod regulat, iar ovocitele să se maturizeze, ceea ce reprezintă o condiție importantă pentru concepție.

Dacă glanda tiroidă nu funcționează corect, pot începe modificări din partea organelor „controlate”. În timpul adolescenței, hipotiroidismul poate fi cauza întârzierii dezvoltării sexuale și apariției mai tardive a primei menstruații. În timpul sarcinii, hipotiroidismul este, de asemenea, foarte viclean – poate provoca avort spontan și afectarea dezvoltării fătului.

Cauzele dezvoltării hipotiroidismului la femei

Conform statisticilor, femeile sunt mai predispuse la afecțiunile inflamatorii ale glandei tiroide, ceea ce duce la disfuncții ale organelor și la deficit hormonal.

Uneori și sarcina poate provoca probleme în funcționarea glandei tiroide. O schimbare bruscă a nivelului hormonal la femeile gravide poate afecta negativ celulele glandei tiroide, conducând la o întrerupere a secreției de hormoni.

Ce trebuie să faceți dacă menstruațiile sunt foarte abundente, neînsemnate sau neregulate?

În primul rând, desigur, trebuie să faceți o programare la medicul ginecolog. Medicii știu că dereglările ciclului menstrual pot fi cauzate de disfuncțiile  glandei tiroide, prin urmare, în astfel de situații, determinarea nivelului hormonilor este obligatorie. În plus, acest lucru este destul de simplu de făcut – nu trebuie decât să faceți un singur test pentru determinarea TSH (hormonul stimulator al tiroidei). Prin modificarea concentrației acestui hormon, se pot trage concluzii despre funcționarea glandei tiroide.

Mai mult decât atât, va fi posibil să faceți testul în orice laborator chiar și fără recomandarea medicului. Dacă sunt detectate niveluri anormale, este recomandat să consultați un medic specialist (endocrinolog).

De obicei, dacă diagnosticul de hipotiroidism este confirmat, atunci se prescrie terapia de substituție hormonală. Odată cu selectarea corectă a dozelor și medicamentelor, toate simptomele hipotiroidismului dispar și acest lucru contribuie la normalizarea ciclului menstrual și restabilirea funcției de concepție.

Ficatul gras, boala secolului. Cauza banală care îl provoacă

Ce este ficatul gras și la cine apare de obicei. Care sunt cauzele și care e legătua ficatului gras cu oboseala. „Ficatul gras este o boală a secolului nostru”, scrie dcmedical.ro.

În multe cazuri, ficatul gras poate fi asimptomatic și este adesea descoperit în timpul unor teste de sânge sau teste imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

„Se plâng oamenii că le-a obosit ficatul și că se simt obosiți. E din cauza ficatului sau oboseala e în creier și ficatul suferă în tăcere? Pentru că vin furnizorii de suplimente alimentare și oferă tot felul de produse pentru întărire, pentru purificarea ficatului”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„De multe ori oboseala vine cumva la pachet cu stresul, stres care modifică inclusiv somnul. Un somn neodihnitor va duce la formarea unui switch în metabolismul ficatului și ficatul începe să producă mai multe grăsimi, de exemplu, și este unul dintre mecanismele cunoscute de apariția ficatului gras, a steatozei non-alcoolice.

De aceea este foarte important stilul de viață și bineînțeles reducerea dacă este putință a stresului și odihna mai multă”, a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Ce este ficatul gras?

Ficatul gras, sau boala hepatică grasă non-alcoolică, este o afecțiune în care se acumulează exces de grăsime în celulele hepatice. Simptomele pot varia, iar unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente. Cu toate acestea, în unele cazuri, ficatul gras poate provoca:

– Oboseală

– Durere în partea superioară a abdomenului

– Pierderea în greutate neintenționată

– Balonare

– Lipsa de energie

– Colesterol crescut.

„Ficatul gras este o boală a secolului nostru, o boală actuală, mai ales în țările dezvoltate. Este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută precum obezitate, diabetul zaharat tip 2 și hipertensiune arterială. 

Acestea depind foarte mult de stilul de viață și de obiceiurile alimentare.

În general, alimentația modernă, super procesată care vine cu tot felul de aditivi este destul de agresivă pentru ficat. De aceea trebuie să reducem consumul de anumite alimente, de dulciuri, de produse de patiserie, grăsimile în exces, carnea în exces”, potrivit medicului Dragoș Romanescu.

La cine apare ficatul gras?

„De cele mai multe ori se întâmplă la persoanele supraponderale. Dar sigur că există și boli cu predispoziție genetică care duc la ficat gras.

Dar vorbind și de stilul de viață și de stres și de lipsa de odihnă, sigur că da, lucrul ăsta poate să apară și la persoane non-ponderale”, a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.

Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei inaugurează o expoziție inedită cu operele artistului Boris Poleacov
Articolul anterior
Ia românească ar putea fi introdusă în lista reprezentativă a UNESCO
Articolul următor