În această săptămână, se efectuează screening gratuit la piele

Aproape 7.000 de moldoveni sunt la evidenţa specialiştilor cu riscul apariţiei cancerului de piele din cauza aluniţelor. Numărul pacienţilor depistaţi cu cancer de piele creşte de la an la an.

separator

Datele statistice arată că numai anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 1135 de cazuri noi. Îngrijorător este şi faptul că acest tip de cancer este pe locul trei în rândul maladiilor oncologice de la noi, iar motivul ar fi neprotejarea de razele solare.

Cancerul de piele poate fi prevenit şi chiar tratat, dacă este identificat la timp, spun medicii care în această săptămână fac screeninguri gratuite tuturor doritorilor.

Timp de o săptămână, oamenii sunt aşteptaţi să facă o examinare dermatoscopică la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din Capitală.

Oamenii sunt îndemnați să își examineze alunițele suspecte. Pentru a beneficia de consultaţii gratuite, au venit şi alte persoane care au aflat că o pot face chiar dacă nu dispun de poliţa medicală. În cadrul spitalului, se efectuează dermatoscopie computerizată, ce oferă posibilitatea examinării alunițelor printr-o metodă neevazivă, inofensivă.

Rata apariţiei cancerului la femei este mult mai mare decât la bărbaţi, iar specialiştii au şi o explicaţie. „Femeile merg la solar, fac careva proceduri de curăţare a pielii, pilinguri, înlăturarea poate incorectă la unii cosmetologi a aluniţelor”, a declarat Victor Ciuprecă, Şef secție tumori de piele și melanom, Institutul Oncologic.

Dermatologii, însă, le recomandă oamenilor să se protejeze de soare. „Protecţia solară este nevoie să fie efectuată tot anul împrejur nu doar cu creme de protecţie, dar şi cu haine, purtăm ochelari de soare, chipiu purtăm pălărie. Din păcate, cu cât mai multe arsuri solare avem pe parcursul vieţii, riscul de a face cancer de piele creşte”, a menționat Elena Ursu, medic dermatolog Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

sursa: www.publika.md.

Moldova este o oază de aer nepoluat, la hotarul Europei, potrivit unui studiu realizat de European Heart Journal
Articolul anterior
Doleanța unui părinte: De ce nu le sunt livrate și copiilor din grădinițe sticluțe cu apă, din bani publici?
Articolul următor
Alte articole interesante