Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că pandemia Covid s-ar putea finaliza în doi ani, dacă vor fi respectate regulile de precauție. „Omicron vine ca o sperietoare, dar și ca o speranță”, a spus aceasta la emisiunea Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.
„Dacă o să învățăm aceste simple reguli, am putea să trecem ușor și peste doi ani Covid să fie doar unul dintre acei viruși, care încearcă să ne influențeze. Ar putea să fie și mai mult, dar vedeți că acum toți savanții lumii și știința au o speranță, Omicron vine ca o speritoare, dar vine și ca o speranță.
Toate aceste tulpinii noi vin fiecare cu specificul său. Probabil, Omicron a fost creat așa, probabil iarăși, printr-o minune a naturii. Această tulpină a apărut în Africa, pe fonul unei populații cu o imunitate foarte scăzută și a fost pierdut, cumva, întâlnind în jur atât de multă lume cu imunitatea scăzută. Slavă domnului, nu este atât de agresiv”, a declarat Nemerenco.
Ministra spune că în cazul în care vor fi respectate măsurile, Covid ar putea deveni un virus obișnuit, care apare în anumite perioade.
Autoritățile din Sănătate au prognozat valul V al Covid pentru perioada de după sărbătorile iarnă. „Cunoaștem că avem sărbătorile noastre tradiționale, când nu putem evita aglomerațiile. Aceasta se va răsfrânge în următorul val, la mijlocul – sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi.
Virusul gripei aviare a fost detectat la un porc pentru prima dată în Statele Unite
Un porc a fost infectat cu virusul gripei aviare în statul Oregon (nord-vest), o premieră în Statele Unite, au anunţat miercuri autorităţile, scris stirileprotv.ro.
„Unul dintre cei cinci porci” dintr-o fermă a fost „infectat cu virusul H5N1, marcând prima detectare a virusului H5N1 la porci în Statele Unite”, a precizat într-un comunicat Departamentul american al Agriculturii (USDA).
„Carnea animalelor nu era destinată vânzării”, a adăugat acesta. „Nu există nicio îngrijorare cu privire la siguranţa aprovizionării cu carne de porc a naţiunii”.
Porcul care a fost testat pozitiv nu a prezentat niciun semn de boală, dar a fost testat ca şi ceilalţi ca măsură de precauţie la ferma de păsări şi bovine care a fost plasată în carantină. Alţi doi porci au fost testaţi negativ, iar rezultatele testelor pentru alţi doi sunt încă aşteptate. Toţi au fost eutanasiaţi.
Acest anunţ vine într-un moment în care Statele Unite se confruntă cu o răspândire fără precedent a virusului la vaci.
Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu această boală. Ei se tem că nivelurile ridicate de circulaţie ar putea facilita mutaţia virusului, permiţându-i acestuia să treacă de la un om la altul.
Secvenţierea genomică a virusului de la păsările de curte infectate nu a evidenţiat „nicio modificare a virusului” care să sugereze că acesta a devenit „mai transmisibil între oameni”, conform comunicatului de presă al USDA.
Creier de porc, reînviat la o oră după moarte. Când va fi posibil la oameni
Oamenii de știință au reușit să reînvie un creier de porc, la aproape o oră după ce acesta a murit, iar acum spun că aceeași tehnică ar putea fi folosită și la oameni, scrie evz.ro.
Deși sună ca ceva desprins direct din laboratorul lui Frankenstein, cercetătorii chinezi au reușit să reînvie creierul unui porc, la o oră după ce i-a fost scos din corp.
Oamenii de știință de la Baza de Cooperare Internațională pentru Știință și Tehnologie a provinciei Guangdong au reușit să restabilească undele cerebrale „considerate a reprezenta activitate conștientă” în creierul unui porc mort, folosind o nouă metodă, complet neobișnuită.
Tehnica funcționează prin încorporarea unui ficat sănătos în sistemul artificial de susținere a vieții, menținând creierul în viață.
Se crede că ficatul produce molecule de „energie de rezervă” numite „corpi cetonici”, care protejează creierul de leziuni.
Ce se poate face pentru un creier după un atac de cord
Tehnica a fost folosită până acum doar pe porci, dar cercetătorii spun că ar putea fi folosită și la om, în viitorul apropiat.
Cercetătorii sugerează că pacienții cu atac de cord ar putea fi resuscitați prin conectarea lor la ficatul de porc modificat genetic.
Când corpul intră în stop cardiac și inima încetează să bată, unul dintre cele mai dăunătoare lucruri este faptul că organele sunt lipsite de oxigen și energie.
În absența oricărei circulații a sângelui, celulele care alcătuiesc țesuturile importante încep în curând să moară.
Acest proces, numit ischemie, poate provoca leziuni ireparabile ale creierului în câteva minute, ducând la complicații de sănătate de-a lungul vieții sau la deces.
Ficatul poate prelungi durata după care creierul poate fi repornit
Cu toate acestea, analizând datele spitalului pentru pacienții cu stop cardiac, cercetătorii au observat un model surprinzător.
Pacienții care au suferit și ischemie hepatică au avut tendința de a prezenta leziuni neurologice mai grave, au stat mai mult timp în secția de terapie intensivă și au avut rate mai mari de mortalitate.
Pe de altă parte, cei al căror ficat a rămas sănătos, au avut tendința de a supraviețui mult mai mult și au avut rezultate mai bune de recuperare a sănătății.
Văzând acest lucru, cercetătorii au emis ipoteza că ar putea exista o legătură între funcția ficatului și modul în care creierul reacționează la stopul cardiac.
Așa că un grup de test a avut fluxul de sânge limitat doar la creier, iar un al doilea a avut și circulația întreruptă la ficat, în timp ce un al treilea a fost lăsat ca grup de control.
Când creierul porcilor a fost îndepărtat și disecat, cercetătorii au descoperit că cei care nu au avut ischemie hepatică au suferit mult mai puține leziuni ale creierului.
Punând aceste idei în practică, cercetătorii și-au propus să dezvolte un sistem de susținere a vieții care ar putea include un ficat sănătos.
De obicei, un sistem de susținere a vieții de bază constă dintr-o inimă și plămâni artificiali și este folosit pentru a pompa sânge proaspăt oxigenat către creier.
Această tehnică, numită oxigenare extracorporeală a membranei, ocolește rolul inimii și poate menține creierul unui pacient în viață până când activitatea cardiacă normală este restabilită.
Versiunea modificată de cercetători a adăugat un ficat viu în acest circuit, astfel încât sângele proaspăt să fie pompat prin acest organ înainte de a ajunge la creier.
Ce se întâmplă în creier
Creierele porcilor au fost apoi îndepărtate și conectate fie la sistemul de susținere a vieții de bază, fie la versiunea modificată, inclusiv cu un ficat.
În primul rând, creierul a fost lăsat deconectat timp de 10 minute, înainte ca suportul vital să fie pornit – pentru a simula un atac de cord masiv.
Pentru a testa această teorie, cercetătorii au indus artificial ischemie la 17 porci tibetani crescuți în laborator.
În sistemul fără ficat, activitatea creierului a revenit în decurs de o jumătate de oră și a persistat timp de trei până la patru ore după aceea.
Între timp, în creierele conectate la ficat, activitatea creierului a reapărut în decurs de o oră, dar a durat întreaga perioadă de observare de șase ore.
Cât de probabil este ca descoperirea să funcționeze la oameni
Ducând experimentul mai departe, cercetătorii au început să extindă timpul în care creierele au rămas deconectate înainte de a porni suportul vital.
Ei au descoperit că cel mai lung interval după care creierul a arătat o șansă serioasă de a fi reînviat a fost de 50 de minute.
Creierele lăsate detașate de corp pentru această perioadă de timp încă au produs unde alfa și beta, care indică o activitate conștientă pentru cele șase ore de la readucerea la viață.
Chiar și creierele care fuseseră lăsate timp de o oră întreagă puteau fi readuse la activitate conștientă, dar acest lucru a dispărut rapid după trei ore.
Speranță pentru recuperarea activității în creier la oameni
Deși îndepărtarea creierului, evident, nu ar funcționa pentru pacienții umani, cercetătorii spun că aceste descoperiri ar putea ajuta la salvarea de vieți.
Încorporând un ficat sănătos în procesul de susținere a vieții, medicii ar putea fi capabili să extindă fereastra de timp în care pacienții pot fi reînviați.
Acest lucru se poate face fie folosind un ficat artificial, fie prin conectarea pacientului la un alt ficat sănătos.
Cercetătorii notează chiar că progresele recente în crearea de „mini-porci modificați genetic” ar putea oferi o „aprovizionare utilă a organelor” pentru acest tratament.
În lucrarea lor, publicată în EMBO Molecular Medicine, dr. Zhiyong Guo, de la Universitatea Sun-Yat-Sen, și coautorii săi scriu: „Aceste constatări evidențiază potențialele ținte terapeutice pentru intervenție”.
Produsele de îngrijire dentară folosite zilnic de milioane de oameni sunt doar bani aruncați. Expert: ”Niște prostii”
Toate produsele de albire a dinților folosite zi de zi de milioane de oameni sunt doar bani aruncați, a spus un expert britanic de top. ”Sunt doar un truc, niște prostii”, a declarat specialistul ortodont, scrie stirileprotv.ro.
Toate produsele de albire a dinților de pe rafturile magazinelor sunt doar bani aruncați, a spus un stomatolog de top.
Medicul specialist ortodont dr. James Davies, a explicat de ce, în opinia sa, ar trebui să le scoateți din coșul de cumpărături.
„Produsele de albire de pe raft sunt un truc – paste de dinți, apă de gură, cărbune. Toate sunt niște prostii„, spune el. Potrivit expertului, „produsele de albire din comerț sunt prea slabe”.
Tot ce e în magazine pentru albirea dinților este inutil
„Dacă vreți, aveți la îndemână peroxid de hidrogen 6%, dar numai pe bază de rețetă. Orice altceva este inutil”.
„Orice produs care conține sau eliberează mai mult decât atât în Marea Britanie este ilegal. Există însă produsele care conțin mai puțin de 0,1% peroxid de hidrogen disponibile consumatorilor, fără rețetă”. Dar impactul acestora este minim și „probabil placebo”, a mai spus expertul.