Ex-ministru: Se maschează realitatea gravă de la noi. Am putea ajunge la o necesitate de 20-30 mii teste pe zi

Potrivit Ex-ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, autoritățile ar ascunde, de fapt, numărul real al persoanelor infectate cu Covid. Dacă pe zi s-ar face mai multe teste, am avea zilnic cu 3.000 cazuri noi mai mult. Multe cazuri rămân netestate, contacții nu stau în carantină, virusul se răspândește și mai mult, în tăcere. În astfel de condiții, colapsul sanitar devine inevitabil și am putea ajunge la o necesitate de 20-30 mii teste pe zi.

separator

”Procentul testelor pozitive din cele primare rămâne a fi unul foarte înalt. Azi 42%, ieri – 45%. Și tot așa.

Dacă am face un mic efort și am testa măcar într-o zi toți bolnavii care acuză simptome și sistemul medical îi rejectează, toți membrii familiei celui bolnav care nici pe departe nu stau în carantină, ci vântură virușii prin oraș, toți contacții direcți care au măcar un singur simptom, am putea ajunge la o necesitate de vreo 20-30 mii teste.

Aceasta ar însemna circa 10.000 – 12.000 cazuri noi de Covid. Într-o singură zi. Și ar duce la colapsul sistemului tot într-o zi. Și depășirea tuturor țărilor în clasamentul antirating.

De aceea o să se patineze luni întregi cu aceste +/- 3 mii teste în zi. Și nimic mai mult. În loc să facă ceva cu adevărat util, vor tot masca realitatea foarte gravă de la noi”, a menționat Ala Nemerenco.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Avertisment de la OMS: Rezistenţa antimicrobiană este la fel de periculoasă ca o pandemie
Articolul anterior
Copiii vaccinați împotriva rujeolei și oreionului se îmbolnăvesc mai rar de Covid-19, potrivit unor studii recente
Articolul următor