Alarmant! Moldova devine o regiune contaminată cu poluanți organici persistenți și produse industriale

Peste 1.600 de terenuri de pe întreg teritoriul țării noastre sunt contaminate cu poluanți organici persistenți și produse industriale. Din păcate, în Moldova nu există politici de soluționare a problemelor ce țin de ecologie, așa cum se întâmplă în țările dezvoltate. Nu poți doar să poluezi încontinuu fără să redresezi situația, iar acest lucru ne va costa mult sănătatea oamenilor.

separator
Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Chiril Moțpan, solicită instituțiilor statului să întreprindă măsuri în vederea asigurării securității și sănătății populației.

Solicitarea vine în contextul în care pe întreg teritoriul țării sunt 23 de depozite de substanțe toxice. Ajungând în apele subterane și mediul acvatic, aceste substanțe pun în pericol sănătatea locuitorilor, a declarat deputatul într-o conferință de presă.

Potrivit lui Chiril Moțpan, mai mult de 1600 de terenuri pe întreg teritoriul țări sunt contaminate cu poluanți organici persistenți și produse industriale. De asemenea, există teritorii cu stocuri de pesticide perimate, a căror cantitate se estimează la peste 200 de tone fracție solidă și peste 88 de tone fracție lichidă. Acestea trebuie reambalate și evacuate imediat, insistă parlamentarul.

Chiril Moțpan spune că o problemă este și lipsa asigurării pazei celor 23 de depozite de substanțe toxice. „Majoritatea din aceste depozite nu sunt luate sub supravegherea statului, sunt deteriorate și există un risc enorm să fie otrăvite terenurile, apele freatice, iar în consecință să sufere oamenii”, susține deputatul.

Chiril Moțpan mai spune că activitatea Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (care este responsabilă de eliminarea riscului de contaminare radioactivă a populației) este periclitată din cauza unui incendiu care a avut loc în 2018 în sediul instituției. Atunci a fost distrus echipament de detectare a materialelor radioactive, în valoare de peste patru milioane de lei. Până în acest moment, nu s-au găsit persoanele vinovate și nu s-a făcut o investigație minuțioasă a cauzei declanșării incendiului. Deputatul solicită Guvernului și autorităților competente efectuarea investigațiilor ce țin de stabilirea prejudiciilor cauzate Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice.

sursa: www.jurnal.md

Cristy Rouge și Kătălina Rusu s-au pozat cu burticile la vedere și arată foarte bine!
Articolul anterior
Populația Republicii Moldova va fi în continuă scădere
Articolul următor
Alte articole interesante