Alarmant. O substanță din produsele de igienă crește rezistența la antibiotice

Rezistența la antibiotice este un fenomen tot mai îngrijorător, cauzat de presiunea selectivă a factorilor de mediu, avertizează specialiștii. Utilizarea excesivă a antibioticelor în tratarea unor afecțiuni obișnuite, fără prescripție medicală, a avut ca efect apariția unui număr mare de tulpini bacteriene rezistente la aceste medicamente. Dar nu numai abuzul este cauza răspândânirii acestei probleme, ci și anumite substanțe din produsele chimice, folosite în condiții casnice.

separator

O substanță din produsele de igienă pe care le folosim zilnic poate crește rezistența la antibiotice. Este vorba despre substanța triclosan, care poate fi cauza răspândirii rezistenței la antibiotice

Pasta de dinți și săpunul pot fi cauza ascunsă a rezistenței la antibiotice, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Un ingredient din compoziția acestora, triclosanul, care se regăsește în cel puțin 2000 de produse destinate igienei corporale, ar duce la răspândirea și accentuarea rezistenței la antibiotice, spun oamenii de știință.

Pentru a demonstra cât de periculos este această substanță cercetătorii australieni au expus bacteria E.coli la triclosan timp de 30 zile, în laborator. După acest interval de timp, oamenii de știință au descoperit că triclosanul a determinat mutația genelor bacteriei E.coli și că aceasta a fost mult mai rezistentă în momentul administrării antibioticelor.

Din cercetările anterioare, oamenii de știință au încercat să demonstreze că triclosanul reduce funcția musculară, dar și scăderea producției hormonilor tiroidieni.

La nivel global, peste 700.000 de persoane mor anual din cauza complicațiilor ce apar în urma rezistenței la antibiotice. În absența unor noi antibiotice, cercetătorii spun că până în anul 2050 decesele declanșate anual din cauza infecțiilor microbiene este de 10 milioane.

Prin urmare, este recomandat să evităm produsele pe a căror etichetă este menționată substanța triclosan.

sursa

Consumul de zmeură contribuie la prevenirea infecțiilor urinare
Articolul anterior
Video! Antrenament pentru posterior bombat și coapse ferme
Articolul următor
Alte articole interesante