Ambrozia va fi inclusă în lista plantelor interzise în Republica Moldova

Ambrozia este una dintre plantele cu cel ma înalt potențial alergenic. În luna august, atunci când ambrozia ajunge la maturitate, cei care sunt alergici încep să strănute și au mereu ochii roșii și înlăcrimați. Cei mai afectaţi de alergia la ambrozie sunt bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize, pot ajunge chiar la urgente.

separator

Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

Ambrozia este o buruiană invazivă originară din America de Nord. Creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini şi locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei).

A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Planta s-a aclimatizat uşor – răspândirea sa a fost ajutată de încălzirea globală. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie.

Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit şi eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

Ambrozia va fi inclusă în lista plantelor interzise în Republica Moldova. În curând, urmează să fie pregătită o hotărâre de Guvern în acest sens.

sursa

 

4 exerciții pe care ginecologii le recomandă tuturor femeilor. Vezi ce beneficii au!
Articolul anterior
O femeie a aflat că suferă de cancer pulmonar după ce a postat o fotografie pe internet cu unghiile sale
Articolul următor
Alte articole interesante