Amețeala nu vine doar de la anemie și oboseală. Iată afecțiunile pe care le semnalează amețeala

Este vorba despre o senzație neplăcută de instabilitate, de rotire a obiectelor din jur, clătinare și uneori chiar cădere. Amețeala este însă un factor vag, care trebuie pus în legatură și cu alte simptome de tipul greață, vărsături,  transpirații în exces, anxietate, teamă și uneori leșin. Corelația dintre aceste elemente poate semnala anumite afecțiuni.

separator

Amețeala nu este o boală, ci efectul unor disfuncționalități ale organismului. Poate fi un eveniment singular sau poate fi o problemă cronica, de lungă durată.Tipuri de amețeli: Vertij

Sentimentul de mișcare atunci când pacientul se află în stare de repaos, ca și cum s-ar învârti în jurul propriului ax, iar toate obiectele din jur par să se învârtească și ele. Acesta poate semnala o problemă cu sistemul vestibular al urechii interne – sistemul de echilibru al organismului. Aproape jumătate dintre pacienții care se adresează medicului pentru amețeală o fac pentru vertij.

Dezechilibru

Persoana se simte instabilă, are sentimentul că nu se mai poate ține pe picioare și chiar senzația unei lipse de echilibru.

Anxietate

Oamenii care sunt speriați, îngrijorați, deprimați sau care se tem de spații deschise pot folosi termenul „amețit” pentru a descrie starea de sperietură, deprimare sau anxietate.

Boli semnalate de amețeală

Amețelile care apar sporadic nu sunt periculoase și pot fi cauzate inclusiv de oboseală sau de o slabă hidratare. În schimb, atunci când este vorba despre o frecvență ridicată a episoadelor de amețeală, cauza ar putea fi căutată în câteva direcții:

Anemie

Fierul este un mineral necesar pentru buna funcționare a organelor vitale. Carențele de fier din organism au printre altele, drept simptom amețeala. Pacientul se simte slăbit, nu se poate concentra și indică o stare de oboseală inexplicabilă, căreia îi adaugă amețeli.

Migrena

Este o durere puternică de cap care apare adesea însoțităa de amețeală, de greață și vărsături și de sensibilitate la lumină, mirosuri și zgomot. Vertijul și cefaleea apar brusc, sub forma de atac, iar între atacuri pacientul nu are amețeli sau dureri de cap.

Otita

Infecția urechii interne, care este cunoscută și drept otita, se poate manifesta prin amețeli, stări de voma și tulburări de echilibru.

Tumoare cerebrală

Amețelile care debutează lent, dar care treptat se intensifică, fiind însoțite de dureri de cap tot mai puternice pot semnala o tumoare cerebrală. Vertijul se poate intensifica în anumite poziții ale corpului.

Hipo și hipertensiune

În cazul unei tensiuni scăzute, cauzată inclusiv de lipsa unei hidratări corespunzatoare, pacientul poate resimți stări de amețeală. Amețelile pot apărea și la persoanele cu hipertensiune. Acestea sunt asociate cu dureri de cap și țiuituri în ureche.

Sindromul Meniere

Este o tulburare care include o serie de simptome episodice, inclusiv vertij, pierderea auzului, tinitus (zgomote în ureche), presiune, precum și senzația de plenitudine în urechea afectată.

Epilepsie

În unele cazuri, pacienții cu epilepsie au amețeli și pierderi de conștientă și chiar halucinații. Cauza amețelilor trebuie stabilită de către medic, care îi va prescrie pacientului tratamentul potrivit, în funcție de boală de care suferă.

Sursa

Olga Buzova a îmbrăcat rochia de mireasă. S-a căsătorit?
Articolul anterior
Tatiana Țîbuleac lansează o nouă carte la Chișinău!
Articolul următor
Alte articole interesante