Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării împotriva Covid-19 ajung în laptele matern

Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării cu Pfizer sau Moderna, ambele fiind vaccinuri anti-COVID bazate pe tehnologia ARN mesager, i-ar putea proteja de boală pe copiii alăptați de mamele vaccinate, arată un nou studiu.

Potrivit Reuters, anticorpii dezvoltați în urma vaccinării pot trece în laptele matern, dar nu este încă cert care este durata de imunitate pe care o asigură aceștia copilului alăptat.

În cadrul studiului realizat de cercetătorii americani și publicat recent în jurnalul JAMA Neurology, șase femei care nu fuseseră anterior infectate cu virusul SARS-CoV-2 au transmis copiilor lor, prin alăptare, anticorpi neutralizanți care protejează organismul de formele severe de boală.

La o săptămână după prima doză de vaccin Pfizer sau Moderna, toate femeile prezentau anticorpi în laptele matern. La două săptămâni după rapel (a doua doză de vaccin), numărul acestor anticorpi protectori în laptele matern a crescut, cantitatea variind însă de la o femeie la alta.

Chiar dacă nu avem încă toate datele și mai sunt necesare studii suplimentare în această direcție, considerăm că descoperirea este una importantă. Credem că există motive justificate pentru a vaccina atât femeile gravide, cât și pe cele care alăptează, având în vedere că anticorpii dezvoltați prin vaccinare îi pot proteja și pe micuți, au declarat autorii studiului.

Cetățenii ruși fug de propriul vaccin. 62% dintre oameni nu vor să se imunizeze
Articolul anterior
Studiu din Israel: Nici un deces Covid-19 în luna februarie nu a implicat pacienţi imunizaţi
Articolul următor
Alte articole interesante