Antidotul bolilor de iarnă: citricele

Pentru că sunt bogate în vitamina C, citricele se consumă de obicei iarna, ele stimulează

separator
sistemul imunitar, acţionează împotriva unui număr mare de bacterii şi te protejează de gripă şi răceală. Aceste fructe parfumate te ademenesc cu gustul zemos dulce-acrişor sau dulce-amărui, este o plăcere să le consumi regulat, mai ales că au o mulţime de proprietăţi terapeutice.

Citricele cuprind mult mai multe tipuri de fructe, decât cele cunoscute în Moldova, cum ar fi: mikan (dulce, fără sâmburi, seamănă cu mandarina), dekopon (foarte dulce, fără seminţe, fiind un hibrid între kiyomi şi ponkan), ponkan (foarte dulce), yuzu (aminteşte la gust de grapefruit, fiind acrişor-amărui), sudachi (rotund, verde-închis, este puţin cunoscut, pentru că este foarte scump), kumquat ( sunt miniportocale şi se folosesc de obicei ca şi garnitură) etc.

Proprietăţi terapeutice:

Citricele sunt bogate în acid folic natural (un fruct pe zi îţi asigură doza de vitamine necesare). Pectinele din citrice sunt fibre alimentare, foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sânge.

Lămâile verzi sunt cele mai acidulate fructe, au mai multă vitamina C, decât grapefruit-ul, conţin un volum mare de bioflavonoizi şi sunt utile în tratarea tusei, răcelii şi a gripei.

Portocalele conţin vitamina C şi provitamina A, B1, B2, E, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan şi brom. Au proprietăţi diuretice, tonice, antiinfecţioase şi de dezintoxicare.

Pieliţele albicioase, pe care le înlături înainte de a mânca portocala, conţin fibre şi flavonoide care sunt benefice pentru organism: stimulează activitatea vezicii biliare şi a pancreasului, cresc imunitatea, distrug unele bacterii, combat febra. O singură portocală pe zi asigură organismului necesarul de vitamina C.

Portocala roşie are proprietăţi comune cu lămâia, dar mai conţine o substanţă colorantă, numită antocian care este un puternic antioxidant. Coaja, pusă la macerat în 250 ml apă şi consumată a doua zi, combate obezitatea şi constipaţia.

Pomelo, în exterior, aminteşte de grapefruit, iar interiorul de portocală. Este bogat în acid folic, vitamina A, C, minerale, antioxidanţi. Previne răceala şi gripa, stimulând sistemul imunitar. Are proprietăţi diuretice şi ajută la tratarea obezităţii.

Mandarinele – cele mai dulci dintre citrice, conţin provitamina A, vitamina B, calciu şi brom (au efect sedativ şi relaxant asupra sistemului nervos, de aceea este recomandat să le consumi seara), potasiu (cu o specifică acţiune dernantă). Au acţiune diuretică, de aceea sunt bune pentru ficat şi stimulează producţia de globule roşii.

Grapefruit are un gust dulce- amar, bogat în enzime care stimulează digestia, se obţine din combinaţia pomelo şi diferite soiuri de portocale, care au pulpa galbenă, roz sau roşie. Este bogat în vitamina C, fibre, fier, calciu, fosfor şi potasiu, vitamina A, B1, B2 şi carotene, sărac în calorii, grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slăbit. Fibrele alimentare şi numeroşii acizi organici contribuie la sănătatea tubului digestiv, uşurând digestia. Consumul regulat de grapefruit (un fruct sau jumătate pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă), previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza.

Dintre toate citricele, grapefruitul conţine cei mai mulţi antioxidanţi, astfel consumul regulat reduce riscul apariţiei cancerului şi pietrelor la rinichi. Este o sursă bună de fibre, ce îndepărtează colesterolul, şi scade riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Este contraindicat consumul de grapefruit, atunci când urmezi un tratament medicamentos, pentru că sucul acestui fruct modifică absorbţia intestinală a anumitor medicamente, existând riscul de supradozaj, menţionează cercetătorii. Unii medici ginecologi sunt de părere că efectul anticoncepţionalelor este neutralizat de substanţele conţinute de sucul de grapefruit, ceea ce favorizează apariţia unei sarcini nedorite.

 

Consultă medicul sau farmacistul pentru a şti, dacă medicamentele pe care urmează să le iei, ar putea fi administrate cu suc de grapefruit sau pur şi simplu renunţă la fruct pe parcursul tratamentului.

Cu siguranţă, citricele ajunse la noi, sunt tratate chimic, de aceea coaja acestora  nu se recomdă să fie consumată sau folosită în diverse tratamente, rişti să te intoxici.

Text: Snejana Ţugui

Un sfat pentru frumusete :


Marina Bătrânu,
cosmetolog

Sucul de portocală – o loţiune tonică ideală

Sucul de portocală este folosit ca un bun tonic pentru orice tip de piele, face pielea fină, o întinereşte, îi dă prospeţime şi luciu. Cu un tampon de bumbac, muiat în sucul de la o portocală, acoperi faţa, gâtul şi decolteul. După 1-2 ore te speli cu apă rece şi laşi pielea să se usuce singură fără ca s-o ştergi.

Loţiunea tonică din suc de portocală previne îmbătrânirea timpurie, reduce apariţia ridurilor, hrăneşte şi tonifică.

Loţiunea pentru tenul gras, o foloseşti în fiecare seară, timp de 15-20 min.

  1. Gălbenuşul de la un ou, 100 g smântână, 4 linguri votcă, sucul de la o jumătate de portocală.
  2. O portocală rasă cu tot cu coajă, ½ pahar votcă, se lasă la măcerat timp de 5-7 zile la întuneric, după care se adaugă o linguriţă de glicerină.

În Moldova au fost confirmate încă 7 cazuri de gripă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că alte șapte cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate prin metoda de laborator și clinico-epidemiologică.

Cât durează simptomele de răceală - Stiri din Medicină și Sănătate

Potrivit ANSP, acestea au fost înregistrate în perioada 14-20 noiembrie 2022, în Chișinău – 4, Bălți – 1, Edineț – 1, Sângerei – 1.

Cazurile au fost depistate în urma investigării a 399 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute. 

În total, de la începutul monitorizării situației epidemiologice privind gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale, au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău – 8, Bălți – 3, Fălești – 2, Edineț – 1 și Sângerei – 1).

Tot în perioada sus-menționată, morbiditatea prin IACRS a înregistrat creșteri față de săptămâna precedentă (de 12,8%) și în comparație cu perioada similară a sezonului anterior (42,8%), constituind 287,29 cazuri la 100 de mii populație. În total, au fost înregistrate 7.481 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 68,2%.

În prezent, în instituțiile medico-sanitare publice din țară continuă procesul de imunizare împotriva gripei. ANSP reiterează că vaccinul antigripal poate fi utilizat simultan cu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor sau depistarea precoce, în sezonul gripal se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice, inclusiv: evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.; folosirea măştilor de protecţie; respectarea distanței fizice; igiena personală; igiena și dezinfecția mâinilor; acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului; igiena locuinței; adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI.

Un virus vechi de 48.500 de ani a fost reînviat. Ce este pandoravirusul și ce spun specialiștii despre această infecție

Pandoravirus, un virus foarte vechi, care a rămas înghețat timp de 48.500 de ani, a devenit cel mai vechi agent patogen reînviat vreodată. Oamenii de știință nu exclud că virușii expuși de gheața topită ar putea aduce noi infecții în lume.

Un virus vechi de 48500 de ani a fost reinviat Ce este pandoravirusul si ce spun specialistii de o posibila pandemie

Recent, șapte viruși din permafrostul siberian (n.r. strat de sol înghețat permanent) au fost reînviați și replicați în laborator. Printre ei se află și cel mai vechi virus reînviat până acum.

Dintre acești viruși readuși la viață, cel mai tânăr a fost înghețat timp de 27.000 de ani, iar cel mai vechi, numit Pandoravirus Yedoma, a fost înghețat timp de 48.500 de ani, scrie DailyMail.

Acești viruși nu sunt considerați un risc pentru oameni, însă oamenii de știință avertizează că alți viruși expuși de gheața topită ar aduce efecte ”dezastruoase” și pot duce la noi pandemii.

”48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, virolog care lucrează la Universitatea Aix-Marseille din Franța.

Acest pandoravirus, care a fost numit după cutia Pandorei, este un gen de virus de dimensiuni gigante, descoperit pentru prima dată în 2013 și al doilea ca mărime fizică dintre orice gen viral cunoscut după pitovirus.

Sursa citată mai notează că pandoravirusul are un micrometru lungime și 0,5 micrometru lățime. El este este vizibil cu un microscop cu lumină.

Exemplarul vechi de 48.500 de ani a fost găsit în permafrost la 16 metri sub fundul unui lac în Yukechi Alas (Yakutia), Rusia.

În trecut, profesorul Claverie și echipa sa de cercetători au reînviat doi viruși vechi de 30.000 de ani din permafrost, primul fiind anunțat în anul 2014.

Avertisment al specialiștilor privind virușii înghețați de mult timp: ”Se pot trezi și pot începe să reinfecteze gazdele”

Peste 60% din teritoriul Rusiei este clasificat ca permafrost, adică teren care rămâne permanent înghețat chiar și în lunile de vară.

Odată cu încălzirea globală, pământul începe să se dezghețe, iar la suprafață apar animale și obiecte care au fost înghețate de mii de ani.

Același virolog Jean-Michel Claverie a avertizat, în 2021, cu privire la dovezile care arată că s-ar putea reînvia bacterii din permafrostul adânc.

Cercetătorul a descoperit în acest sens un așa-numit pitovirus. După ce fost dezghețat din permafrost, a început să atace și să omoare amibe.

Deși acesta este inofensiv pentru oameni, profesorul Claverie a spus că demonstrează că virușii înghețați de mult timp se pot ”trezi” și pot începe să reinfecteze gazdele.

sursa

Cel mai scump medicament din lume a fost aprobat în SUA. O doză costă 3,5 milioane de dolari

Cel mai scump medicament din lume va avea prețul de 3,5 milioane de dolari pe tratament. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat marți Hemgenix, un nou medicament pentru tratarea hemofiliei, produs de CSL Behring.

medicament

Hemgenix este o terapie genică pentru tratarea adulților cu hemofilie B, o tulburare genetică de sângerare în care oamenii nu produc o proteină necesară pentru a crea cheaguri de sânge. Aproximativ unu din 40.000 de oameni suferă de această boală, dintre care majoritatea sunt bărbați.

Tratamentul tipic necesită perfuzii intravenoase regulate, pentru a menține niveluri suficiente ale factorului de coagulare lipsă sau deficitar, dar noua terapie constă într-o singură perfuzie.

„Terapia genică pentru hemofilie este la orizont de mai bine de două decenii. În ciuda progreselor în tratamentul hemofiliei, prevenirea și tratamentul episoadelor de sângerare pot avea un impact negativ asupra calității vieții indivizilor”, a spus Dr. Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA, într-un comunicat citat de CNN.

„Aprobarea de astăzi oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hemofilie B și reprezintă un progres important în dezvoltarea de terapii inovatoare pentru cei care se confruntă cu povara mare asociată cu această formă de hemofilie”, a mai spus el.

Un director de la Coca-Cola spune adevărul despre această băutură
Articolul anterior
Karl Lagerfeld a creat o colecție inspirată de pisica sa
Articolul următor