Nutriționiștii oferă şi explicaţia pentru care lămâia este un aliat de nădejde împotriva excesului ponderal.
Lămâile sunt fructe cu un conţinut bogat în vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar care pot fi de un real folos şi pentru îngrijirea zilnică a pielii, împiedicând apariţia ridurilor, a punctelor negre şi dând un plus de strălucire tenului, scrie timpul.md. Însă unul dintre cele mai mari beneficii pe care le au aceste fructe acre constă în faptul că ajută la pierderea kilogramelor, prin accelerarea procesului de ardere a grăsimilor.
Nutriționiștii oferă şi explicaţia pentru care lămâia este un aliat de nădejde împotriva excesului ponderal:
Apa caldă cu lămâie, consumată cu 30 de minute înainte de masă, are rolul de a da o mână de ajutor acidităţii gastrice prin creşterea nivelulului acestei acidităţi, dat fiind că lămâia are astfel de proprietăţi. Astfel, se îmbunătăţeşte procesul de digestie al alimentelor care urmează să fie consumate. În concluzie, atâta timp cât lămâia este bine tolerată (unele persoane pot avea arsuri digestive în urma consumului de lămâi), se poate folosi ca ajutor înainte de mesele de dimineaţă şi prânz, cele mai consistente din zi.”
În plus, prezenţa vitaminei C din lămâie, alături de alimente bogate în fier (carnea roşie, albă, legumele verzi), duce la creşterea absorbţiei fierului şi calciului, minerale cu rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a organismului şi menţinerea unui sistem imunitar puternic.
Un pahar cu apă amestecată cu suc de lămâie are doar 25 de calorii, însă prezintă numeroase beneficii: aport crescut de calciu, potasiu, vitamina A, C, fier şi fibre pectinice (solubile – prezente în special în mere, fasole, morcovi, ovăz, in, sfeclă, seminţe de susan etc.) – care ajută la absorbţia nutrienţilor, controlează nivelul de colesterol, previn constipaţia, conferă saţietate pe termen lung şi ajută la slăbit.
Iar în ceea ce priveşte beneficiile consumului de apă cu lămâie în perioadele de detoxifiere, specialiştii recomandă să privim cu scepticism informaţiile potrivit cărora ar ajuta la eliminarea mai rapidă a toxinelor.
Şi asta pentru că în coaja de lămâie există, într-adevăr, un antioxidant numit d-limonene, care are capacitatea de a activa anumite enzime hepatice cu rol în detoxifierea generală a organismului. Însă este nevoie de o cantitate imensă deoarece într-un litru de suc se găseşte o cantitate de aproximativ 100 mg de d-limonene, acel antioxidant minune, iar doza minimă necesară pentru a pune în funcţiune tot acest proces de detoxifiere este de 500 mg.
Deci ar trebui să bem vreo 5 litri de suc de lămâie (nediluat cu apă) pentru a beneficia de efectele promise, lucru complet nerecomandat, mai ales dacă suferiţi de gastrită sau ulcer gastroduodenal.