Aproape o jumătate de milion de moldoveni au beneficiat de medicamente compensate prin e-Rețeta

Aproape o jumătate de milion de cetățeni din Republica Moldova au beneficiat de medicamente compensate prin e-Rețeta, scrie evz.ro.

Șefa Direcției de medicametne din Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), Gabriela Jeleznîi, a anunțat că peste 450 de mii de cetățeni au primit medicamente la prețuri mai mici prin acest sistem electronic. e-Rețeta a fost implementată la nivel național din luna aprilie a acestui an.

Gabriela Jeleznîi mai spune că, având în vedere că cererea pentru preparate farmaceutice și dispozitive medicale este în creștere de la an la an, serviciul este e-Rețeta este binevenit și convenabil pentru populație.

Cele mai prescrise medicamente

„Numărul de persoane care beneficiază de medicamente și dispozitive medicale este anual în creștere, în funcție de completarea listei cu medicamente cu poziții noi, de necesarul persoanelor pentru tratament în diferite maladii.

Este o cifră stabilă de beneficiari de medicamente și dispozitive, persoanele au acces în pofida formei de prescriere a rețetei compensate. Cele mai prescrise medicamente sunt cele pentru tratamentul bolilor aparatului circulator, urmat de diabetul zaharat”, a adăugat șefa Direcției medicametne din Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Ea a mai spus că, în acest moment, se discută despre extinderea rețetei electronice pentru toate categoriile de medicamente. „Dacă până acum informația privind istoricul prescrierilor, rețete prescrise și valorificate o dețin doar farmaciștii și medicii, acum ne gândim cum această informație să fie disponibilă pentru pacienți. Totodată, se examinează și extinderea pentru toate medicamentele care se eliberează conform rețetei medicale”, a adăugat Gabriela Jeleznîi, citată de Radio Moldova.

Locuitorii din Basarabeasca, Cantemir și Leova vor beneficia de consultații medicale gratuite

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite,  acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe instituții medicale din raionul Basarabeasca, și anume:

  • în perioada 9–11 septembrie – în CS Basarabeasca;
  • pe 12 septembrie – în CS Bașcalia;
  • pe 13 septembrie – în CS Sadaclia.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Cantemir și Leova:

  • în perioada 9–13 septembrie – în Baimaclia, Cantemir;
  • în zilele de 9 și 10 – în Borogani, Leova;
  • în intervalul 11–13 septembrie – în Tigheci, Leova.

Săptămâna trecută, peste 260 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Israelienii au inventat o tehnologie care va revoluționa medicina: Medicii pot monitoriza pacienții sub antestezie

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează pacienţii sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, transmite duminică agenţia TPS, informează Agerpres citată de stiripesurse.ro.

Această tehnologie noninvazivă le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind promisiunea de a îmbunătăţi răspunsul clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate. Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

„Se spune deseori că ochii sunt oglinda sufletului”, a declarat prof. Nir, care conduce Departamentul de Fiziologie al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Tel Aviv. Noua tehnologie foloseşte imagistica SWIR (short-wave infrared – infraroşu pe unde scurte n.r) combinată cu algoritmi de învăţare, permiţându-le medicilor să urmărească reflexul fotopupilar (PLR) chiar dacă se produce în spatele pleoapelor închise.

PLR se referă la modul în care pupilele se contractă în răspuns la un fascicol luminos şi apoi revin la dimensiunea normală.

Cercetătorii au desfăşurat experimente care au demonstrat că sistemul lor poate monitoriza cu precizie acest reflex chiar dacă ochii pacientului sunt închişi.

„Metoda noastră poate urmări cu succes dinamica exactă a reflexului fotopupilar în condiţii de ochi închişi”, a declarat prof. Ganot, de la Departamentul de Inginerie Biomedicală al Universităţii. El a adăugat că această tehnologie poate chiar să estimeze direcţia privirii pacientului, cu o acurateţe remarcabilă, oferind informaţii suplimentare cu privire la starea sa cognitivă.

Cercetătorii israelieni au precizat că această tehnologie poate fi folosită pentru a monitoriza profunzimea sedării în timpul unor intervenţii chirurgicale sau pentru identificarea conştienţei intraoperative, o stare rară dar traumatizantă în care pacienţii îşi redobândesc cunoştinţa în timp ce se află sub anestezie dar nu pot vorbi sau să se mişte.

O altă potenţială utilizare a acestei tehnologii este în secţiile de terapie intensivă, unde pacienţii sunt de multe ori inconştienţi. În astfel de cazuri, monitorizarea dimensiunilor pupilei poate ajuta la identificarea semnelor durerii, ale unor atacuri cerebrale, convulsii, sau alte efecte neurologice care altfel ar putea trece neobservate.

Această tehnologie ar putea să se dovedească utilă şi în medicina somnului, oferind date cu privire la felurite stări sau afecţiuni legate de somn şi putând identifica în timp real producerea unor coşmaruri, mai transmite TPS.

Un nou model de AI creat de cercetători de la Harvard ar putea detecta mai multe tipuri diferite de cancer

Cercetătorii afirmă că un nou model AI ar putea fi mai generalizabil pentru diagnosticarea și evaluarea cancerului decât metodele existente de învățare profundă, potrivit stiripesurse.

Oamenii de știință au conceput un nou model de inteligență artificială (AI) care ar putea fi capabil să diagnosticheze și să evalueze mai multe tipuri de cancer.

Noul model numit CHIEF (Clinical Histopathology Imaging Evaluation Foundation) a fost cu până la 36% mai eficient în detectarea cancerului, determinarea originii unei tumori și predicția rezultatelor pacienților decât alte modele de învățare profundă, au declarat cercetătorii.

Echipa condusă de cercetătorii de la Harvard Medical School a dorit ca modelul să fie aplicabil pe scară mai largă în diferite sarcini de diagnosticare, deoarece multe modele actuale de învățare profundă pentru cancer sunt antrenate să îndeplinească funcții specifice.

„Spre deosebire de metodele existente, instrumentul nostru AI oferă clinicienilor o a doua opinie precisă, în timp real, cu privire la diagnosticarea cancerului, luând în considerare un spectru larg de tipuri și variații de cancer”, a declarat Kun-Hsing Yu, profesor asistent de informatică biomedicală la Harvard Medical School și autor principal al studiului, într-un e-mail pentru Euronews Health.

Cum funcționează CHIEF?

Modelul a fost antrenat pe mai mult de 15 milioane de imagini patologice diferite, „ceea ce îi sporește fiabilitatea în diagnosticarea cancerelor cu caracteristici atipice”, a adăugat Yu.

Cercetătorii și-au testat modelul pe mai mult de 19 400 de imagini din 24 de spitale și cohorte de pacienți din întreaga lume și au publicat rezultatele în revista Nature.

Echipa a declarat că modelul funcționează prin citirea diapozitivelor digitale ale țesuturilor tumorale și poate prezice profilul molecular al acestora pe baza caracteristicilor din imagine. De asemenea, poate identifica caracteristicile unei tumori care se referă la modul în care un pacient poate răspunde la tratament.

Acesta a obținut o acuratețe de aproape 94% în detectarea celulelor canceroase în 11 tipuri de cancer, pe baza unei metrici pentru performanța modelului.

„În anumite aplicații, cum ar fi identificarea celulelor canceroase de colon sau prezicerea mutațiilor genetice, performanța modelului nostru a ajuns până la 99,43%”, a declarat Yu.

Cercetătorii speră că modelul de inteligență artificială va ajuta medicii să evalueze mai precis tumoarea unui pacient.

Noul model „reprezintă un progres promițător” în aplicarea AI în oncologie, potrivit lui Ajit Goenka, profesor de radiologie la Mayo Clinic din SUA, care nu a fost implicat în studiu.

Acesta a declarat pentru Euronews Health într-un e-mail că ar putea „simplifica evaluările preliminare de diagnostic” și să ofere patologilor un instrument care analizează diapozitivele pentru a „evidenția zonele critice pentru o examinare suplimentară”.

„În ciuda acestor capacități, robustețea CHIEF în diverse medii clinice rămâne să fie riguros testată, iar potențialul de părtinire care rezultă din formarea sa pe seturi de date mari, posibil nereprezentative, nu poate fi ignorat”, a declarat Goenka, care cercetătorii care utilizează AI pentru a îmbunătăți diagnosticarea cancerului pancreatic.

Ce urmează pentru modelul AI?

Pasul rămas înainte ca CHIEF să fie utilizat în cabinetele medicilor este să primească aprobarea autorităților de reglementare.

„Pentru a realiza acest lucru, lansăm un studiu clinic prospectiv pentru a valida modelul CHIEF în contexte clinice reale”, a declarat Yu, care a adăugat că lucrează, de asemenea, pentru a extinde capacitatea acestuia de a detecta cancerele rare.

Goenka a adăugat că, pentru a fi utilizat clinic, modelul va avea nevoie de „o validare extinsă în medii reale, care să cuprindă diverse caracteristici demografice ale pacienților și diverse condiții clinice”.

„Această validare este esențială pentru a se asigura că performanța modelului nu este doar teoretic superioară, ci și practic fiabilă în practica clinică de zi cu zi”, a spus el.

Cod Galben de caniculă în Moldova! Ce temperaturi ne așteaptă în următoarele zile
Articolul anterior
Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie nu mai face faţă numărului mare de pacienţi cu Covid-19
Articolul următor