Aromaterapia – un mod natural de a restabili sănătatea ta!


Celnacov Radu,
Doctor reabilotolog-osteopat

Aromaterapia s-a născut cu adevarat în templele egiptene acum 6.000 de ani. Era folosită pentru îngrijirea bolnavilor, pentru purificarea locurilor unde se aflau aceştia şi pentru îmbalsămarea trupurilor. De atunci, multe studii au demonstrat puterea uleiurilor esențiale cu efecte antibacteriene, antivirale, antimicotice şi antiparazitare.

Într-o cameră puţin aerisită, ele ajută la prevenirea infecţiilor sezoniere şi curăţă căile respiratorii. Tot în Egiptul Antic, ele erau utilizate pentru proprietăţile lor antiinfecţioase şi dezinfectante.

În casă, birou şi maşină ne petrecem 90% din timp nostru, respectiv ne aflăm mai mult în interior decât în aer liber. Locuinţele şi maşinele noastre sunt mult mai poluate decât exteriorul: fumul de țigară, compuși volatili şi mai ales, alergeni acarieni, ciuperci, mucegaiuri – favorizează apariția alergiilor şi problemelor respiratorii.

Iarna se mai adugă  un lot de viruși şi bacterii transmişi prin  strănuturi sau accese de tuse.  Uleiurile esenţiale, sunt mijlocul cel mai eficace şi mai natural de a purifica atmosfera.

Cercetări mai aprofundate au arătat că odorizantele sintetice, care se presupune că ne fac locuinţa, maşina să miroase mai plăcut, de fapt duc la apariţia  nervozităţii, tensiunii nervoase a durerilor de cap, a depresiilor,  insomiilor, diareei.

O alternativă la odorizantele sintetice sunt uleiurile esențiale propagate prin aromatizatoare cu capac din lemn ce difuzează lent particulele de ulei eteric în aerul înconjurător fără să-i modifice termic structura moleculară. Uleiurile esenţiale au această calitate de a pătrunde în corp şi a se instala exact în locul unde este nevoie de ele. Acestea se adăptează foarte bine organismului uman, nedăunându-i, aşa cum fac odorizantele chimice. Ele ajută corpul în timp ce curăţă aerul, astfel aerul devine proaspăt şi curat după împrăștierea uleiurilor esenţiale. Asocierea uleiurilor eterice le potenţează efectul.

Uleiurile esenţiale oxigenează şi detoxifică sângele din corp în mod simultan. Ele creează un mediu în care organismele patogene nu pot trăi.

Pe măsura ce inhalăm uleiul esenţial provenit dintr-un vaporizator cu capac din lemn, acesta depăşeşte bariera sânge-creier şi curăţă substanţele petrochimice ce se acunulează de la diverse noxe din mediul ambiant. Sunt singurele substanţe descoperite până acum capabile să facă acest lucru

Mirosul din masină este unul dintre motivele pentru care şoferii sunt  stresaţi în timp ce conduc, accelerarează şi chiar nimeresc în accidente. Acesta este noul studiu potrivit BBC News. Aromaterapia induce o stare generalã de bine, fiind indicată  în tratamentul maladiilor provocate de stres, nervozitate, anxietate, depresie, slăbiciune, stări emoţionale intense, ajută la întărirea spiritului şi la creşterea puterii de concentrare, îți suplinește încrederea în sine. Are un efect de echilibrare asupra organismului.

Centrul de Osteopatie Dr. Celnacov
bd. Ștefan cel Mare 71/1
tel: 27 06 41

www.osteopatia.md
Întreabă doctor@unica.md
Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Cea de-a cincea participantă „Miss Shaping 2012”!
Articolul anterior
Află ce tradiție respectă Irina Tarasiuc de Revelion!
Articolul următor