Asistenta medicală de la Spitalul de copii din Chișinău este în a 15-a zi de tratament pentru Covid-19

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a relatat cazul unei asistente medicale din Chișinău, care s-a infectat de la o pacientă, la locul său de muncă.

separator
Astăzi, Viorica Purice, asistenta medicală superioară din secția reanimare și terapie intensivă de la Spitalul Clinic municipal de copii nr. 1 din Chișinău nu a îmbrăcat halatul alb. Dar i-a fost dor de munca sa, de colegele sale, de ritmul alert, când fiecare secundă contează pentru viața unui copil.

Viorica Purice este în a 15-a zi de tratament de Covid-19. S-a infectat în timpul gărzii de noapte, când a supravegheat sănătatea unui bebeluș de câteva luni și a contactat cu mama lui.

„La primele simptome ale bolii, am chemat imediat ambulanța. Din păcate, mama acelui copilaș a ascuns adevărul de noi toți, faptul că soțul era acasă bolnav de noul coronavirus. Astăzi, aceste detalii îmi par dintr-o altă realitate… Eu la rândul meu am infectat-o pe fiica mea… Acum suntem bine. Am urmat tratamentul prescris de medicii de la Spitalul „Toma Ciorbă” și îmi doresc să revin acasă, dar și la lucru”, spune asistenta, care a dedicat peste 30 de ani Spitalului de copii.

Din copilărie a fost fascinată de imaginea surorii medicale din satul natal, de seringile de sticlă, de mirosul de curat de la punctul medical. A absolvit în 1988 Colegiul de medicină din Cahul, iar în 2006 – Facultatea de management sanitar al USMF „Nicolae Testemițanu”. Este energia și motorul colectivului, dar și acea femeie plină de răbdare, de compasiune și de respect față de pacienți și colegii săi.A pus mereu binele comun înaintea binelui personal. „Cel mai mult m-a întristat minciuna și atitudinea consătenilor mei, una stigmatizantă față de familia mea. O spun cu multă tristețe și durere… Înțeleg că frica poate să ne paralizeze, însă, în timpuri grele de epidemie, dimpotrivă, trebuie să fim umani și mai solidari. Pentru că doar cu eforturi comune vom putea învinge boala”.

Astăzi, de Ziua mondială a Sănătății și în Anul internațional al nurselor și moașelor, vorbim despre rolul de neînlocuit al celor din prima linie de luptă cu COVID-19. „Aplicarea măsurilor de precauție în controlul infecțiilor, igiena mâinilor și cea respiratorie sunt măsurile-cheie ce trebuie aplicate și respectate de fiecare lucrător medical și nu numai pe timp de epidemie. Tot aici vin cu un îndemn către toți: stați acasă! Ajutați-ne să vă ajutăm”, a conchis Viorica Purice, cea pentru care reușita profesională înseamnă zâmbetul pacienților săi.

Astăzi au fost confirmate 29 cazuri noi de infectare cu Covid-19 în rândul cadrelor medicale
Articolul anterior
Un consilier municipal din Cahul a decedat din cauza Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante