Astăzi a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității – o problemă complexă de sănătate publică. Măsuri importante în lupta cu obezitatea!

Astăzi, 22 mai, a fost sărbătorită Ziua Europeană Împotriva Obezității. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu aceasta problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de persoane obeze (aproape 20% din populaţie), din care 15 milioane sunt copii obezi. În cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali.

Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite.

Problema este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din zona europeană.

O scădere a greutăţii corporale cu numai 5-10% la persoanele supraponderale reduce substanțial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate ale colesterolului în sânge.

În majoritatea ţărilor europene, hrana bogată în zaharuri şi grăsimi animale, precum şi activitatea fizică redusă sunt principalele cauze ale obezităţii, care la rândul ei este principala cauză a unor maladii cronice precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale şi unele forme de cancer.

În țările europene, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. Numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani.

Puțini dintre persoanele obeze ajung la un control medical și mai puțini dintre obezi ajung să fie incluși în programe de educație și luptă împotriva kilogramelor în plus.

Obezitatea este descrisă însă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie.

Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, prioritar din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani. 

Principala cauză a obezităţii este un dezechilibru energetic între caloriile consumate şi cele necesare organismului pentru diverse activităţi.

Obezitatea, cauzele și consecințele acestei boli. O plantă ar putea să ne  salveze de această problemă - ea.md

Obezitatea poate afecta pe oricine.

Specialiştii vorbesc despre o predispoziţie a unor persoane de a deveni obeze. De aceea obezitatea reprezintă o problemă complexă de sănătate publică, ai căror factori de risc pot fi:

– antecedente ereditare familiale,

– unele afecţiuni endocrine,

– factori metabolici,

– supraalimentaţia sau alimentaţia nesănătoasă (obiceiuri alimentare greşite),

– sedentarismul (diminuarea activităţii fizice, orientarea către activităţi de tip static: privitul la TV, jocul pe calculator, utilizarea liftului etc ))

– status socio-economic,

– sarcina şi menopauza.

Obezitatea este o boală cronică stigmatizantă.

Percepţia generală este că persoanele obeze sunt ,,leneşe şi mănâncă mult”. Se crede că obezii sunt ,,lipsiţi de voinţă şi nu se pot abţine de la mesele copioase”. Obezitatea afectează imaginea de sine, respectul de sine, putând conduce la depresie, anxietate şi disfuncţii ale comportamentului alimentar (bulimia, anorexia).

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi adolescenţilor. Cei care dezvoltă obezitate încă din copilărie riscă mult să devină adulţi obezi.

Dieta: Obezitatea este provocată de prezenţa însemnată în alimentaţia zilnică a unor alimente nesănătoase, sărace în nutrienţi. Surse ascunse de grăsimi și zahăr (de exemplu: 250 ml suc artificial conțin 7-8 linguriţe de zahăr) şi cu conţinut ridicat de calorii (snacks-uri, pizza, mezeluri, băuturi dulci, carbogazoase, alimente gătite prin prăjire, dulciuri rafinate, produse de patiserie etc.). Consumul unor porţii alimentare mai mari decât cele normale – este frecvent întâlnită prejudecata că „cel ce este gras este şi frumos” ori că „două mâncări nu strică”), însă această abordare este una greșită.

Obezitatea ar putea fi prevenită prin promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:

– consum de legume, lactate degresate, peşte, carne slabă

– prepararea alimentelor prin fierbere, coacere, la grătar sau pe baie de abur

– respectarea meselor principale

– necesitatea de informare în momentul achiziţionării unui aliment, despre conţinutul de grăsimi, zahăr şi sare, dar şi a numărului de calorii, prin citirea etichetei.

De asemenea, pentru prevenirea obezităţii, pe lângă respectarea unei alimentaţii sănătoase, mai este necesar să efectuăm cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, să ne hidratăm corect corpul şi să încurajăm copiii să desfăşoare activităţi fizice în aer liber.

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot efectua screening mamar gratuit

Femeile din raioanele Cimișlia și Basarabeasca au posibilitatea să facă screening-ul mamar prin mamografie digitală mobilă.

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot face screening-ul mamar gratis

Potrivit Ministerului Sănătății, screening-ul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome, transmite Moldpres.md

Examinarea radiologică se recomandă a fi realizată o dată la doi ani.

Conform specialiștilor, anual, circa 1.000 de femei din Republica Moldova sunt depistate cu cancer mamar. Din numărul total, 30 la sută sunt diagnosticate în stadii tardive.

În Chișinău se constată o creștere a numărului de cazuri Covid-19. O secție de pediatrie ,,este deja plină”

În Chișinău se atestă o creștere a numărului cazurilor noi de Covid-19, dar municipiul rămâne în codul verde, a afirmat luni, 4 iulie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Acesta a mai spus că la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii cea de-a doua secție Covid-19 care a fost activată recent este deja plină și vor fi necesare spații suplimentare.

265 случаев ковида зарегистрировали в районе Тараклия за минувшую неделю |  TUK.MD

potrivit șefului Direcției, capacitățile Spitalului de boli contagioase pentru internarea copiilor infectați cu Covid-19 sunt limitate, transmite ZdG.

Totodată, acesta spune că conducerea Spitalului Valentin Ignatenco a fost anunțată să pregătească mai multe secții pentru activarea graduală în caz de necesitate.

„Vom pregăti și vom avea spațiile necesare, inclusiv cu activarea altor spitale, în cazul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Noi sperăm totuși că acest val, care rămâne unul foarte contagios, să nu fie atât de critic. Astăzi în instituțiile din Chișinău sunt interneți în stare gravă trei pacienți infectați cu Covid. Atenționăm populația în continuare, în măsura posibilității, să țină cont de situația epidemiologică”, a declarat Boris Gîlca.

Și la Maternitatea municipală nr. 2 numărul gravidelor infectate cu Covid-19 este în creștere.

Mutațiile recente Covid BA.4 și BA.5 generează simptome noi, conform experților. Care sunt acestea?

Covid 19 nu mai este cum a fost, virusul cauzal a suferit mutații și se pare că povestea sa încă nu s-a terminat. A generat o nouă variantă, pe care experții tind să o denumească ,,Covid-22”. Actualele variante ale coronavirusului sunt diferite de ceea ce a dat inițial boala denumită Covid-19. Mutațiile recente BA.4 și BA.5 generează acum o formă nouă de boală, cu simptome noi pe lângă cele deja știute și unele noi. Iar infectările par să se răspândească rapid, experții anticipând un nou val mare de îmbolnăviri.

Cu toate acestea, variantele care dau Covid-22 nu sunt atât de grave cum a fost Delta, de exemplu, sau Alpha. Au o transmisibilitate mai ridicată dar boala va fi mai puțin severă. Specialiștii spun însă că vaccinarea rămâne la fel de importantă ca și până acum pentru că la cei nevaccinați, mutația din prezent este la fel de dăunătoare ca și tulpina originală.

Cercetător român: Aceste două subvariante ale Omicron s-au schimbat semnificativ

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat ce este de fapt cu acest Covid-22 și de ce este diferit de varianta inițială.

Specialistul spune că am avut și Covid-20 și Covid-21, iar acum Covid-22. Iar acestea nu sunt denumiri științifice ci țin mai degrabă de mutațiile apărute în timp care au definit valurile de infectări.

În ceea ce privește Covid-22, vorbim de fapt despre mutațiile Omicron BA.4 și BA.5.

”Aceste două subvariante ale tulpinii Omicron s-au schimbat semnificativ. Prezintă mutații în structura proteinei Spike și nu numai care fac infecția mult mai permisivă. Aceste variante reușesc să înlocuiască celelalte tulpini aflate în circulație tocmai pentru că sunt mai bune în procesul de infectare.

Sunt mai blânde simptomatologic decât ce am avut la începutul pandemiei dar în continuare pot genera forme grave în speciale la persoane cu comorbidități și la cele nevaccinate”, a explicat Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

Ne mai feresc vaccinurile actuale de mutațiile coronavirusului?

Deși încă de la începutul anului se anunța un vaccin împotriva variantei Omicron, acesta încă nu a ajuns pe piață. Iar cele vechi par să nu mai aibă eficiența dorită, fiind nevoie de mai multe doze pentru a ne proteja de infecții.

”Eficiența vaccinurilor care au fost dezvoltate împotriva Covid-19 a scăzut în timp. Noi dezvoltăm vaccinuri împotriva a ceva care acum s-a schimbat. Nu mai avem aceleași răspunsuri extrem de bune dar au în continuare un efect protector împotriva formelor grave, iar acest lucru ne interesează cel mai mult.

Eficiența vaccinărilor și strategia de vaccinare sezonieră probabil, pentru că vedem că la asta se va ajunge va fi cu vaccinuri actualizate la tulpinile aflate în circulație. Nu are sens să vaccinăm împotriva a ceva ce nu mai există dacă nu obținem un un nivel bazal protector.

Momentan încă îl obținem și cu aceste vaccinuri dar sunt în stadii avansate de dezvoltare și vaccinurile împotriva tulpinilor noi. Deja câteva companii vor să introducă astfel de seruri pe piață.

Depinde de cum va fi legislația în vigoare și de mecanismele internaționale care se ocupă cu achiziția și cu administrarea vaccinurilor în diferite țări”, a mai spus Ștefan Dascălu.

În ceea ce privește noile vaccinuri, când acestea vor fi implementate, România va avea acces imediat la ele.

”Noi, evident că făcând parte din Uniunea Europeană vom avea acces la vaccinările aprobate care sunt administrate și în alte țări din UE. Din acest punct de vedere și la începutul pandemiei am avut acces la cele mai bune vaccinuri, în perspectivă globală.

Pentru că sunt unele țări unde s-au implementat vaccinuri care au avut o oarecare eficiență dar nu una foarte bună, iar efectele se resimt”, a mai explicat expertul.

Vor mai fi lookdown-uri?

Chiar dacă virusul nu va fi eradicat complet și, probabil, vom avea sezoane cu infectări masive, se pare că strategia corectă din acest punct de vedere, mai ales dacă ne referim la actuala tulpină Omicron, va fi cea de conviețuire cu virusul.

”Dacă ne uităm la politica agresivă non-Covid care a fost aplicată în China este și ca urmare a faptului că strategia lor de vaccinare nu a reușit să obțină o acoperire dorită la persoanele vulnerabile și, în al doilea rând pentru că nu au fost atât de bune.

Cu un lookdown general se scapă de virus pentru că acesta nu mai circulă. Doar că strategie de genul acesta este sortită eșecului dacă în alte țări nu este implementată și sincronizată această măsură.

În momentul de față cea mai bună strategie de sănătate publică este politica de acomodare și trăit cu Covid. Marea Britanie a fost printre primele țări în care s-a discutat despre această măsură dar vedem că în prezent este o politică națională adoptată în toată Europa.

Și la noi în România practic asta facem. Trăim cu Covidul. Sunt cazuri în fiecare zi. Foarte mulți oameni au fost expuși la boală, cei mai fericiți dintre ei au avut și acces la vaccin și nu au suferit forme grave, alții nu s-au vaccinat, au trecut prin boală și au rămas, mai mult sau mai puțin cu sechele. Foarte mulți au murit din cauza Covid.

Imunitatea obținută prin boală, vaccin sau ambele ne permite să ne întoarcem la normalitate. Dar trebuie să vedem cum putem îmbunătăți strategiile naționale de prevenție. Vorbim atât de vaccin cât și de tratament”, a mai spus cercetătorul român.

Vom avea o toamnă cu val Covid?

Expertul spune că acest virus tinde să devină sezonier astfel că nu este exclus ca în toamnă să asistăm la un număr mare de infectări.

”Cu siguranță că vom asista la o creștere a numărului de cazuri în toamnă și nu numai pentru că se întoarce lumea din concedii. Pentru că virusul circulă și acum în România. Mai degrabă din cauza sezonalității virusului și a obiceiurilor noastre referitor la cum interacționăm, petrecem mai mult timp în interior, suntem mai predispuși să căpătăm infecții respiratorii în sezonul rece și așa mai departe. Tot cumulul acesta de factori la care se poate adăuga și importul de cazuri, dar nu mai putem vorbi despre o influență de mare.

Cu siguranță va mai fi un val și vor mai exista și altele după, nu cred că severitatea va fi comparabilă cu valul Delta. Valul Omicron de anul acesta nu a fost atât de sever. Este o tulpină foarte infecțioasă dar mult mai blândă din punct de vedere simptomatologic”, a punctat Ștefan Dascălu.

Simptome de Covid-22

Multe dintre simptomele dezvoltate odată cu infectarea variantelor BA.4 și BA.5 corespund celor care erau deja comune în variantele anterioare ale bolii. Poate că unul dintre simptomele pe care aceste mutații par să le revină din varianta originală este febra, scrie diariodesevilla.es.

Alte simptome sunt:

  • Oboseală
  • Congestie nazala

Tuse

  • Durere de cap

În raport cu subvariante precum BA.1, predominante în perioada Crăciunului trecut, există o serie de simptome care, în ceea ce începem să cunoaștem acum ca fiind Covid-22, apar într-o măsură mai mare în rândul celor infectați:

  • Mucus
  • Greaţă
  • diaree
  • pierderea gustului
  • pierderea mirosului

Conform datelor de la Ministerul Sănătății, în săptămâna 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate 3.974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 547 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Germania este interesată de gazele naturale din Senegal
Articolul anterior
Rușii au lansat duminică mai multe rachete asupra regiunii Jitomir. Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus patru dintre ele
Articolul următor