Astăzi este marcată Ziua mondială a Rinichiului. Medicii ne sugerează cele mai importante sfaturi pentru a avea rinichi sănătoși

Ziua Mondială a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, are în acest an genericul „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – pregătindu-ne pentru neprevăzut, susținând persoanele vulnerabile”. Acesta este un apel la acțiune, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a populației despre această boală și a o preveni.

Ziua Mondială a Rinichiului: Câți moldoveni primesc lunar servicii de dializă

În Republica Moldova, persoanele asigurate beneficiază gratuit de servicii de prevenire, diagnostic şi tratament al bolilor renale. Aceste servicii sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

La nivelul asistenţei medicale primare, Compania Națională de Asigurări în Medicină finanţează asistența acordată de medicul de familie împreună cu echipa sa, şi anume: luarea în evidenţă a bolnavului confirmat de medicul specialist de profil, supravegherea şi aplicarea strict observată a tratamentului.

În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti nefrologi cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator, tratamentului, luarea în evidenţa medicală şi supravegherea în dinamică.

De asemenea, persoanele cu insuficienţă renală cronică beneficiază gratuit la nivelul asistenţei medicale de ambulatoriu și al celei spitalicești de servicii de dializă. Peste 800 de pacienți primesc lunar astfel de servicii, iar în 2022 au fost efectuate peste 97 de mii de ședințe de dializă, pentru care din fondurile AOAM au fost alocați aproape 197 de milioane de lei. În acest an, CNAM are încheiate contracte cu nouă prestatori de servicii de dializă de pe întreg teritoriul țării.

La nivel de spital, CNAM achită cheltuielile pentru consultaţii, diagnostic, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie. Asigurarea medicală obligatorie acoperă și costurile transplantului de rinichi, o astfel de operaţie depășind cifra de 180 de mii de lei.

Pentru sănătatea rinichilor, este nevoie de respectarea unor reguli esenţiale, și anume:

-evitarea sedentarismului,

-păstrarea glicemiei şi colesterolului în limite normale,

-consumarea unei cantităţi zilnice suficiente de apă,

-menținerea sub control a tensiunii arteriale și a greutăţii corporale,

-alimentaţia echilibrată,

-evitarea fumatului şi reducerea consumului de sare.

Cetățenii vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie

Cetățenii asigurați vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști de profil fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, dar și de mai multe servicii medicale gratuite, majoritatea de înaltă performanță, anunță Ministerul Sănătății.

Comunicarea în practica medicală. Eficientizarea comunicării cu pacientul –  o necesitate - Jurmed - Medici

Extinderea volumului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Astfel, persoanele asigurate vor avea acces la consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, și inclusiv vor putea fi internați, fără trimitere de la medicul de familie.

Respectiv, se exclude necesitatea programărilor suplimentare, îndreptărilor neargumentate pentru investigații de laborator și instrumentale, acestea fiind realizate de medicul care trimite pacientul pentru spitalizare.

Totodată, urmare a modificărilor la program, pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică. Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare pentru substituirea defectelor de țesut.

La fel, programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi, în total 46, în scopul depistării precoce a unor boli, stabilirii conduitei de tratament și reabilitare, cele mai multe fiind de înaltă performanță. Astfel, în premieră prin sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, va fi oferit acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a maladiilor congenitale, dar și la imunofenotipare prin citometrie în flux.

De asemenea, a fost extinsă categoria pacienților care pot beneficia de tomografie cu emisie de pozitroni – tomografie computerizată (PET-CT), pentru detectarea tumorilor primare necunoscute, stadializarea procesului malign și evaluarea răspunsului la tratament.

Noile recomandări ale OMS privind vaccinarea anti-Covid

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat marți, 28 martie, noile recomandări privind vaccinarea anti-COVID-19, relatează Reuters.

România va furniza Republicii Moldova 200 de mii de doze de vaccin anti- COVID-19 | IPN

Agenția specializată din cadrul ONU afirmă că obiectivul este acela de a concentra eforturile de vaccinare asupra persoanelor care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19 sau de a muri din cauza acestei boli, ţinând cont de nivelul înalt al imunităţii populaţiei mondiale dobândit prin infectarea pe scară largă şi prin vaccinare.

OMS a definit populaţiile de mare risc ca fiind persoanele vârstnice şi tinerii care prezintă alţi factori de risc importanţi. Pentru acest grup, agenţia recomandă o doză suplimentară la şase sau la 12 luni după primirea ultimului vaccin, în funcţie de factori precum vârsta şi afecţiunile care afectează imunitatea.

În schimb, copiii şi adolescenţii sănătoşi reprezintă ”o prioritate scăzută” pentru vaccinarea anti-COVID-19, iar OMS a îndemnat ţările să aibă în vedere factori precum ”povara bolii” înainte de a recomanda vaccinarea acestui grup. OMS a adăugat că vaccinurile anti-COVID-19 şi dozele lor booster sunt sigure pentru toate grupele de vârstă, însă noile sale recomandări au luat în considerare alţi factori, precum raportul costuri-beneficii.

În septembrie 2022, OMS a spus că sfârşitul pandemiei ”începe să se întrevadă”. În conferinţa sa de presă de marţi, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU a precizat că cele mai recente recomandări ale sale reflectă tabloul actual al bolii şi nivelurile imunităţii globale, însă ele nu ar trebui considerate ca nişte îndrumări pe termen lung privind necesitatea unor rapeluri anuale.

Recomandările OMS au fost publicate în contextul în care ţările lumii utilizează abordări diferite în privinţa vaccinării. Unele dintre ţările bogate, precum Regatul Unit şi Canada, oferă deja persoanelor din categoriile de mare risc doze de rapel anti-COVID-19 în această primăvară, la şase luni după ce au primit doza precedentă.

”Foaia de parcurs revizuită evidenţiază din nou importanţa vaccinării acelor persoane care prezintă riscuri mari de a dezvolta forme severe ale bolii”, a declarat Hanna Nohynek, preşedinta Grupului strategic de experţi pentru imunizare din cadrul OMS, care a formulat noul set de recomandări.

Acel comitet a cerut, de asemenea, eforturi urgente pentru a recupera decalajul apărut prin ratarea vaccinărilor de rutină în timpul pandemiei de COVID-19 şi a avertizat în privinţa creşterii frecvenţei bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola.

În cazul COVID-19, acelaşi comitet a spus că vaccinurile administrate împotriva acestei boli, dincolo de cele două doze iniţiale şi doza booster, nu mai sunt recomandate în cazul persoanelor cu ”risc mediu”, întrucât beneficiile sunt marginale.

sursa

O femeie s-a ales cu o arsură de gradul III în timp ce făcea un RMN. A fost operată de urgență

O pacientă din Craiova a trăit o experiență traumatizantă, în timpul unei investigații tip RMN.

Femeia s-a ales cu o arsură de gradul trei, iar rana provocată de aparat a fost atât de adâncă, încât pacienta a fost operată de urgență. Reprezentanții clinicii private, unde femeia a fost rănită, spun că vor face propriile verificări, scrie protv.ro.

În urmă cu o lună și jumătate, din cauza unor dureri puternice la umărul stâng, pacienta în vârstă de 52 de ani s-a dus la o clinică privată din Craiova, pentru investigații. Medicii de acolo au decis să îi facă un examen RMN și pentru expertiză, i-au fixat cureaua aparatului pe umărul sănătos. În timpul radiografiei însă, femeia a simțit că ceva rău se întâmplă.

Verginica Burdulea, pacientă: „După vreo 5 minute, aparatul a început să ardă foarte rău. Doamnă chiar când aparatul a ars atât de puternic încât am simțit că, corpul meu este într-un șoc, doamna a și întrebat – sunteți ok? La care eu am răspuns nu, pentru ca aparatul arde foarte, foarte rău. aparatul a început să ardă foarte rău, exact ca și un cuptor.”

La un moment dat, pacienta a fost scoasă din aparat, pentru administrarea substanței de constrast.

Verginica Burdulea, pacientă: „Mi s-a răspuns, eu ce să vă fac pentru faptul că durează prea mult și că aveți cu substanța de contrast. M-a băgat iarăși la loc și a continuat examinarea. scrie arsura gradul 3 cu un metal încins pentru că era necrozat erau țesuturile necrozat, rană foarte adânca”.

Pacienta admite că înainte de examinare i s-a spus că există un buton de panică pe care poate să îl acționeze, însă susține că nu i s-ar fi arătat cum funcționează și nici nu ar fi știut unde se află.

Diana Totoiescu, director Tehnic Clinica Medicală: „Arsurile la RMN sunt lucruri care se întâmpla extrem de rar și se poate vedea oriunde în literatura de specialitate și acest lucru poate fi evitat dacă pacienții noștri își apasă un buton de panică care li se dă în momentul examinării.”

Pacienta a leșinat după procedură

Pacienta povestește că a leșinat, după ce procedură s-a încheiat, iar reprezentanții clinicii ar fi trimis-o la o altă unitate privată, unde urma să fie văzută de un chirurg. Pentru că medicul de acolo a refuzat intervenția, a ajuns în final la spitalul de stat, unde a fost operată. Femeia a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale.

Fabiean Rucan, avocatul pacientei: „Urmează să sesizăm colegiul medicilor care are competentă în cercetarea acestor chestiuni sub aspect juridic, dar ne vom adresa și instanței de judecată”.

Pe foaia de externare a pecientei, scrie că a suferit o arsură de gradul trei, provocată de un metal. Reprezentanții clinicii spun că vor verifica aparatele.

Diana Totoiescu, directorul tehnic al clincii medicle private: „Aparatele nostre au verificările toate la zi, toate autorizațiile, absolut tot, tot!”.

După această experiență, femeia spune că nu își mai poate folosi mâna la capacitate maximă, așa că vrea să dea clinică în judecată.

Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților. A nimicit câinele vecinilor pentru că îl deranja
Articolul anterior
Autoritățile avertizează: Arderea frunzelor și a resturilor vegetale este interzisă
Articolul următor