Astăzi este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA. În Moldova se desfășoară campania Just Test

Ziua mondială de combatere a SIDA, marcată la 1 Decembrie, în anul curent se desfășoară cu genericul „Egalizare”. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății face apel către liderii globali și cetățenii să recunoască și să abordeze inegalitățile care împiedică progresul în eliminarea SIDA și egalizarea accesului la serviciile esențiale pentru HIV, în special pentru copii și grupurile de risc.

Aids: il punto sulla ricerca a 40 anni dalla scoperta dei primi casi di  malattia | Il Bo Live UniPD

În Republica Moldova, activitățile de informare a populației, mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV se vor desfășura în perioada 1 – 21 decembrie în cadrul campaniei sociale „Just TEST”.

Activitățile se vor orienta spre:

– Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului.
– Mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea campaniei sociale „Just TEST”.
– Promovarea beneficiilor TARV, încurajarea persoanelor HIV positive să ințieze TARV și să îl mențină.
– Mobilizarea reprezentanților comunitățiilor realizarea activităților de advocacy.
– Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie și vulnerabile la HIV.

La nivel mondial, în 2021, trăiau cu HIV 38,4 de milioane de persoane, din numărul total de persoane care trăiesc cu HIV, doar 85% de persoane își cunosc statutul său, pe cînd 5, 9 milioane de persoane nu cunosc că sunt infectate cu HIV, uu accesat tratamentul antiretroviral — 28,7 milioane de persoane care trăiau cu HIV.

În Republica Moldova, infecția cu HIV, conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2022 cumulativ, au fost înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV, din 15249 PTHIV estimate pentru a. 2022. În perioada ianuarie – octombrie 2022, conform datelor din registrul PTH au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV, dintre care 128 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predomină calea de transmitere homosexuală.

În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV, se implementează activități de prevenire în rândul populațiilor cheie, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în semestrul I, 2022, au fost acoperite cu servicii de prevenire — 23 658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane CDI — 14204, LS 5548 și BSB — 3906.

Principalele mesajele de comunicare sunt: 

– Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!
– Uneori poți să nu știi că ești HIV pozitiv. Necunoașterea statutului HIV nu te scutește de consecințe. Testează-te!
– Ție îți poți spune orice. Nu ține ascuns de tine statutul tău HIV. Testează-te!
– Dacă îți cunoști statul HIV, vei putea începe mai repede un tratament care îți poate salva viața. Ai grijă de sănătatea ta. Testează-te!
– Doar dacă îți cunoști statutul HIV, poți fi sigur că te protejezi pe tine și persoana pe care o iubești. Testează-te! 

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

În premieră, mamografiile pot fi analizate de la distanță, de două instituții medicale din țară

Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior, scrie tv8.md.

Astăzi a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.

În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici.

La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorilor multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.

Menționăm că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Peste 100 de apeluri în fiecare zi. Telefonul unde soldaţii ruşi pot suna pentru a se preda autorităţilor ucrainene
Articolul anterior
Omor în Spitalul de Psihiatrie din Bălți. O femeie, condamnată la 13 ani de închisoare
Articolul următor