Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului este marcată în toată lumea în fiecare an pe data de 4 februarie. În această zi, este important să amintim tuturor că trebuie să luptăm împotriva acestei boli prin campanii de informare și prevenție, împreună cu factorii cheie implicați: guverne, ministere, companii farmaceutice, medici specialiști, fundații și organizații. Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite astăzi în lume, care răpesc milioane de vieți anual. Ziua Mondială a Cancerului se desfășoară sub sloganul „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” și îndeamnă fiecare persoană, fie în colectivități sau comunități, fie individual, să își ducă aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.

separator

Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească. În prezent, 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53000 de persoane suferă de cancer în acest moment. Anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer, aproape 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016.

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii.

Ce cauzează cancerul?

Potrivit specialiștilor, principalii factori modificabili de risc responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt:

-consumul de tutun
-alimentația nesănătoasă
-lipsa activității fizice
-supraponderalitatea şi obezitatea,
-consumul nociv de alcool (toți factorii sunt determinaţi de stilul de viaţă și pot fi preveniți).

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer a sistemului digestiv, de sân și prostată, confirmă specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Chișinău.

Acum, mai mult decât oricând, este nevoie de un angajament global care să contribuie la promovarea progreselor în domeniul cancerului. Activitățile de sensibilizare se axează pe comunicarea factorilor de risc și pericolul cancerului pentru sănătate și viață, măsurile principale de prevenție și depistare precoce.

Cum să prevenim cancerul? Recomandările experților:

Modificările în modul în care trăim face ca tot mai mulți oameni din întreaga lume să fie expuși factorilor de risc în apariția cancerului, cum ar fi fumatul, alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar. Educarea și informarea indivizilor și comunității despre legăturile dintre stilul de viață și nivelul riscului de apariție a cancerului este primul pas eficient în prevenirea lui.

  • Să creăm școli sănătoase

Modul în care educăm copiii noștri și generațiile următoare este vital pentru viitorul societății în prevenirea cancerului. Școlile trebuie să creeze medii sănătoase pentru a oferi generației următoare cunoștințele și instrumentele necesare pentru a adopta un stil de viață sănătos și pentru a reduce nivelul riscului de apariție a cancerului (alimentație echilibrată și sănătoasă, descurajarea fumatului și acordarea timpului pentru odihnă și sport, precum și includerea alimentelor sănătoase și a educației fizice în curriculum-ul școlar).

  • Să creăm locuri de muncă sănătoase

Mulți adulți petrec o mare parte din zi la serviciu, prin urmare, locurile de muncă sunt locuri excelente pentru a practica obiceiuri sănătoase. Companiile și organizațiile trebuie să fie încurajate să aibă ca prioritate stilul de viață sănătos la locul de muncă și să ofere educație cu privire la beneficiile unei alimentații sănătoase și exercițiilor fizice, la pericolele fumatului și la alți factori de risc.

Angajatorul trebuie încurajat să pună în aplicare măsuri de motivare și susținere a obiceiurilor sănătoase în viața de zi cu zi a angajaților.

  • Să creăm orașe sănătoase

Astăzi, 54% din populația lumii trăiește în medii urbane, iar până în 2050 se preconizează majorarea până la 66%. Pe măsură ce continuă urbanizarea, provocările legate de dezvoltarea durabilă vor fi din ce în ce mai concentrate în orașe. Orașele oferă oportunități importante de a asigura accesul la servicii de sănătate pentru un număr mare de persoane, precum și posibilitatea de a adopta un stil de viață activ și de a reduce factorii de risc pentru cancer.

Putem susține organele de conducere a orașelor să creeze medii sănătoase și să acorde prioritate prevenirii, tratamentului și îngrijirii cancerului la nivel local.

  • Să investim în screening-ul cancerului

Cazul economic pentru investiții devine o piesă vitală pentru a schimba mentalitatea în jurul valorii investițiilor în prevenirea și controlul cancerului. Există deja argumente convingătoare pentru investirea mai degrabă în prevenirea cancerului, decât în tratarea consecințelor.

  • Să alegem un stil sănătos de viață

Toată lumea poate lua măsuri pentru a reduce nivelul riscului de apariție a cancerului prin alegerea unor opțiuni sănătoase, inclusiv renunțarea la fumat, efectuarea activității fizice și alegerea alimentelor și băuturilor sănătoase. Reducerea expunerii la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare și alte surse, cum ar fi solarii, de asemenea, reduce foarte mult nivelul riscului de apariție a cancerelor de piele.

  • Să înțeleg că diagnosticul precoce salvează vieți

Diagnosticarea cancerului nu este întotdeauna ușoară – nu toate cancerele arată semne și simptome timpurii, uneori semnele de avertizare pot apărea destul de târziu atunci când cancerul este avansat.

Cu toate acestea, creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor și importanța tratamentului în timp util s-a dovedit a îmbunătăți supraviețuirea în cazul cancerului. Acest lucru se datorează faptului că diagnosticarea precoce a cancerului aproape întotdeauna ușurează tratarea sau chiar vindecarea lui.

Recomandări generale privind prevenirea cancerului:

  • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
  • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
  • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi sau conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
  • Consumați multe fructe, legume și cereale.
  • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
  • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
  • Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
  • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
  • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
  • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Notă: informațiile prezentate în acest articol sunt parte a campaniei „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul”, promovată de către specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică din R. Moldova.

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
  • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
  • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
  • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
  • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
  • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
  • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
  • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

OMS, semnal de alarmă despre mutațiile Covid-19. Ce spun experții

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând totodată că virusul circulă în continuare.

NEW: What's the 'Kraken' variant of COVID-19? And has it arrived in Clark  County?

Organizația a precizat că virusul nu este pe cale să dispară și că țările din întreaga lume trebuie să învețe să facă față consecințelor sale care nu sunt de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au contractat boala în așa-numita versiune Covid-lung.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că una din zece infecții se soldează cu o astfel de versiune, ceea ce sugerează că sute de milioane de persoane ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung.

Cu toate acestea, „ne bucurăm foarte mult de scăderea continuă a numărului de decese raportate legate de Covid, care a scăzut cu 95% de la începutul acestui an”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu toate acestea, în mai multe țări se înregistrează o reapariție, iar în ultimele patru săptămâni 14.000 de persoane au murit din cauza acestei boli”, a mai spus el. După cum arată apariția variantei XBB.1.16, „virusul continuă să sufere mutații și este încă capabil să provoace noi valuri de infecții și decese”, a mai precizat Ghebreyesus, conform realitatea.net.

La rândul lui, cercetătorul Octavia Jurma susține că, în pofida tendinței globale, Asia de Sud-Est, unde XBB.1.16 „Arcturus” este dominant, înregistrează o creștere dramatică a numărului de decese cu peste 650% după mai multe luni de scădere sistematică, scrie adevarul.

Descoperire uluitoare despre oamenii cu ochi albaștri. Cum se explică că cei mai mulți dintrei ei locuiesc în Europa

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință despre oamenii cu ochi albaștri. Această mutație genetică petrecută cu mult timp în urmă explică de ce numărul cel mai mare a posesorilor de ochi albastri sunt în Europa. Se pare că toți au același strămoș comun! Nu același lucru e valabil despre oamenii cu ochii verzi!

Adevărul despre această culoare a ochilor. Ce au în comun oamenii care au  ochi albaștri – Capital

Nu este un secret pentru nimeni că ochii albaștri sunt mai rari decât cei căprui sau negri, dar oamenii de știință au făcut abia acum lumină asupra modului în care au apărut, de fapt, ochii albaștri.

Se pare că toți oamenii cu ochi albaștri împărtășesc același strămoș, dezvăluire care îi face pe oamenii cu această particularitate să se simtă inconfortabil când se întâlnesc cu „frați” lor ancestrali.

Oamenii de știință știau că ochii albaștri sunt dați de o genă recesivă, dar când au cercetat de unde provin exact aceste gene, un studiu a descoperit că toate pot fi urmărite până la o singură persoană.

Toți oamenii cu ochi albaștri au un strămoș unic

Știm că oamenii cu ochii albaștri sunt mult mai rari decât cei cu ochii căprui, doar între 8 și 10% din populația lumii având această caracteristică.

Oamenii de știință au dezvăluit că mutația genetică provine de la un om singular care a trăit între 6.000 și 10.000 de ani în urmă.

Cercetătorii au încercat să descopere ce a cauzat această schimbare studiind gena OCA2, care determină nivelul de pigment maro din ochiul uman, timp de mulți ani.

Cu toate acestea, s-a dovedit că mutația genetică care are ca rezultat ochi albaștri provine de la o genă complet diferită numită HERC2, care stopează complet gena OCA2 și „diluează” maroul în albastru.

Nu același lucru e valabil despre oamenii cu ochii verzi

De unde știu biologii că totul se leagă de un strămoș comun? Pentru că fiecare persoană cu ochi albaștri are aceeași mutație.

Deși mai sunt încă multe cercetări de făcut, se crede că mutația s-ar fi putut răspândi atunci când oamenii au migrat din Africa în Europa, ceea ce ar explica într-un fel de ce în principal oamenii de origine europeană par să aibă ochi albaștri.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetare de la Universitatea din Copenhaga, scrie kanald.ro, potrivit Lad Bible. Studiul a analizat, de asemenea, variația altor culori de ochi mai puțin obișnuite, cum ar fi verdele, ceea ce a dovedit și mai mult ideea că o singură persoană are originea genei cu ochi albaștri.

Autorul studiului, profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară, a declarat pentru Science Daily: „Persoanele care au ochii verzi pot fi explicate prin faptul că au o cantitate redusă de melanină în iris, ceea ce este foarte diferit de cazul celor cu ochi albaștri.”

„Din aceasta, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit același comutator exact în același loc din ADN-ul lor”, a spus omul de știință.

O tânără de 18 ani din Coșnița și-a pus capăt zilelor. Care ar fi fost motivul?
Articolul anterior
Uma Thurman a dezvăluit cum a fost hărţuită sexual de producătorul Harvey Weinstein
Articolul următor