Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Inimii: încurajează-i pe cei dragi să adopte un stil sănătos de viață!

Începând cu anul 2000, la 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO. Cu ocazia evenimentului, organizațiile de sănătate, societăţile specializate în cardiologie, instituţiile guvernamentale şi de sănătate organizează diferite manifestări, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global.

separator

Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

În acest context, ne propnem să îți amintim care sunt factorii de risc pentru afecțiunile cardio-vasculare, dar și ce trebuie să faci pentru a ține la distanță bolile de inimă!

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, fiind responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor,

În acest an, sloganul Zilei Mondiale a Inimii este ”INIMA MEA, INIMA TA”. În Republica Moldova maladiile cardiovasculare ocupă primul loc în structura mortalităţii generale a populaţiei, constituind mai mult de 50% din numărul total de decese.

De Ziua Mondială a Inimii, îndeamnă și pe cei din jurul tău să adopte un stil sănătos de viață, pentru a menține inima sănătoasă și a crește speranța de viață!

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă sunt eliminați principalii factori de risc: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea.

Grav este că incidența bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut, menționează specialiștii. Din cauza alimentației nesănătoase, a sedentarismului, supraponderabilității, hipertensiunea arterială și ateroscleroza afectează vârste precoce.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare? Specialiștii îți sugerează să respecți următoarele:

  1. Alege un stil sănătos de viață!
  2. Menține-ți greutatea corporală în limitele normale.
  3. Adoptă o dietă sănătoasă care sa prevină îngrășarea (introdu în rația zilnică cel puțin 5-9 porții de legume și fructe proaspete, consumă grăsimi bune din pește, măsline, ulei de măsline, alune etc, elimină din dietă produsele ce conțin grăsimi hidrogenate, mezelurile, carnea procesată, sarea și zahărul în exces).
  4. Cât mai multă mișcare! Reține! Activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui, întărește inima, previne ateroscleroza și crește durata de viață.
  5. Combate stresul.
  6. Elimină factorii nocivi: fumatul, alcoolul.
  7. Mergi regulat la medic pentru a controla glicemia și nivelul tensiunii arteriale.

De Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, marca comercială Tena oferă gratis produse de îngrijire!
Articolul anterior
Susține echipa #RunForChildren, la Maratonul Internațional Chișinău: circa 120 de alergători vor ajuta 3 familii sărace care cresc 14 copii!
Articolul următor
Alte articole interesante