Atenție! Amendă sau pușcărie pentru cei care nu vor respecta regimul de carantină pentru coronavirus

Amenzi usturătoare şi chiar ani grei de puşcărie pentru cei care nu vor respecta regimul de carantină pentru coronavirusul de tip nou. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Penal şi al celui contravenţional, elaborat de către Ministerul Justiţiei, în contextul răspândirii virusului COVID-19. Documentul va fi examinat azi la Guvern, anunță publika.md.

separator
Conform normelor în vigoare, pentru persoanele care contribuie la răspândirea unei boli epidemice pedeapsa maximă este detenţia de până la un an. Acum, autorii modifică şi completează acest articol din Codul Penal. Astfel, cei care vor provoca răspândirea bolilor epidemice vor putea fi sancţionaţi şi cu până la trei ani de închisoare sau amendă de până al 50 de mii de lei. Iar dacă acest lucru va duce la decesul altei persoane, pedeapsa maximă va fi de până la şapte ani de puşcărie.

Totodată, se propune completarea Codului Contravențional. În acest caz, au fost introduse articole noi. Este vorba despre nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice. În acest caz, dacă persoana a pus în pericol sănătatea publică se sancționează cu amendă de până la 24 de mii de lei. De asemenea, cei care vor prezenta date eronate în fișele epidemiologice vor primi amendă de până la 24 mii de lei.

Fecare persoană care intră pe teritoriul Republicii Moldova dintr-o zonă afectată de Covid-19 este obligată să îndeplinească o fișă epidemiologică pentru pasageri sau călători. Completată corect şi cu date veridice, aceasta ajută la identificarea cetăţenilor cu risc sporit de infectare cu noul coronavirus. Autorităţile au atras atenţia asupra faptului că sute de persoane au introdus date eronate în aceste fișe.

În România, nerespectarea măsurilor necesare prevenirii sau combaterii bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amenzi mari. Poliția din țara vecină a intentat 19 cazuri penale de la izbucnirea epidemiei de Covid-19.

Șase copii, în stare gravă stabilă, internați în spital cu suspecție de coronavirus. 22 de persoane suspecte se află în așteptarea rezultatelor testelor
Articolul anterior
Primul caz pozitiv de coronavirus la Iași
Articolul următor
Alte articole interesante