Atenție la gazul toxic emanat în timpul fermentaţiei vinului! Cum se face testul lumânării

Atenţie la pericolul din pivniţe! Este perioada în care mustul începe să se transforme în vin, iar beciurile unde sunt depozitate butoaiele devin bombe cu ceas dacă sunt neaerisite. De vină este gazul de fermentaţie. În primul rând, încăperea trebuie bine ventilată. Apoi, există testul lumânării.

separator

Chiar şi salvatorii care intervin în astfel de cazuri pot fi prinşi în aceeaşi „capcană”. Primele simptome ale intoxicării sunt ameţeala, greaţa şi durerile de cap. Dacă persoană inhalează o concentraţie mare de gaz, leşină şi în câteva minute poate chiar să moară.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a lansat Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon. Acțiunea se desfășoară în localitățile țării și are drept scop prevenirea intoxicații oamenilor cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului. Angajații IGSU le vorbesc gospodarilor despre riscurile la care sunt supuși în cazul în care procesul de fermentare are loc în spații închise, iar încăperile nu sunt ventilate corespunzător. Mai mult, salvatorii îi îndemnă pe oameni să verifice concentrația oxigenului înainte ca aceștia să intre în beciuri, pentru a preveni urmările fatale.

Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon. Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie.

IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile, unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar și să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere. Acțiunea salvatorilor va dura pe tot parcursul perioadei de recoltarea și fermentare a strugurilor, iar oamenii din toată țară vor fi informați despre recomandări și riscuri. Potrivit datelor IGSU, de la începutul lunii septembrie patru persoane și-au pierdut viața intoxicați cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului, iar o persoană a fost salvată.

Conservarea naturii în bijuterii: cercei, coliere și broșe împodobite cu flori vii și ierburi sălbatice
Articolul anterior
Ady și Antonina: Trăirile în cuplu, despre care n-au mai vorbit până acum!
Articolul următor
Alte articole interesante