Atenție! Tot mai mulţi copii din Capitală se îmbolnăvesc de scarlatină

În decembrie 2017, în Chişinău au fost înregistrate 43 de cazuri de scarlatină, iar luna în luna ianuarie numărul bolnavilor s-a dublat. Medicii epidemiologi din Capitală sunt îngrijoraţi şi nu exclud izbucnirea unui focar de scarlatină. Astfel, medicii prognozează pentru perioada următoare o stare critică.

separator

O fetiță s-a simţit rău când a revenit acasă de la grădiniţă, iar a doua zi pe corpul ei au apărut mai multe erupții și mari dureri de gât. Medicul i-a recomandat o cură cu antibiotice, micuța s-a tratat.

Medicii epidemiologi spun că, în cazul în care un copil care frecventează grădiniţa sau un elev se îmbolnăveşte de scarlatină, conducerea instituției de învățământ este obligată să anunţe Centrul de Sănătate Publică și să facă dezinfecții în clădire. De asemenea, grupul de copii cu care a interacționat bolnavul se va afla în vizorul medicilor timp de şapte zile.

De regulă, de scarlatină, se îmbolnăvesc copiii cu vârsta de până la 17 ani. Mai frecvent, cei cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, care frecventează grădinița ori o altă comunitate de copii.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană şi este foarte contagioasă. Spre sfârşitul primei zile sau la a doua zi apar erupţii pe piele. Apar erupţii multe pe obraji, cu aspect roşu, îmbujurat, buzele sunt carminate, limba la începutul bolii este cu depozit sabural, este albă, după asta capătă un aspect de limba zmeurie.

Medicii recomandă adresarea la specialist imediat după apariţia primelor simptome, întrucât, netratată la timp, scarlatina poate afecta inima, rinichii și oasele.

Agentul etiologic al scarlatinei este streptococul beta-hemolitic de grup A, care se transmite pe cale respiratorie, direct: prin picăturile de salivă răspândite în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate și mai rar, pe cale digestivă. În caz de scarlatină tratamentul cu preparate antibiotice este absolut indicat.

sursa

Aceste alimente sănătoase trebuie să le încluzi în meniul tău, în 2018!
Articolul anterior
20 de sfaturi înțelepte de la Părintele Vasile Antonie Tămaş!
Articolul următor
Alte articole interesante