Bacteria care i-a îmbolnăvit pe cei 51 de nuntași, participanți la o ceremonie din Chișinău

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică informează că până ieri, au fost înregistrate în total 51 cazuri de boală, inclusiv doi copii, în urma toxiinfecţiei alimentare în grup, înregistrat printre persoanele care au participat la o ceremonie într-un local din municipiul Chişinău.

separator
„Dintre persoanele care au solicitat asistenţă medicală — 1 persoană a fost spitalizată în IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, 28 – în IMSP Spitalul Clinic Republican de Boli infecţioase „Toma Ciorbă”, altele 16 în IMSP SR Cimişlia (inclusiv 1 copil), iar 6 persoane primesc îngrijiri medicale la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

În cadrul investigațiilor de laborator efectuate la CSP Hâncești, la 14 august au fost confirmate 11 probe pozitive pentru Salmonella enteritidis de la persoanele bolnave internate în IMSP SR Cimişlia. Alte probe sunt în proces de investigare”, se arată scris într-un comunicat emis de ANSP.

În total, la eveniment au participat 74 de persoane, inclusiv opt copii, din Chişinău, raioanele Ialoveni şi Cimişlia.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, este necesar DE RESPECTAT următoarele reguli:

-spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor; controlaţi acest lucru și la copii;
-spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;
-excluderea din alimentaţie a produsele alimentare uşor alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantată (vizual, organoleptic);
-evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare;
-curăţarea şi dezinfecţia suprafeţelor de bucătărie şi inventarului (cuţite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
-plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata şi materiei prime în frigider;
-folosirea ustensilelor de bucătărie separate pentru tranşarea produselor gata şi materiei prime;
-respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare şi termenii de păstrare;
-prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muştelor, insectelor de bucătărie, şoarecilor.

La organizarea diferitor festivităţi SE INTERZICE:

-organizarea festivităţilor în localuri neautorizate şi în cele unde lipsesc condiţii elementare de igienă (spălare a mâinilor, WC, seturi suficiente de veselă de bucătărie, capacităţi limitate de păstrare a produselor alimentare etc.);
-prepararea bucatelor cu 2-3 zile înainte de festivitate;
-folosirea ouălor, inclusiv de gâscă şi raţe pentru pregătirea cremelor şi dulciurilor fără prelucrare termică;
-implicarea în procesul pregătirii bucatelor a persoanelor cu semne clinice de BDA şi alte maladii infecţioase.

În cazul apariţiei semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptoame se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie pentru prescrierea tratamentului argumentat şi adecvat în scopul evitării consecinţelor nedorite.

Și-a donat un rinichi ca să își salveze soțul. Medicii au întâlnit doar 6 astfel de cazuri: „Am știut dintotdeauna că suntem foarte compatibili”

Gest impresionant făcut de o femeie în vârstă de 34 de ani: aceasta a donat un rinichi sănătos soțului său în vârstă de 43 de ani și i-a oferit șansa la o viață normală.

Daniel a ajuns să nu-și mai poată folosi rinichii și să facă dializă după ce o afecțiune genetică i-a distrus funcția renală, scrie presa română.

După două luni de zile de dializă, medicii i-au spus că pentru boala sa nu putea primi un rinichi de la un membru al familiei, care sunt donatori în majoritatea cazurilor, și că va trebui să aștepte să fie compatibil cu un donator cadaveric. Florina nu a ezitat nicio clipă atunci când medicii i-au spus că există șansa să fie compatibilă pentru transplant.

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I.” Parhon din Iași spun că este o situație foarte rară. Doar șase cazuri de transplanturi între soți au fost efectuate la Parhon în ultimii 22 de ani, iar povestea este cu atât mai puternică cu cât a fost dorința Florinei să fie testată și să-l poată ajuta pe soțul ei să aibă o viață cât mai aproape de normalitate. Să poată juca fotbal cu copiii lui.

„Șansa acestui bărbat a fost că soția sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost și una emoțională. Dată fiind afecțiunea genetică, nu erau multe alte șanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aștepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală”, a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale.

„Am avut mari emoții, dar dorința a fost mai mare decât frica”

Bărbatul a ajuns la Urgențe în urmă cu două luni într-o stare foarte gravă, aproape de comă, iar dializa i-a salvat viața pe moment. Soția sa povestește că a început să plângă pe hol când a auzit că soțul ei, un sportiv de performanță, care a făcut 16 ani lupte libere, va fi dependent de aparatul de dializă o dată la două zile.

„Am zis că nu, îi ofer eu un rinichi, vreau să facă transplant, nu dializă. Doctorul a zis că trebuie să așteptăm, nu decurg așa lucrurile, trebuie stabilizat și trebuie să facem teste de compatibilitate. Într-o lună de zile am făcut toate testele, toate analizele și am ieșit compatibili. Am zis pe loc, m-a văzut o doamnă că plâng și a zis să stau liniștită, credea că va face dializă, că soțul ei face de 10 ani, dar eu am zis că nu, soțul meu are abia 43 de ani și un copil acasă. Am simțit dintotdeauna că suntem compatibili”, a spus Florina.

Acum femeia se simte bine și spune că a făcut-o pentru copil, pentru familia lor, ar face-o oricând din nou și abia așteaptă să crească fiul mare, care are doar 2 ani și jumătate, ca să îi poată povesti ce a făcut pentru tatăl său. „Am avut mari emoții, mi-a fost frică, dar dorința de a fi aproape când e nevoie mai mult a fost mai mare decât frica. Trebuie să fim aproape, familiile trebuie să fie unite în astfel de momente. Vreau să fiu un exemplu, nu se întâmplă nimic grav să faci un lucru bun, familiile trebuie să fie unite”, a mai declarat femeia.

„Nu puteam face nimic, oboseam tot timpul”

Daniel spunea că știa că ar putea suferi de maladia genetică ce i-a măcinat familia și pentru că mama sa și fratele au fost diagnosticați cu aceeași boală. Dar spera că viața sa de sportiv să-l țină departe de astfel de probleme. De aceea a fost și mai greu: de la o viață activă, sportivă, a picat la pat și nu mai putea face nimic.

„Avem un copilaș, trebuia să ne jucăm și nu puteam face nimic, oboseam tot timpul. Mulțumim medicilor, asistentelor, infirmierelor, este o întreagă familie aici. Am făcut lupte libere de performanță în viață, 16 ani, acum nu mai practicam, doar câteva antrenamente pe săptămână și jucam fotbal”, mai povestește Daniel.

Ambii sunt momentan în afara pericolului, dar vor fi monitorizați în următoarele două săptămâni de medici pentru a vedea cum evoluează starea lor de sănătate.

Legislația care reglementează domeniul suplimentelor alimentare va fi îmbunătățit

Regulamentul sanitar privind suplimentele alimentare va fi ajustat, în scopul etichetării adecvate a acestor produse, sporirii siguranței lor și garantării unui nivel înalt de protecție a consumatorilor.

O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății.Prin hotărârea Executivului, dozele zilnice maxime pentru vitamine și minerale sunt actualizate în conformitate cu recomandările Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor. Această măsură va facilita libera circulație a suplimentelor alimentare, fiind asigurată disponibilitatea produselor de origine europeană pe piața națională, dar și posibilitatea de exportare în UE a suplimentelor fabricate în țara noastră.

Barierele tehnice în calea comerțului vor fi eliminate și prin completarea cu poziții noi a listei de vitamine, minerale și substanțe minerale, care pot fi utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare, astfel fiind realizată alinierea la legislația Uniunii Europene.

De asemenea, pentru asigurarea unei interpretări unitare a reglementărilor specifice, au fost stabilite criterii clare de apreciere a unui produs ca fiind supliment alimentar și diferențierea acestuia de medicamente. Totodată, pentru a nu fi confundate de consumatori cu medicamentele, pe ambalajul suplimentelor alimentare va fi scris „produsul nu este medicament”.

Calitatea și siguranța produselor plasate pe piață va fi sporită inclusiv prin detalierea și transparentizarea procedurilor de notificare și înregistrare a suplimentelor alimentare, dar și prin modificarea componenței comisiei de experți, care analizează dosarele depuse de producători sau importatori.

Crește numărul cazurilor de enteroviroze la copii. Care sunt simptomele, potrivit medicilor

Specialiștii atenționează că, în ultima perioadă, se constată o creștere a numărului cazurilor de enteroviroze la copii, mai ales în municipiul Chișinău.

Enteroviroza la copii: simptome, tratament, prevenție

În acest context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome, să apeleze la medic după ajutor, transmite moldova1.md.

Paula, o copilă de șapte ani, a fost internată acum cinci zile, cu infecție enterovirală, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din capitală. Mama fetei spune că, de la primele simptome ale bolii, care a debutat cu febră de până la 39 de grade, s-a adresat la medic. Acesta i-ar fi spus însă că este vorba despre o simplă răceală, așa că, timp de câteva zile, a urmat tratament ambulator.

„Deodată, ni s-a spus că e o simplă răceală, o angină, și am început să tratăm angina și pe urmă a început și voma și deja am apelat la salvare. Aici suntem pentru prima dată. Sunt foarte mulțumită. N-am întâlnit așa medici”, spune mama Paulei.

Ana are cinci ani și a fost internată acum patru zile, după ce a făcut febră. Și ea a avut vomă și diaree.

„În ultima zi, voma era foarte puternică și s-a menținut timp de 24 de ore. Am venit încoace și imediat ne-au internat. Acum face tratament, e mai bine deja, dar temperatura periodic crește. Nu știm de la ce a apărut această boală. Poate de la fructele pe care le-a mâncat. Cred că trebuiau spălate mai bine”, presupune Alexandru, tatăl Anei.

Dintre cei 100 de micuți care se află în prezent la tratament în acest spital, 25 sunt diagnosticați cu infecții enterovirale. Potrivit medicilor, la început, maladia se manifestă cu febră, vomă, dureri de cap și de mușchi. De aceea, infecția poate fi confundată cu o răceală obișnuită. Mai târziu, însă, încep să apară erupții cutanate în gură și în gât. Netratată la timp, poate afecta organele interne, cum ar fi inima și ficatul.

Silvia Crivorucica, medic infecționist, observă că, „în ultima săptămână, este o creștere de adresări cu infecția enterovirală”.

„Avem copii cu infecție enterovirală cu manifestări de herpangină, manifestări ale sindromului abdominal. Neadresarea la timp poate avea urmări grave, cum poate fi meningita seroasă.”

Cei mai expuși sunt copiii între 3 și 10 ani. Părinții și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți, deoarece infecția se răspândește, în special, din cauza nerespectării regulilor de igienă.

„Este interzis scăldatul în locurile neautorizate. Apa din fântână sau din izvoare trebuie să fie fiartă. Fructele, legumele trebuie spălate minuțios. Mânuțele – spălate cu apă și săpun”, atenționează Silvia Crivorucica, medic infecționist.

În ultimele opt zile, au fost înregistrate 60 de cazuri de enteroviroză, dintre care 56 la copii și 4 – la adulți. În prezent, în spitalele din municipiu sunt internați 29 de copii cu enteroviroză.

O mamă a doi copii a fost desemnată „Missis Russia 2019”. Foto
Articolul anterior
Elevii din Republica Moldova au obţinut două medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică
Articolul următor