Bananele întăresc sistemul osos

Dulci, apetisante și cel mai important- sănătoase, bananele sunt preferatele multora dintre noi. Chiar dacă le consumi pe tot parcursul anului, cu siguranță nu știi despre toate beneficiile acestora.

separator

Bananele conțin puțină apă, însă sunt bogate în minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, vitamine cum ar fi acidul folic, dar şi fibre, proteine.

De ce trebuie să consumi bananele?

  1. Diminuează durerile de stomac, scad aciditatea și reduc iritațiile la nivelul mucoasei stomacului, ajutând la digestie.
  2. Ajută organismul să asimileze calciul.
  3. Ajută la calmarea sistemului nervos.
  4. Datorită conținutului ridicat de potasiu, sunt perfecte pentru cei cu probleme cardiace.
  5. Bogate în fier, bananele stimulează producerea de hemoglobine din sânge, ajutând astfel în cazurile de anemie.
  6. Aliment bogat în fibre, banana ajută la reluarea activității normale a intestinelor.

Protecţie împotrivă ulcerului

Banana este unicul fruct care, consumat crud, nu face rău celor care suferă de ulcer. Aceasta neutralizează aciditatea crescută, căptușind pereții stomacului.

Dacă suferi din cauza arsurilor gastrice, mănâncă o banană pentru a calma durerea.

Sursă de energie

Bananele conțin sucroză, fructozăși glucoză combinate cu fibre, deci sunt o sursă mare de energie. Consumându-le, nu doar îți umpli organismul de putere, dar și ți-l revitalizeazăîn același timp.

Datorită acestui beneficiu, bananele sunt fructele numărul unu în rândul atleților de performanță ai lumii.

Protecţie pentru oase

Bogate în potasiu, bananele ajută organismul să asimileze mai bine calciul. Dacă te lupţi cu osteoporoza sau duci lipsă de calciu, ar fi indicat să consumi aceste fructe minune.

E bine să știi că poți folosi bananele și în alte scopuri.Vrei să-ți faci pantofii să strălucească? Ia partea interioară a cojii de banană și șterge pantoful, apoi repetă procedura cu o cârpă uscată.

Remedii naturiste:

1. Mască pentru păr uscat

Pentru această mască vei avea nevoie de o banană bine coaptă, 2 linguri de iaurt, 1/8 linguriţă de miere de albine, 2 linguriţe de ulei din germeni de grâu şi 2- 3 picături de ulei ylang ylang. Amestecă ingredientele şi aplică masca pe părul spălat şi şters în prealabil. Lasă-l să acţioneze o oră, apoi clăteşte bine părul.

2. Mască pentru hidratarea părului

Pentru această mască vei avea nevoie de o jumătate de banană, un sfert de avocado, o lingura de ulei din germeni de grâu, o capsulă de vitamina E şi o lingură de iaurt. Amestecă ingredientele, iar masca obţinută aplic-o pe păr timp de un sfert de oră. După această procedură, clăteşte bine părul.

3. Mască cu banane și miere pentru curăţarea porilor

Mărunţeşte o banană şi amestec-o împreună cu o linguriţă de miere. Aplică masca pe faţă şi gât, evitând zona ochilor. Las-o să acţioneze timp de 15 minute şi apoi clăteşte faţa cu apă călduţă.

4. Mască cremă cu banană

Amestecă ¼ de banană, o linguriţă zeamă de lămâie, o linguriţă de ulei de măsline, apoi adaugă o linguriţă de cremă nutritivă. Poţi folosi această mască cât de des îţi doreşti, fiind benefică pentru toate tipurile de ten.

Contraindicații!

Banana, având un conținut ridicat de zahăr, nu este indicată dacă suferi de diabet sau dacă ții o cură de slăbire. Se recomandă să o consumi în cantități moderate (maxim o banană pe zi).

Text: Sorina Ţurcanu

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie și folosită în curățătorii poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

produse de curățenie

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale. Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.

sursa

În Moldova, scade numărul infectărilor cu Covid 19 și gripă sezonieră

În Republica Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de Covid-19 și de gripă sezonieră.

Astfel, în a 11-a săptămână, 13-19 martie, au fost înregistrate 2 373 de cazuri de COVID-19, în scădere cu 16,3% față de săptămâna anterioară, 37 de cazuri de gripă, cu circa 23% mai puține, și 357 – infecții respiratorii acute severe (SARI). În același timp a crescut numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), cu 5,4%, fiind înregistrate 8 251 de cazuri.

De asemenea, numărul de spitalizări din cauza infecțiilor respiratorii virale acute a scăzut cu circa 6%, tendință care se menține pe parcursul a patru săptămâni consecutive. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost internate 255 de persoane cu IARCS și 24 cu gripă.

Majoritatea internărilor sunt în rândul copiilor de până la patru ani.Informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 854 cazuri de gripă, 240 773 – IARCS și 10 058– SARI.

Un nou medicament creat în SUA a vindecat de leucemie mai mulți pacienți gravi, aflați în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă șansă să se videce mulțumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews.

How Palliative Works with Leukemia and Lymphoma

Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienții care au participat la un studiu clinic mult așteptat în SUA, transmite Digi24.ro.

Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

„Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas.

„Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Cum funcționează pilula experimentală

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care atacă măduva osoasă, acolo unde sunt produse celulele sangvine, și provoacă apariția celulelor anormale.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

regina Maxima în vizită la un centru medical din SUA

Proteina face parte din mașinăria complexă care este atacată de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit și celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii.

Formula aceasta a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

„Aceasta este o cu siguranță o realizare uriașă și este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înțelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa.

Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

„Eram disperată. Am simțit că moartea era iminentă”

Printre cei 68 de pacienți din 9 spitale americane care au participat la prima fază a experimentului se numără și arhitectul lituanian Algimante Daugeliate, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Pacienta a făcut două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, dar toate celelalte tratamente au eșuat. Doctorii ei au luat chiar în considerare să îi ofere îngrijire paliativă pentru a-i ușura suferința.

„Eram disperată. Era ca și când trăiam un film oribil. Am simțit că moartea era iminentă și aveam doar 21 de ani”, a spus ea pentru El Pais.

Însă, odată ce a început tratementul cu revumenib acum doi ani, Daugeliate s-a recuperat complet. De atunci, ea a putut să aibă o viață normală, a absolvit facultatea și a început să lucreze pentru un studio de arhitectură din Copenhaga.

Studiul este încă la început, iar rezultatele sunt preliminare. În prima fază a experimentului, cercetătorii au testat cât de sigură este utilizarea medicamentului pentru a descoperi doza maximă care poate fi administrată pacienților fără apariția efectelor secundare.

Faza a doua a studiului este în desfășurare, doctorii vor testa eficiența pilulei revumenib.

Am învăţat să dăruim, să ajutăm, să iubim…
Articolul anterior
Moduri ciudate în care vedetele au reuşit să slăbească!
Articolul următor