Beneficiile pentru sănătate ale gesturilor de amabilitate. De ce trăiești mai mult dacă ești un om bun!

Potrivit unor studii, răspândirea bunăvoinței nu numai că îi ajută pe ceilalți să se simtă mai bine cu ei înșiși – dar poate și să stimuleze sănătatea și fericirea celui care o oferă. Toată lumea câștigă.

Punerea bunăstării altora înaintea noastră, fără să așteptăm nimic în schimb, stimulează centrii de recompensă din creier, arată studiile. Substanțele chimice care ne fac să ne simțim bine ne inundă corpul, producând un fel de „înălțime a ajutorului”. S-a demonstrat că voluntariatul, de exemplu, minimizează stresul și ameliorează depresia, scrie CNN.

O viață mai lungă

Și asta nu e tot: aceeași activitate poate reduce riscul de deteriorare cognitivă și chiar ne poate ajuta să trăim mai mult. Un motiv, spun experții, este că bunătatea contribuie la sentimentul nostru de comunitate și de apartenență. Iar acesta, conform studiilor, este un factor cheie care contribuie la o viață sănătoasă și mai lungă.

Scade tensiunea arterială

S-a demonstrat că oferirea de donații reduce tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea inimii. Un studiu a cerut unui grup de persoane hipertensive să cheltuiască 40 de dolari pentru propria persoană, în timp ce unui alt grup de persoane cu tensiune arterială ridicată i s-a spus să cheltuiască banii pentru alții.

S-a constatat că cei care au cheltuit banii pentru alții aveau o tensiune arterială mai mică la sfârșitul celor șase săptămâni de studiu De fapt, beneficiile au fost la fel de mari ca cele rezultate în urma unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice.

Reduce durerea

Dăruitul pare să ne diminueze durerea. Un studiu recent a constatat că persoanele care au declarat că vor dona bani pentru a ajuta orfanii au fost mai puțin sensibile la un șoc electric decât cele care au refuzat să doneze. În plus, cu cât oamenii au crezut că donația lor va fi mai utilă, cu atât mai puțină durere au simțit.

Cum s-a putut întâmpla asta? Studiul a constatat că regiunile creierului care reacționează la stimularea dureroasă par să fie dezactivate instantaneu de experiența de a dona.

Mai multă fericire

Cercetătorii britanici au descoperit că amabilitatea poate spori fericirea în doar trei zile. În cadrul studiului, oamenii au fost repartizați în trei grupuri: primul grup a trebuit să facă un gest de bunăvoință în fiecare zi; al doilea grup a încercat o nouă activitate; iar al treilea grup nu a făcut nimic. Grupurile care au fost amabile și au făcut lucruri noi au văzut o creștere semnificativă a fericirii.

Vei experimenta o bucurie și mai mare dacă ești creativ în ceea ce privește actele de bunăvoință. Cercetătorii în domeniul fericirii Sonja Lyubomirsky și Kennon Sheldon au descoperit că persoanele care au făcut diferite acte de bunăvoință pe parcursul unei săptămâni au înregistrat creșteri mai mari ale fericirii decât cele care au efectuat aceeași activitate la nesfârșit.

Mai mult, actele de bunătate pot fi anonime sau vizibile, spontane sau planificate și pot fi la fel de simple precum a face un compliment sau a deschide o ușă pentru cineva.

Sugestii de gesturi de bunăvoință

Te-ai convins și vrei să devii o persoană mai amabilă și mai serviabilă. Poți găsi sute de idei pe internet, dar iată câteva ca să ai de unde începe:

– Când ești la volan, fă-i loc mașinii care vrea să intre pe banda ta.

– Fă un compliment sincer unei rude, unui prieten sau unui coleg.

– Fă același lucru pentru șeful tău – probabil că nu primește niciodată complimente!

– Renunță la o ranchiună și spune-i acelei persoane că o ierți (cu excepția cazului în care acest lucru ar înrăutăți situația).

– Fii alături de un prieten care trece printr-o perioadă dificilă. Nu încerca să rezolvi problema, doar ascultă-l.

sursa

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului! Ce trebuie să faci pentru a reduce riscul apariției maladiei: Vezi 6 măsuri importante!

Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Cancerul Pulmonar: cum se depistează cauza celor mai multe decese!

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.

La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%).  De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).

În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:

— Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;

— Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;

— Efectuarea regulată a activității fizice;

— Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;

— Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;

— Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

OMS/Europa enumeră prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.

Medici din Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

O echipă de medici de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a reușit să să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani, din orașul Ștefan Vodă. Tânărul a suferit o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani. Atunci, el a fost diagnosticat cu amputația traumatică prin zmulgere a membrului superior stâng la nivelul 3/superior a brațului.

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Tipuri de intervenții de recuperare: 1. Reimplantarea osteosinteză; sutura vas magistral; Sutura nervilor; Sutura mușchilor. 2. Autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului. 3. Operații reconstructive pe tendoane.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU dr.,șt.,med., conf.univ. Anatolie Calistru, a fost recomandat conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a amputatului membrului superior stâng cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză impunătoare și, înr-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit reimplantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de 6 ore, iar celelalte intervenții câte 2, 3 ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor a fost tratat la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

Dupa 7 zile postoperator când viabilitatea segmentului amputat era sigură s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior, pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, se spune în nota emisă de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

David Prutean a adresat mulțumiri medicilor și familiei.

„Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a menționat David Prutean.

Instituția medicală a precizat că acum, pacientul poate folosi mâna, mișcările sunt active și sensibilitatea degetelor restabilite, se ocupă intens cu exercițiile fizice.

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

Bani în plic, în loc de coroane de flori la înmormântare. Solicitarea a venit din partea unui primar din Hunedoara
Articolul anterior
Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost la un pas să-i evacueze pe pacienții care făceau dializă, după ce atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu apă
Articolul următor