Actrița Florina Cercel a pierdut lupta cu cancerul pulmonar la vârsta de 76 de ani, din păcate rămânând o victimă a fumului de țigară până în ultima clipă, potrivit surselor din anturajul celor apropiați. Nu se știe ce anume i-ar fi provocat mai mult suferința actriței, însă cancerul pulmonar are anumite trăsături distinctive. La fumători, cancerul se poate ascunde sub semnele unei bronșite cronice.

Află lucruri pe care nu le știai despre cancerul pulmonar:
1. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer, după cancerul de sân, având un grad ridicat de mortalitate.
2. Persoanele care fumează prezintă cel mai mare risc de cancer la plămâni, riscul crescând odată cu numărul de ani în care se fumează și numărul de țigări fumate zilnic.
3. Potrivit specialiștilor, dacă renunți la fumat, chiar și după ce ai fumat timp de mai mulți ani, riscul de cancer la plămâni se reduce semnificativ.
4. În stadii incipiente, cancerul la plămâni nu prezintă simptome. De obicei, acestea apar în stadii avansate ale bolii. Simptomele cancerului la plămâni pot fi: tuse persistentă, tuse diferită de cea a fumătorului cronic, tuse cu sânge, lipsă de aer, dureri în piept (în stadii avansate), răgușeală, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, dureri de oase, dureri de cap, temperatură subfebrilă persistentă.
5. Totuși, cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar sunt tusea și tusea cu sânge.
Cauze cancerului pulmonar
-Fumatul cauzează majoritatea cazurilor de cancer la plămâni, atât la fumători, cât și la fumătorii pasivi. Dar cancerul la plămâni apare și la persoanele care nu au fumat niciodată și care nu au fost nici fumători pasivi.
-Nu se cunoaște cauza producerii cancerului la plămâni în cazul acestora din urmă, însă chiar dacă nu fumezi, riscul de cancer pulmonar crește dacă ești expus la fumul de țigară.
-Expunerea la radon: acest gaz radioactiv se poate acumula în orice clădire sau locuință; poți testa aerul din casă cu ajutorul unui detector al nivelului de radon.
-Expunerea la substanțe chimice periculoase: azbest, arsenic, crom, nichel.
-Ereditatea
Dacă prezinți vreun simptom din cele enumerate mai sus, prezintă-te la medicul de familie pentru o consultație. În cazul în care acesta bănuiește că e posibil să suferi de cancer la plămâni, te va direcționa către un medic specialist.