Boala misterioasă răspândită în doar câteva localități, ar putea avea legătură cu apa

România, vecina țării noastre, este statul european cu cei mai mulți pacienți suferinzi de afecțiuni ale glandei tiroidei. Unu din opt oameni dezvoltă, pe parcursul vieții, hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidită autoimună.

separator

Interesant este că grosul bolnavilor provine din partea de est a țării, dinspre Moldova, unde patru județe formează acest nucleu. Pânza freatică din județele Vrancea, Galați, Buzău și Brăila este extrem de săracă în iod. Asta face ca cele 4 județe este înregistrat cel mai mare număr de pacienți cu afecțiuni ale tidoidei.

Pânza freatică alimentează și plantele și animalele. Cele patru județe formează un fel de nucleu, în care concentația de iod este scăzută. De fapt, cam așa se întâmplă pe tot teritoriul țării, arată o investigație realizată de reporterii stirileprotv.ro.

Ce înseamnă această lipsă de iod? Explică un endocrinolog.

“Iodul este vital, este soarele și luna tiroidei. Datorită iodului, tiroida funcționează. În general, România este o țară spălată de iod, așa se spune, dar cu precădere în aceste zone. Legat de carența de iod este mărirea de volum a tiroidei și hipotiroidismul”, afirmă Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog:

Mai bine de cinci procente din locuitorii acestor județe produc prea puțini hormoni tiroidieni.

,,Pacientul cu patologie tiroidiană are un comportament foarte fragil, de maniera că nu suportă căldura, nu suportă frigul, se enervează foarte repede, își schimbă atitudinea de la o secundă la alta și nu știm de ce”, mai spune medicul.

Persoanele care manifestă semne suspecte ar trebui să includă pe lista analizelor anuale două testări de sânge (TSH și FT4), care în țara vecină sunt decontate de stat, iar asta deoarece sunt mari șanse să dezvolte, pe parcursul vieții, hipotiroidie.

În schimb, în celelalte județe din România, unde în pânza freatică nu se resimte lipsa acută de iod, are loc un alt fenomen. Și anume, sunt cele mai multe cazuri de tiroidită autoimună. Adică sistemul imunitar atacă glanda. Frecvența cea mai mare se constantă în rândul femeilor. Iar simptomele apar preponderent după naștere.

La trei luni după naștere, chiar în lipsa simptomelor, proaspetele mămici ar trebui să treacă pe la endocrinolog pentru o evaluare. Ne uităm acum și spre ficat. E legat intrinsec de tiroidă. Netratate, afecțiunile acestei glande lovesc și sunt cu bătaie lungă în această parte a organismului.

În hipotiroridim, metabolismul lipidic este încetinit ca toate metablismele și rata de degradare a grăsimilor e scăzută. Din cauza aceasta, colesterolul este mare, colesterolul LDL rău sau trigliceriele.

Urmărim, de fapt, modificări ale transaminazelor, TGO și TGP. Acestea vorbesc despre suferința ficatului cauzată de alcool, prea multă mâncare ori tiroida bolnavă. Dar și despre infecții cu visuruile hepatitice B și C. Mecanismul? Celulele ficatului “se sparg”, iar din ele curg în sânge, în cantitate mare și anormală, enzimele conținute.

Din 2004, în România a fost introdus un nou program de iodare a sării. O linguriță rasă zilnic, nu mai mult, atât este cantitatea optimă pe zi. 5 grame de sare conțin 100 de miligrame de iod.

În Republica Moldova, numărul persoanelor care suferă de diverse boli endocrine, tulburări de nutriție sau afecțiuni metabolice este în creștere continuă. Statisticile arată că în fiecare an, numărul bolnavilor crește cu 50 de persoane la 10 mii de locuitori.

Cei mai mulți bolnavi care suferă de afecțiuni endocrine, dereglări de nutriție și metabolice sunt înregistrați la Ialoveni, apoi raionul Dondușeni și municipiul Chișinău.

Specialiștii spun că cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor glandei tiroide țin de lipsa iodului din alimentație. În timp ce afecțiunile sistemului endocrin sunt cauzate în mare parte de insuficiența de iod, de problemele metabolice se face vinovat în primul rând regimul alimentar dezechilibrat, sedentarismul, obezitatea și diabetul zaharat.

Interpreta Tatiana Spînu, în costum de baie! Cum s-a pozat vedeta la piscină
Articolul anterior
Șoferii români se plâng că sunt atacați de hoți pe o autostradă din Ungaria
Articolul următor