Boala misterioasă răspândită în doar câteva localități, ar putea avea legătură cu apa

România, vecina țării noastre, este statul european cu cei mai mulți pacienți suferinzi de afecțiuni ale glandei tiroidei. Unu din opt oameni dezvoltă, pe parcursul vieții, hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidită autoimună.

separator

Interesant este că grosul bolnavilor provine din partea de est a țării, dinspre Moldova, unde patru județe formează acest nucleu. Pânza freatică din județele Vrancea, Galați, Buzău și Brăila este extrem de săracă în iod. Asta face ca cele 4 județe este înregistrat cel mai mare număr de pacienți cu afecțiuni ale tidoidei.

Pânza freatică alimentează și plantele și animalele. Cele patru județe formează un fel de nucleu, în care concentația de iod este scăzută. De fapt, cam așa se întâmplă pe tot teritoriul țării, arată o investigație realizată de reporterii stirileprotv.ro.

Ce înseamnă această lipsă de iod? Explică un endocrinolog.

“Iodul este vital, este soarele și luna tiroidei. Datorită iodului, tiroida funcționează. În general, România este o țară spălată de iod, așa se spune, dar cu precădere în aceste zone. Legat de carența de iod este mărirea de volum a tiroidei și hipotiroidismul”, afirmă Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog:

Mai bine de cinci procente din locuitorii acestor județe produc prea puțini hormoni tiroidieni.

,,Pacientul cu patologie tiroidiană are un comportament foarte fragil, de maniera că nu suportă căldura, nu suportă frigul, se enervează foarte repede, își schimbă atitudinea de la o secundă la alta și nu știm de ce”, mai spune medicul.

Persoanele care manifestă semne suspecte ar trebui să includă pe lista analizelor anuale două testări de sânge (TSH și FT4), care în țara vecină sunt decontate de stat, iar asta deoarece sunt mari șanse să dezvolte, pe parcursul vieții, hipotiroidie.

În schimb, în celelalte județe din România, unde în pânza freatică nu se resimte lipsa acută de iod, are loc un alt fenomen. Și anume, sunt cele mai multe cazuri de tiroidită autoimună. Adică sistemul imunitar atacă glanda. Frecvența cea mai mare se constantă în rândul femeilor. Iar simptomele apar preponderent după naștere.

La trei luni după naștere, chiar în lipsa simptomelor, proaspetele mămici ar trebui să treacă pe la endocrinolog pentru o evaluare. Ne uităm acum și spre ficat. E legat intrinsec de tiroidă. Netratate, afecțiunile acestei glande lovesc și sunt cu bătaie lungă în această parte a organismului.

În hipotiroridim, metabolismul lipidic este încetinit ca toate metablismele și rata de degradare a grăsimilor e scăzută. Din cauza aceasta, colesterolul este mare, colesterolul LDL rău sau trigliceriele.

Urmărim, de fapt, modificări ale transaminazelor, TGO și TGP. Acestea vorbesc despre suferința ficatului cauzată de alcool, prea multă mâncare ori tiroida bolnavă. Dar și despre infecții cu visuruile hepatitice B și C. Mecanismul? Celulele ficatului “se sparg”, iar din ele curg în sânge, în cantitate mare și anormală, enzimele conținute.

Din 2004, în România a fost introdus un nou program de iodare a sării. O linguriță rasă zilnic, nu mai mult, atât este cantitatea optimă pe zi. 5 grame de sare conțin 100 de miligrame de iod.

În Republica Moldova, numărul persoanelor care suferă de diverse boli endocrine, tulburări de nutriție sau afecțiuni metabolice este în creștere continuă. Statisticile arată că în fiecare an, numărul bolnavilor crește cu 50 de persoane la 10 mii de locuitori.

Cei mai mulți bolnavi care suferă de afecțiuni endocrine, dereglări de nutriție și metabolice sunt înregistrați la Ialoveni, apoi raionul Dondușeni și municipiul Chișinău.

Specialiștii spun că cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor glandei tiroide țin de lipsa iodului din alimentație. În timp ce afecțiunile sistemului endocrin sunt cauzate în mare parte de insuficiența de iod, de problemele metabolice se face vinovat în primul rând regimul alimentar dezechilibrat, sedentarismul, obezitatea și diabetul zaharat.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Beneficiile pentru sănătate ale gesturilor de amabilitate. De ce trăiești mai mult dacă ești un om bun!

Potrivit unor studii, răspândirea bunăvoinței nu numai că îi ajută pe ceilalți să se simtă mai bine cu ei înșiși – dar poate și să stimuleze sănătatea și fericirea celui care o oferă. Toată lumea câștigă.

Punerea bunăstării altora înaintea noastră, fără să așteptăm nimic în schimb, stimulează centrii de recompensă din creier, arată studiile. Substanțele chimice care ne fac să ne simțim bine ne inundă corpul, producând un fel de „înălțime a ajutorului”. S-a demonstrat că voluntariatul, de exemplu, minimizează stresul și ameliorează depresia, scrie CNN.

O viață mai lungă

Și asta nu e tot: aceeași activitate poate reduce riscul de deteriorare cognitivă și chiar ne poate ajuta să trăim mai mult. Un motiv, spun experții, este că bunătatea contribuie la sentimentul nostru de comunitate și de apartenență. Iar acesta, conform studiilor, este un factor cheie care contribuie la o viață sănătoasă și mai lungă.

Scade tensiunea arterială

S-a demonstrat că oferirea de donații reduce tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea inimii. Un studiu a cerut unui grup de persoane hipertensive să cheltuiască 40 de dolari pentru propria persoană, în timp ce unui alt grup de persoane cu tensiune arterială ridicată i s-a spus să cheltuiască banii pentru alții.

S-a constatat că cei care au cheltuit banii pentru alții aveau o tensiune arterială mai mică la sfârșitul celor șase săptămâni de studiu De fapt, beneficiile au fost la fel de mari ca cele rezultate în urma unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice.

Reduce durerea

Dăruitul pare să ne diminueze durerea. Un studiu recent a constatat că persoanele care au declarat că vor dona bani pentru a ajuta orfanii au fost mai puțin sensibile la un șoc electric decât cele care au refuzat să doneze. În plus, cu cât oamenii au crezut că donația lor va fi mai utilă, cu atât mai puțină durere au simțit.

Cum s-a putut întâmpla asta? Studiul a constatat că regiunile creierului care reacționează la stimularea dureroasă par să fie dezactivate instantaneu de experiența de a dona.

Mai multă fericire

Cercetătorii britanici au descoperit că amabilitatea poate spori fericirea în doar trei zile. În cadrul studiului, oamenii au fost repartizați în trei grupuri: primul grup a trebuit să facă un gest de bunăvoință în fiecare zi; al doilea grup a încercat o nouă activitate; iar al treilea grup nu a făcut nimic. Grupurile care au fost amabile și au făcut lucruri noi au văzut o creștere semnificativă a fericirii.

Vei experimenta o bucurie și mai mare dacă ești creativ în ceea ce privește actele de bunăvoință. Cercetătorii în domeniul fericirii Sonja Lyubomirsky și Kennon Sheldon au descoperit că persoanele care au făcut diferite acte de bunăvoință pe parcursul unei săptămâni au înregistrat creșteri mai mari ale fericirii decât cele care au efectuat aceeași activitate la nesfârșit.

Mai mult, actele de bunătate pot fi anonime sau vizibile, spontane sau planificate și pot fi la fel de simple precum a face un compliment sau a deschide o ușă pentru cineva.

Sugestii de gesturi de bunăvoință

Te-ai convins și vrei să devii o persoană mai amabilă și mai serviabilă. Poți găsi sute de idei pe internet, dar iată câteva ca să ai de unde începe:

– Când ești la volan, fă-i loc mașinii care vrea să intre pe banda ta.

– Fă un compliment sincer unei rude, unui prieten sau unui coleg.

– Fă același lucru pentru șeful tău – probabil că nu primește niciodată complimente!

– Renunță la o ranchiună și spune-i acelei persoane că o ierți (cu excepția cazului în care acest lucru ar înrăutăți situația).

– Fii alături de un prieten care trece printr-o perioadă dificilă. Nu încerca să rezolvi problema, doar ascultă-l.

sursa

Interpreta Tatiana Spînu, în costum de baie! Cum s-a pozat vedeta la piscină
Articolul anterior
Șoferii români se plâng că sunt atacați de hoți pe o autostradă din Ungaria
Articolul următor