Temperaturile scăzute, nivelul ridicat de umezeală, lipsa luminii naturale, vântul puternic și precipitațiile sunt factori care pot declanșa sau agrava anumite afecțiuni pe timp de iarnă. Dacă suferi de aceste afecțiuni, probabil că este potrivit să iei din timp măsuri de precauție.
Astmul bronșic
Aerul rece și umezeala agravează simptomele astmului, printre care dificultățile întâmpinate la respirație, precum și respirația șuierătoare. Frigul cauzează și bronhoconstrictie, adică îngustarea diametrului bronhiilor, ceea ce îngreunează și mai tare respirația astmaticilor.
Artrita
Chiar dacă nu există suficiente dovezi de natură științifică în acest sens, pacienții diagnosticați cu artrită susțin că iarnă le acutizează simptomele. Dr. James Fant, profesor în cadrul Universitățîi Carolina de Sud, susține că temperaturile scăzute determină mușchii să se contracte, punând presiune pe nervi, ceea ce duce la apariția durerilor. Mai mult decât atât, în timpul iernii, oamenii au mai puțină activitate fizică, iar acest lucru face ce articulațiile să devină rigide și dureroase.
Bronșita
Bronșita, boală care constă în inflamația cailor aeriene ce duc la plămâni, apare de cele mai multe ori că o complicație a unei banale răceli sau a gripei. Cel mai comun simptom al bronșitei este tusea persistența, care poate dura de la câteva zile, la câteva luni.
Frigul specific sezonului rece nu numai că favorizează apariția bronșitei, dar îi acutizează simptomele și încetinește vindecarea acesteia.
Psoriazisul și neurodermatita
Psoriazisul, boală dermatologica cronică, este de vină pentru zonele în care pielea se descuamează și se înroșește în anumite zone. Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală faptul că psoriazisul poate fi activat sau agravat de vremea rece, pe lângă alți factori precum stresul, infecțiile din organism ori exfolierea agresivă a pielii. Dimpotrivă, vara sub acțiune razelor ultraviolete, aceste afecțiuni intră în remisiune.
Depresia
Pacienții care au suferit la un moment dat de depresie, sau care suferă încă, se confruntă pe timpul iernii cu o acutizare a simptomelor acestei tulburări psihice. Puținele ore de lumină, frigul și lipsa activitățîi fizice îi fac pe aceștia să se afunde și mai tare în gândurile depesive în acest anotimp.
Infecțiile la nivelul urechilor
Potrivit studiilor realizate de specialiști, infecțiile la nivelul urechilor sunt mai comune pe timpul iernii, mai ales în rândul copiiilor. Umiditatea și temperaturile scăzute sunt vinovate pentru acest lucru.
Pneumonia
În timpul iernii suntem mai predispuși la pneumonie. Infecția de la nivelul plămânilor apare în urmă contaminării cu virusul care o transmite, virus care se răspândește mult mai ușor în sezonul rece. Și simptomele pneumoniei sunt mai accentuate în timpul acestui anotimp, asta pentru că pneumonia îngreunează respirația, iar frigul nu va face altceva decât să contribuie la dificultățile ce apar la nivelul cailor respiratorii.
Tusea convulsivă
Cunoscută în popor sub denumirea de tușe măgărească, tusea convulsivă este, de fapt, o infecție a cailor respiratorii, determinată de contactarea virusului Bordetella pertussis. Tusea convulsivă este agravată de condițiile climaterice dificile, specifice iernii.