Boli care se acutizează pe timp de iarnă

Temperaturile scăzute, nivelul ridicat de umezeală, lipsa luminii naturale, vântul puternic și precipitațiile sunt factori care pot declanșa sau agrava anumite afecțiuni pe timp de iarnă. Dacă suferi de aceste afecțiuni, probabil că este potrivit să iei din timp măsuri de precauție.

separator

Astmul bronșic

Aerul rece și umezeala agravează simptomele astmului, printre care dificultățile întâmpinate la respirație, precum și respirația șuierătoare. Frigul cauzează și bronhoconstrictie, adică îngustarea diametrului bronhiilor, ceea ce îngreunează și mai tare respirația astmaticilor.

Artrita

Chiar dacă nu există suficiente dovezi de natură științifică în acest sens, pacienții diagnosticați cu artrită susțin că iarnă le acutizează simptomele. Dr. James Fant, profesor în cadrul Universitățîi Carolina de Sud, susține că temperaturile scăzute determină mușchii să se contracte, punând presiune pe nervi, ceea ce duce la apariția durerilor. Mai mult decât atât, în timpul iernii, oamenii au mai puțină activitate fizică, iar acest lucru face ce articulațiile să devină rigide și dureroase.

Bronșita

Bronșita, boală care constă în inflamația cailor aeriene ce duc la plămâni, apare de cele mai multe ori că o complicație a unei banale răceli sau a gripei. Cel mai comun simptom al bronșitei este tusea persistența, care poate dura de la câteva zile, la câteva luni.

Frigul specific sezonului rece nu numai că favorizează apariția bronșitei, dar îi acutizează simptomele și încetinește vindecarea acesteia.

Psoriazisul și neurodermatita

Psoriazisul, boală dermatologica cronică, este de vină pentru zonele în care pielea se descuamează și se înroșește în anumite zone. Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală faptul că psoriazisul poate fi activat sau agravat de vremea rece, pe lângă alți factori precum stresul, infecțiile din organism ori exfolierea agresivă a pielii. Dimpotrivă, vara sub acțiune razelor ultraviolete, aceste afecțiuni intră în remisiune.

Depresia

Pacienții care au suferit la un moment dat de depresie, sau care suferă încă, se confruntă pe timpul iernii cu o acutizare a simptomelor acestei tulburări psihice. Puținele ore de lumină, frigul și lipsa activitățîi fizice îi fac pe aceștia să se afunde și mai tare în gândurile depesive în acest anotimp.

Infecțiile la nivelul urechilor

Potrivit studiilor realizate de specialiști, infecțiile la nivelul urechilor sunt mai comune pe timpul iernii, mai ales în rândul copiiilor. Umiditatea și temperaturile scăzute sunt vinovate pentru acest lucru.

Pneumonia

În timpul iernii suntem mai predispuși la pneumonie. Infecția de la nivelul plămânilor apare în urmă contaminării cu virusul care o transmite, virus care se răspândește mult mai ușor în sezonul rece. Și simptomele pneumoniei sunt mai accentuate în timpul acestui anotimp, asta pentru că pneumonia îngreunează respirația, iar frigul nu va face altceva decât să contribuie la dificultățile ce apar la nivelul cailor respiratorii.

Tusea convulsivă

Cunoscută în popor sub denumirea de tușe măgărească, tusea convulsivă este, de fapt, o infecție a cailor respiratorii, determinată de contactarea virusului Bordetella pertussis. Tusea convulsivă este agravată de condițiile climaterice dificile, specifice iernii.

sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Elena Băsescu vrea să creeze o linie de haine pentru copii
Articolul anterior
O moldoveancă a devenit câștigătoarea concursului internațional de frumusețe Miss Beauty In The World 2018, desfășurat în Italia
Articolul următor