Boli care se acutizează pe timp de iarnă

Temperaturile scăzute, nivelul ridicat de umezeală, lipsa luminii naturale, vântul puternic și precipitațiile sunt factori care pot declanșa sau agrava anumite afecțiuni pe timp de iarnă. Dacă suferi de aceste afecțiuni, probabil că este potrivit să iei din timp măsuri de precauție.

separator

Astmul bronșic

Aerul rece și umezeala agravează simptomele astmului, printre care dificultățile întâmpinate la respirație, precum și respirația șuierătoare. Frigul cauzează și bronhoconstrictie, adică îngustarea diametrului bronhiilor, ceea ce îngreunează și mai tare respirația astmaticilor.

Artrita

Chiar dacă nu există suficiente dovezi de natură științifică în acest sens, pacienții diagnosticați cu artrită susțin că iarnă le acutizează simptomele. Dr. James Fant, profesor în cadrul Universitățîi Carolina de Sud, susține că temperaturile scăzute determină mușchii să se contracte, punând presiune pe nervi, ceea ce duce la apariția durerilor. Mai mult decât atât, în timpul iernii, oamenii au mai puțină activitate fizică, iar acest lucru face ce articulațiile să devină rigide și dureroase.

Bronșita

Bronșita, boală care constă în inflamația cailor aeriene ce duc la plămâni, apare de cele mai multe ori că o complicație a unei banale răceli sau a gripei. Cel mai comun simptom al bronșitei este tusea persistența, care poate dura de la câteva zile, la câteva luni.

Frigul specific sezonului rece nu numai că favorizează apariția bronșitei, dar îi acutizează simptomele și încetinește vindecarea acesteia.

Psoriazisul și neurodermatita

Psoriazisul, boală dermatologica cronică, este de vină pentru zonele în care pielea se descuamează și se înroșește în anumite zone. Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală faptul că psoriazisul poate fi activat sau agravat de vremea rece, pe lângă alți factori precum stresul, infecțiile din organism ori exfolierea agresivă a pielii. Dimpotrivă, vara sub acțiune razelor ultraviolete, aceste afecțiuni intră în remisiune.

Depresia

Pacienții care au suferit la un moment dat de depresie, sau care suferă încă, se confruntă pe timpul iernii cu o acutizare a simptomelor acestei tulburări psihice. Puținele ore de lumină, frigul și lipsa activitățîi fizice îi fac pe aceștia să se afunde și mai tare în gândurile depesive în acest anotimp.

Infecțiile la nivelul urechilor

Potrivit studiilor realizate de specialiști, infecțiile la nivelul urechilor sunt mai comune pe timpul iernii, mai ales în rândul copiiilor. Umiditatea și temperaturile scăzute sunt vinovate pentru acest lucru.

Pneumonia

În timpul iernii suntem mai predispuși la pneumonie. Infecția de la nivelul plămânilor apare în urmă contaminării cu virusul care o transmite, virus care se răspândește mult mai ușor în sezonul rece. Și simptomele pneumoniei sunt mai accentuate în timpul acestui anotimp, asta pentru că pneumonia îngreunează respirația, iar frigul nu va face altceva decât să contribuie la dificultățile ce apar la nivelul cailor respiratorii.

Tusea convulsivă

Cunoscută în popor sub denumirea de tușe măgărească, tusea convulsivă este, de fapt, o infecție a cailor respiratorii, determinată de contactarea virusului Bordetella pertussis. Tusea convulsivă este agravată de condițiile climaterice dificile, specifice iernii.

sursa

Trei dispozitive inteligente și portabile de diagnosticare a sănătății au fost donate Moldovei de către o companie slovacă

Trei dispozitive inteligente și portabile de diagnosticare a sănătății au fost donate Republicii Moldova de compania S-Case, un start-up slovac care a dezvoltat soluția cu sprijinul Fondului Slovac pentru inovații, implementat de PNUD. Donația a fost coordonată de PNUD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Consultatie medic estetician/chirurg/ dermatolog

Echipamentele vor fi folosite de Centrele pentru plasament și acomodare din Cahul și Ungheni, precum și Centrul pentru reabilitarea victimelor violenței domestice din UTA Găgăuzia, care oferă adăpost persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Aceste instituții sunt susținute de PNUD Moldova și partenerii săi.

Dispozitivele portabile combină senzori inteligenți cu o bază de date digitală pentru pacienți, care includ orare de administrare a medicamentelor, mesaje de reamintire, chestionare personalizate. Aparatele permit măsurarea funcțiilor vitale prin combinarea în același dispozitiv a unui: pulsoximetru, monitor de tensiune arterială, termometru de contact/fără contact și glucometru.

„De când a început războiul, am dorit să ne implicăm și să oferim suport lucrătorilor medicali care activează în centrele de cazare a refugiaților. Ca și în Slovacia, suntem mândri să eficientizăm în Republica Moldova, în cooperare cu PNUD, diagnosticarea în teren. Sperăm că aceste dispozitive vor fi utile lucrătorilor din domeniul sănătății, contribuind la un diagnostic primar mai rapid și mai eficient”, a spus Tatiana Šišková, manageră de proiect și PR la S-Case.

Dispozitivele S-Case au fost dezvoltate pentru oamenii și furnizorii de servicii de sănătate din țări care au capacitatea limitată de a oferi îngrijire integrată și centrată pe persoană. Utilizarea dispozitivelor este extinsă și în alte țări, precum Macedonia de Nord, Albania, Georgia, Emiratele Arabe Unite, iar acum și Moldova. Tehnologia a fost menționată de revista Forbes Slovacia.

Lista medicamentelor compensate a fost suplimentată. Numărul solicitanților este în creștere

În prima jumătate a anului curent, mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Numărul solicitanților este în creștere cu circa 29 de mii comparativ cu perioada similară a anului trecut, anunță Compania Națională pentru Asigurări în Medicină.

Cei mai mulți, circa 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice.

Pentru compensarea medicamentelor în prima jumătate a anului, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat în jur de 381 de milioane de lei, cu peste 67 de milioane mai mult comparativ cu suma transferată în primul semestru al anului trecut. Cheltuielile pentru un beneficiar au constituit în jur de 640 de lei, fiind în creştere cu 86 de lei.

Amintim că, începând cu 1 iulie 2022, în lista medicamentelor compensate au fost incluși în premieră analogii de insulină, și anume: șapte denumiri comune internaționale. Potrivit estimărilor, aproximativ 20 de mii de persoane vor primi gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat integral din mijloacele fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

La fel de la 1 iulie, persoanele care necesită îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu au acces la 11 denumiri comune internaționale de medicamente, compensate în totalitate.

Și persoanele cu tulburări de spectru autist, atât adulți, cât și copii, beneficiază de un medicament compensat din fondurile AOAM.

Pe lângă medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, din 1 iulie, populația poate beneficia și de dispozitive medicale compensate, și anume: teste și lanțete pentru controlul glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Acestea pot fi ridicate în farmacii, în baza rețetei prescrise de medic.

Listele de preparate și dispozitive medicale compensate pot fi găsite la medicul de familie, în farmacii, precum şi pe site-ul CNAM.

În anul curent, pentru medicamente și dispozitive medicale compensate au fost planificate aproape 864 de milioane de lei, iar pentru eliberarea produselor respective CNAM a contractat 1 264 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

sursa: www.jurnal.md

Pericolele microbladingului despre care nu ți-a spus nimeni

Un design de sprâncene semipermanent cu părul pe sprâncene bine făcut arată spectaculos, dar, ca orice tehnică de înfrumusețare, vine cu câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoști. Iată care sunt pericolele microbladingului despre care nimeni nu ți-a spus niciodată.

Microbladingul este un fel de tatuaj pe un strat superficial al pielii și durează de obicei între 8 și 12 luni. Se realizează cu ajutorul unor ace mici pentru a umple cu culoare zonele dorite. Micropigmentarea vă permite să vă aveti prâncenele mult visate fără a fi nevoie de machiaj. In plus, îmbunătățește aspectul feței, deoarece proporțiile sunt măsurate pentru a proiecta cadrul perfect. Are multe avantaje, dar și unele dezavantaje.

Cele 4 pericole ale microbladingului despre care nu ți-a spus nimeni

Să începem prin a spune că micropigmentarea este contraindicată în următoarele cazuri: dacă suferiți de diabet, luați medicamente anticoagulante, sunteți însărcinată sau aveți antecedente de cicatrici cheloide, adică îngroșate și ridicate.

Dar asta nu este tot, trebuie să țineți cont și de alte aspecte:

Dacă aveți orice afecțiune a pielii. În cazul acneei, psoriazisului și al altor boli, este posibil să nu fie o idee bună. Înainte de a alege microbladingul, ar trebui să vă consultați dermatologul.

Solicitați-i unui profesionist să o facă. Nimic nu este mai bun decât micropigmentarea de calitate medicală efectuată de un expert în dermatologie. Ar trebui să cereți referințe și să verificați istoricul medical (și acreditările profesionale).

Risc de infecție. Ar trebui să aveți grijă de zona respectivă, spălând-o fără a o freca și împiedicând acumularea de murdărie și umiditate pentru a minimiza riscul de infecție.

Alergii. Substanțele și pigmenții utilizați pot provoca alergii în unele cazuri, iar rezultatul poate să nu fie plăcut din punct de vedere estetic. Deși are multe avantaje, microbladingul nu este pentru toată lumea. Luați în considerare contraindicațiile, factorii de risc și simplul fapt că s-ar putea să nu semene cu ceea ce aveați în minte. Decizia vă aparține, dar nu uitați că puteți oricând să vă smulgeți zona și să vă creșteți sprâncenele cu remedii naturale. Toate tratamentele de înfrumusețare comportă anumite riscuri.

sursa: www.elle.ro

Elena Băsescu vrea să creeze o linie de haine pentru copii
Articolul anterior
O moldoveancă a devenit câștigătoarea concursului internațional de frumusețe Miss Beauty In The World 2018, desfășurat în Italia
Articolul următor