Bolnavi cu forme grave de cancer, vindecați cu ajutorul unui tratament revoluționar, în România: ,,Ratele de succes sunt remarcabile”

Terapie revoluţionară pentru cancer în România. ,,Tratamentul distruge celulele canceroase, într-o manieră personalizată, ţintită, cu efecte adverse minime”. Prof. Univ. Dr. Anca Coliţă, managerul Institutului Clinic Fundeni din București, a oferit detalii despre această terapie personalizată pentru formele grave de cancer.

Terapie revoluţionară pentru cancer în România: "Tratamentul distruge celulele canceroase, într-o manieră personalizată, ţintită, cu efecte minime!"

Celulele T ale persoanei suferinde sunt extrase din organism, modificate genetic într-un laborator specializat din afara ţării, apoi sunt transportate înapoi la spital şi administrate în infuzie unică respectivei persoane. Acest lucru se întâmplă de cateva săptămani în Romania, sub coordonarea doamnelor profesor Anca Coliţă şi Alina Daniela Tănase, de la Institutul Fundeni.

„Este un foarte mare pas înainte care s-a realizat la Institutul Clinic Fundeni. Lucrul acesta a fost posibil datorită experienţie foarte mari pe care o are echipa medicală complexă care lucrează în acest institut, care de peste 20 de ani se realizează pe procedurile de transplant medular, procedura aceasta fiind cumva o continuare a tipului de transplant medular pe care îl facem deja cu succes de multă vreme.

Este o muncă colectivă, vorbim de un efort pe care îl fac echipe medicale foarte complexe (…).

Această metodă revoluţionară a fost inventată de ceva timp, dar acum este disponibilă şi în ţara noastră.

Se poate reface o capacitate a sistemului imun de a lupta împotriva celulelor canceroase, de a le distruge într-o manieră personalizată, ţintită, adică cu efecte minime pe celelalte ţesuturi sănătoase, lucru care este esenţial, pentru că ştim că tratamentele clasice ale cancerului, chirurgia, chimoterapia, radioterapia, nu au capacitatea de a alege celula bolnavă de celula sănătoasă”, a declarat Prof. Univ. Dr. Anca Coliţă, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Primii pacienti adulţi şi copii au fost tratati cu succes cu această terapie celulara, CAR-T, care reprezintă cel mai inalt nivel de personalizare a unui tratament disponibil în acest moment.

Terapiile CAR-T s-au administrat în anumite forme severe, pentru care nu existau alte soluţii de tratament, de leucemie si limfom.

Terapiile CAR-T nu seamănă deloc cu ceea ce ştim noi că prezintă medicamentele, pentru că lucreaza „cu materialul bolnavului în cauză”.

Ratele de succes sunt remarcabile, iar în multe cazuri supravieţuirea mai mare de 10 ani ne duce cu gândul la vindecarea unor forme de cancer altfel letale pe termen scurt.

Terapiile CAR-T sunt considerate cele mai sofisticate terapii, fiind în acelaşi timp terapii celulare, genice si imunoterapii.

sursa: www.antena3.ro

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

În premieră, mamografiile pot fi analizate de la distanță, de două instituții medicale din țară

Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior, scrie tv8.md.

Astăzi a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.

În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici.

La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorilor multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.

Menționăm că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Geta Burlacu are un motiv de bucurie! Îndrăgita interpretă și-a împărtășit emoțiile
Articolul anterior
Parlamentul Rusiei a votat pentru încetarea colaborării cu CEDO
Articolul următor