Acest caz este unul cu totul ieșit din comun, chiar și pentru medici. Probabil, este binevenit să-i cunoaștem toate detaliile, poate, în scop de prevenție, pentru a fi mai atenți față de corpul și sănătatea noastră, în diverse circumstanțe, întrucât uneori consecințele pot fi atât de nefericite și dezastruoase, cum s-a întâmplat și în cazul acestei femei. Medicii au luptat pentru viața mamei și bebelușului după un act medical care se poate întâmpla oricui.
Un bărbat, locuitor al Capitalei, a relatat pentru point.md, calvarul familiei sale care a pornit la începutul lunii aprilie. Iată ce spune acesta:
„Soția mea, fiind a 36-a săptămână de sarcină, a venit în vizită la un medic terapeut din cadrul Spitalului Clinic nr. 1. Femeia avea tuse ușoară și febră. Medicul i-a indicat antibioticul ,,ceftriaxona”, sub formă de injecții, pe care noi trebuia să le facem acasă. Soţiei i-a fost frică să facă acasă medicamentul și a cerut să efectueze la spital proba la antibiotic”, spune soțul victimei.
„Ceftriaxona“ este un antibiotic cu o serie de efecte adverse. Ca oricare alt medicament acesta poate declanșa reacții nedorite, inclusiv reacții alergice la persoanele cu hipersensibilitate înaltă la antibioticele din grupul penicilinelor și cefalosporinelor. Mai mult de 70% dintre reacțiile alergice apar anume la aceste antibiotice. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul dat! Doar că testarea cutanată alergologică la ceftriaxonă, chiar ea, a condus la șoc anafilactic, determinând pacienta să fie pusă urgent pe masa de operație pentru cezariană. Aproape trei ore, medicii au luptat pentru viața femeii. Bărbatul spune că le este recunoscător medicilor pentru i-au salvat soția. Copilul însă s-a născut cu o gravă hipoxie.
„Creierul copilului nostru este aproape mort, va supraviețui sau nu, e o întrebare la care nimeni nu poate răspunde acum, iar dacă va supraviețui, fetița va avea un handicap psiho-motor pe viață“, spune tatăl. Copilul se află încă în secția de terapie intensivă, medicii luptă pentru viața sa.
Directorul adjunct al instituției medicale le-a spus părinților că acesta a fost un „caz nefericit”. Familia victimei a apelat la Ministerul Sănătății, unde au promis să ia cazul sub control. După apelul adresat Ministerului Sănătății, în spital a fost organizat un consiliu medical.
Cazul a ajuns, de asemenea, în vizorul procuraturii sectorului Botanica, care a deschis un dosar penal împotriva personalului medical care a prescris preparatul.
Familia victimei nu intenționează să ceară compensații materiale, însă vrea să i se facă dreptate.
sursa: www.point.md