Când poţi suspecta că ai Covid-19, iar un test ar fi indicat

Pentru că simptomele Covid-19 nu sunt specifice, mulţi dintre pozitivi le-au pus, cel puţin într-o primă fază, pe seama altor afecţiuni. Când să te gândeşti să faci un test pentru noul coronavirus, ne spun medicii.

separator

Centrele de testare, în special din orașele și localitățile aglomerate și infectate, sunt asaltate de persoane care doresc să-și excludă diagnosticul, fie chiar suspectează o infecţie cu SARS CoV-2.

Pe alocuri se semnalează chiar o isterie privind solicitările de testare, în special în zonele în care numărul de cazuri a crescut într-o perioadă scurtă de timp. Doi medici de familie explică care sunt principalele simptome de Covid-19 şi când ar fi cazul să ne îngrijorăm, acum pe timp de vară.

„În ultima vreme foarte puţini au mai făcut febră“

Rinitele alergice, diagnosticate, cunoscute, tratate, ţinute sub control, cel mai probabil nu vor pune pe gânduri o persoană infectată cu noul coronavirus, dacă aceasta se confruntă de multă vreme cu acest tablou. Nasul congestionat, strănutul au fost însă menţionate de pacienţii cu Covid-19 ca fiind printre simptomele cu care s-au confruntat. Alţii au precizat durerea în gât, răguşeala, care, la fel, pot fi uşor puse pe seama consumului de alimente şi lichide reci pe timpul verii.

„Beau apa doar de la frigider, am cam exagerat, mă doare în gât!“, au mărturisit pacienţii diagnosticaţi pozitiv că au gândit în primă fază. Alţii nu s-au îngrijorat când, după o zi petrecută la piscină, s-au trezit cu dureri de cap şi frisoane, simptome asociate mai degrabă cu o insolaţie.

„În ultima vreme, foarte puţini pacienţi testaţi pozitiv pentru noul coronavirus au mai făcut febră, deşi frisonul îţi indică un episod febril“, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, explicând că cele mai multe dintre simptomele de Covid-19 sunt cele întâlnite frecvent în infecţiile căilor respiratorii superioare.

Ce au mai acuzat de asemenea pacienţii testaţi pozitiv, spune medicul, au fost durerile în zona lombară, dar şi tusea, o tuse seacă cel mai frecvent.

„Un tuşitor cronic va spune: «Tuşesc pentru că fumez!», nu se va gândi la Covid“, spune medicul. Chiar şi problemele digestive şi stările de greaţă, şi ele descrise ca simptome de Covid, sunt puse pe seama experienţelor cotidiene: „cred că mi-a căzut greu mâncarea asta“.

Lipsa gustului şi a mirosului însă, care se instalează aproape brusc, i-au îngrijorat pe mai toţi cei care s-au confruntat cu aceste simptome.

Nu toţi pacienţii depistaţi pozitiv l-au şi avut, a mai menţionat medicul. Când să ne testăm?

,,Când ne confruntăm cu simptomele unei viroze, indicat ar fi să ne izolăm şi să ne tratăm simptomatic, folosind antiseptice orale, antiinflamatoare în caz de febră înaltă, greu de suportat (de preferat paracetamol), și să fim atenţi la ce ni se întâmplă. Dacă avem însă patru-cinci dintre simptomele descrise de pacienţii care s-au confruntat cu noul coronavirus, ne putem gândi şi la Covid-19 şi că n-ar strica să ne testăm, cu atât mai mult dacă interacţionăm mult şi au existat şi „breşe de securitate“, situaţii în care nu ne-am protejat aşa cum ne sfătuiesc medicii”.

Este luată de asemenea în calcul testarea când ştim că am intrat în contact cu o persoană testată pozitiv sau care avea simptomele descrise mai sus. Cum am ajuns în faza în care virusul se răspândeşte rapid şi este din ce în ce mai greu de stabilit cum s-a făcut transmiterea, vigilenţa şi respectarea strictă a regulilor de prevenire ne vor ajuta să nu contractăm şi să nu răspândim, la rândul nostru.

„În mod normal, dacă nu ştim că am avut un contact direct cu un pozitiv şi avem simptome, ideea este să ne distanţăm social, nu neapărat să ne ducem să ne testăm. Ar trebui să lăsăm loc persoanelor care cu adevărat au nevoie de această testare, să nu mergem fără să ştim că am avut legătură cu o persoană de contact care să fie pozitivă din punct de vedere al testării“, spune şi medicul Dorian Costescu, explicând că la baza simptomelor cu care ne confruntăm poate fi vorba de efectele aerului condiţionat pe care îl folosim în încăperi şi în autoturism, sau de viroze, fără legătură cu Covid-19.

„Sunt virozele care, deocamdată, ele sunt în floare, mai ales zilele acestea în care au fost diferenţe de temperatură. Având în vedere faptul că noi ne expunem foarte mult la aparatele de aer condiţionat, atât în încăperi, cât şi în autoturime, să nu ne îngrijorăm de la primele simptome că ar putea să fie Covid. Trebuie să ne gândim că poate să fie o rinofaringită, poate să fie o amigdalită. Trebuie să lăsăm lucrurile să decurgă în mod normal, fără să ne împacientăm la cel mai mic simptom“, a mai spus medicul, reamintindu-ne că responsabilitatea fiecăruia dintre noi doar ne va feri şi îi va feri şi pe cei de lângă noi de infectare.

„Masca şi distanţarea socială nu sunt vitale doar în această perioadă, ele ar trebui să facă parte din viaţa noastră cotidiană de acum încolo”, a declarat medicul Dorian Costescu, pentru adevarul.ro.

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Intervenție complexă și rară efectuată în țara noastră! O tumoare de 5 kg, înlăturată cu succes de medicii moldoveni din toracele unei femei

O tumoră de aproape 5 kg (4,680 kg) localizată în cavitatea pleurală a fost înlăturată cu succes de către chirurgii toracici de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”.

Din cauza volumului mare al formațiunii tumorale, accesul spre ea a fost practic imposibil. În pofida acestui fapt, datorită experienței și profesionalismului echipei SCR, intervenția chirurgicală a decurs reușit. Pacienta a fost o femeie de 61 de ani.

”De mai mult timp oboseam foarte des și repede. Dar m-am obișnuit cu această stare și nu m-am adresat la medici, crezând că va trece de la sine. Iarna trecută am avut o fractură la picior. Pentru a fi operată, am trecut mai multe investigații în urma cărora s-a depistat ceva neclar la plămâni. Atunci când oboseala a devenit și mai frecventă, iar la nivelul pieptului mă ”apăsa” m-am adresat la doctor. Ulterior am fost îndreptată la Spitalul Clinic Republican”, a povestit pacienta Maria.

”Am recurs la intervenție chirurgicală clasică prin toracotomie antero-laterală din dreapta. La deschiderea cavității pleurale depistăm o formațiune tumorală dură, destul de mare, care făcea practic imposibil de a avea acces în cavitatea pleurală la originea acestei tumori. Cu dificultate am introdus instrumentele și s-a început mobilizarea tumorii. După ce a fost mobilizată această formațiune de volum, practic mai mult orb, pe baza simțului și a instrumentelor am determinat că este o formațiune care crește din mediastinul anterior cu coborârea în cavitatea pleurală și comprimarea totalmente a plămânului. Plămânul drept al pacientei practic nu funcționa, el era comprimat totalmente. După ce am mobilizat această tumoare a apărut o altă problemă, nu puteam să o extragem” a explicat chirurgul, șeful Secției Chirurgie Toracică, Alexandru Toma.

După ce au mai lărgit incizia, medicii au izbutit să extragă tumora. Operația a durat aproximativ 3 ore. 

”Am efectuat și timectomie, deoarece tumora avea originea în glanda timus, care este localizată pe pericard. Operația a decurs destul de bine, fără pierderi de sânge, fără complicații intraoperatorii. Pacienta deja a doua zi a fost transferată din terapia intensivă în secția de profil. În practica noastră întâlnim des tumori mediastinale, dar atât de mari, aproape 35-40 cm, cu 25 cm în diametru – mai puține”, a adăugat medicul Alexandru Toma.

La câteva zile după intervenția chirugicală, pacienta a declarat că se simte bine și nu mai are dureri în piept. La moment medicii așteaptă rezultatul analizei histologice pentru a stabili tratamentul potrivit în continuare.

Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală: Toma Alexandru – chirurg, șef Secție Chirurgia Toracică, Sîli Vladimir  – chirurg, Balanici Mihai– chirurg, Cebanu Andrei – medic rezident, Negură Adrian – anesteziolog, Guzun Adriana – asistenta de operație.

sursa: www.scr.md

Boala care a trimis deja sute de copii la medic. Dacă nu este tratată la timp, pacienţii pot ajunge şi la Terapie Intensivă

Nici n-a venit bine toamna şi e deja haos la camerele de gardă. Sezonul virozelor a început mai devreme anul acesta şi spitalele sunt pline de copii chinuiţi de febră şi tuse. Mai grav, mulţi dintre ei ajung la medic cu pneumonii severe şi sunt internaţi de urgenţă. Boala dă semne atipice şi medicii avertizează: dacă nu sunt trataţi la timp, mulţi copii vor avea nevoie de mască de oxigen sau pot ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.

„Foarte, foarte tare s-a îmbolnăvit! Îi este foarte rău!” Sute de părinţi trăiesc în aceste zile coşmarul vieţii lor. Ajung în miez de noapte la spital cu copiii în braţe, în stare gravă. La spitalul Gomoiu din Capitală n-ai loc să arunci un ac. Timpul trece greu, mai ales pentru cei care vin cu bebeluşi în stare gravă. 

Simptomele observate la majoritatea micilor pacienţi

Majoritatea copiilor au febră mare şi tuse chinuitoare. Sezonul de viroze şi pneumonii a debutat mult mai devreme anul acesta cu forme extrem de agresive. „Sunt foarte mulţi! Am venit de la 9 şi un pic. Unii au mai plecat acasă, au renunţat. Noi avem patru ore de când aşteptăm!”, spune un părinte.

Nu e mai bine nici la Spitalul Grigore Alexandrescu. La urgenţe, timpul de aşteptare ajunge şi la cinci ore. Iar la „Marie Curie”, medicii spun că, în alţi ani, s-au confruntat cu avalanşa de mici pacienţi iarna, nu la început de toamnă. Secţiile sunt aproape pline. „Aici, la urgenţele spitalului Marie Curie sunt peste 250 de prezentări la fiecare 24 de ore. Cei mai mulţi copii au probleme respiratorii, dar şi digestive”.

Pediatrii sunt şi ei sufocaţi de valul de viroze şi pneumonii. În cabinetele medicale, consultaţiile se fac la foc continuu. „Hai să respirăm. Respiri cu gura deschisă, da? Sunt câteva secreţii acolo, dar fără probleme”. Valentina are 14 ani. A ajuns la medic pentru că durerile în gât nu se domolesc de câteva zile. „Simptomele pe care le am acum sunt tuse şi roşu în gât. Colegii mei sunt răciţi şi vin aşa. Sunt un sfert din clasă care au simptome”, mărturiseşte ea. „Circulăm cu transportul în comun şi nu toată lumea se protejează, sunt foarte puţini care poartă mască de protecţie”, adaugă sora Valentinei.

„Secreţii nazale, nas înfundat, tuse cu sau fără febră, au apărut şi herpanginele, au apărut şi faringitele streptococice, sunt în continuare cazuri de enteroviroze, vărsături, scaune diareice”, a explicat Cosmina Berbecel, pediatru. Numărul uriaş de îmbolnăviri coincide cu începutul şcolilor şi al grădiniţelor. „Tuşea şi făcea febră. Am înţeles că este şi un virus, s-au îmbolnăvit şi copiii de la şcoală”, spune un părinte.

Numărul de cazuri grave, în creştere. Se poate ajunge la Terapie Intensivă

Numărul cazurilor grave creşte de la o zi la alta. La IOMC sunt aproape 200 de copii internaţi, mulţi dintre ei cu pneumonie. „În cazul în care vorbim de o formă severă, înseamnă că asociază o insuficienţă respiratorie. Cel mic poate să ajungă chiar şi la Terapie Intensivă”, avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Medicii avertizează că sezonul acesta de îmbolnăviri este periculos prin semnele atipice. „Nu au acele simptome care să alarmeze, cum este febra, cum este junghiul toracic. De cele mai multe ori, ele au o tuse uşoară, o scădere a apetitului, o astenie importantă şi atunci amână prezentarea la medic. Iar în momentul în care vin, formele de pneumonie sunt extensive, de foarte multe ori necesită suport ventilator şi terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler, pneumolog.

Recomandările medicilor. Diferenţa dintre gripă şi viroză

Încă de la primele simprome, doctorii ne sfătuiesc să evităm automedicaţia şi să ne ducem de urgenţă la medic. „Să nu administreze antitermice decât dacă este febră, să evite administrarea siropelelor de tuse. Să evite folosirea aerosolilor cu tot felul de substanţe”, recomandă Cosmina Berbecel, medic pediatru. 

Au fost înregistrate şi primele cazuri de gripă. Spre desosebire de viroze, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane.

sursa: www.observatornews.ro

Un bărbat s-a reinfectat cu Coronavirus la trei luni după vindecare
Articolul anterior
Anatol Durbală își amintește despre cele mai inocente momente ale copilăriei
Articolul următor