„Caravana alăptării 2022”: sute de viitoare mămici, părinți cu copii mici și refugiate au aflat direct de la specialiști despre beneficiile alăptării

Peste 250 de viitoare mămici, părinții cu copii mici și femei refugiate au fost familiarizate cu importanța și beneficiile alăptării exclusive până la 6 luni. Aflată la a treia ediție, Caravana Alăptării a întrunit 7 experți în alăptare, nursing, pediatrie și alimentație pentru a parcurge 5 orașe ale țării, de la nord la sud: Bălți, Florești, Hâncești, Călărași și Ceadâr-Lunga. Campania a fost organizată în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată anual în peste 175 de țări ale lumii, inclusiv în Moldova.

Seria de evenimente în aer liber s-a desfășurat cu genericul „Săptămâna Mondială a Alăptării 2022: educație și sprijin pentru alăptare”. În cadrul acesteia, specialiștii au explicat avantajele alăptării pentru bebeluși și mămici, au demonstrat pozițiile corecte de alăptare, au evidențiat riscurile alimentației artificiale și au combătut miturile despre alăptare.

Informații utile despre alăptare pentru mamele refugiate

La evenimentul din curtea Spitalului Raional Călărași, printre zecile de femei curioase și pici energici, au primit recomandări utile pentru alăptare și mamele refugiate. Cu un bebeluș de 3 luni în brațe, Valentina Vezneak are 29 de ani și a venit din Odesa la începutul lunii iulie. Deși mai are o fetiță de 8 ani, tânăra mamă este în continuare interesată să alăpteze și să afle cât mai multe informații utile despre acest proces sănătos.


Alăptarea este cel mai bun lucru pe care îl poate oferi mama bebelușului său. Aceasta ajută la prevenirea bolilor, întărirea imunității și este benefică atât pentru mămică, cât și pentru copil”, consideră Valentina. Cele mai importante beneficii pentru mamă constau în reducerea riscului de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 și afecțiuni vasculare. Iar pentru copil alăptarea reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet, infecții digestive, respiratorii, astm, leucemie sau cancer.

Tânăra mamă mai accentuează că este „foarte utilă organizarea acestor evenimente în care femeile află informații noi, văd exemple practice și obțin răspunsuri la întrebările lor direct de la specialiștii în domeniu”. Astfel, sunt combătute informațiile din surse nesigure, întâlnite adesea în mediul online, dar și stereotipurile prezente în societate.

OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, și continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentației complementare până la doi ani și mai mult.

În cadrul Caravanei și reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic a accentuat importanța alăptării la sân: „Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluș, pentru că este sigur, conține nutrienți și anticorpi care protejează copilul. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață oferă copilului tot de ce are nevoie pentru a crește în siguranță. Observăm o largă utilizare a laptelui praf, care este oferit ca înlocuitor al laptelui matern. De aceea amintim că alăptarea este cea mai sigură opțiune pentru alimentarea bebelușului.”

Conform OMS, aproximativ 820.000 de vieți de copii ar putea fi salvate în fiecare an, dacă fiecare copil ar fi alăptat în prima oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață.

„Caravana alăptării 2022” a fost organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății în Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Asociația de Nursing din Republica Moldova și ONG „Mămica Alăptează”.

Fructul minune, la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și puternic

Cătina este fructul la mare căutare, în această perioadă, datorită beneficiilor sale pentru organism. Boabele de cătină conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât in citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât și uscată, sub mai multe forme, cum ar fi suc, sirop, infuzie, chiar și pulbere sau poate fi îndulcită cu miere. Cătina este un fruct acru, bogat în vitamina C, iar beneficiile vor fi oarecum dublate și de proprietățile pe care le are mierea de albine.

În această perioadă are loc recoltarea. Se taie crenguțele, apoi se vor congela rapid pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a fi culese mai ușor bobițele.

Recunoscută pentru proprietățile sale, cătina este la mare căutare în această perioadă. Este un supliment natural ce ajută organismul să se mențină sănătos și întărește organismul în această perioadă, când temperaturile scad. 

Specialiștii recomandă să ne începem ziua cu suc de cătină sau cu un mic dejun care să conțină aceste fructe, astfel putem beneficia și de o porție de energie. 

Intervenție complexă și rară efectuată în țara noastră! O tumoare de 5 kg, înlăturată cu succes de medicii moldoveni din toracele unei femei

O tumoră de aproape 5 kg (4,680 kg) localizată în cavitatea pleurală a fost înlăturată cu succes de către chirurgii toracici de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”.

Din cauza volumului mare al formațiunii tumorale, accesul spre ea a fost practic imposibil. În pofida acestui fapt, datorită experienței și profesionalismului echipei SCR, intervenția chirurgicală a decurs reușit. Pacienta a fost o femeie de 61 de ani.

”De mai mult timp oboseam foarte des și repede. Dar m-am obișnuit cu această stare și nu m-am adresat la medici, crezând că va trece de la sine. Iarna trecută am avut o fractură la picior. Pentru a fi operată, am trecut mai multe investigații în urma cărora s-a depistat ceva neclar la plămâni. Atunci când oboseala a devenit și mai frecventă, iar la nivelul pieptului mă ”apăsa” m-am adresat la doctor. Ulterior am fost îndreptată la Spitalul Clinic Republican”, a povestit pacienta Maria.

”Am recurs la intervenție chirurgicală clasică prin toracotomie antero-laterală din dreapta. La deschiderea cavității pleurale depistăm o formațiune tumorală dură, destul de mare, care făcea practic imposibil de a avea acces în cavitatea pleurală la originea acestei tumori. Cu dificultate am introdus instrumentele și s-a început mobilizarea tumorii. După ce a fost mobilizată această formațiune de volum, practic mai mult orb, pe baza simțului și a instrumentelor am determinat că este o formațiune care crește din mediastinul anterior cu coborârea în cavitatea pleurală și comprimarea totalmente a plămânului. Plămânul drept al pacientei practic nu funcționa, el era comprimat totalmente. După ce am mobilizat această tumoare a apărut o altă problemă, nu puteam să o extragem” a explicat chirurgul, șeful Secției Chirurgie Toracică, Alexandru Toma.

După ce au mai lărgit incizia, medicii au izbutit să extragă tumora. Operația a durat aproximativ 3 ore. 

”Am efectuat și timectomie, deoarece tumora avea originea în glanda timus, care este localizată pe pericard. Operația a decurs destul de bine, fără pierderi de sânge, fără complicații intraoperatorii. Pacienta deja a doua zi a fost transferată din terapia intensivă în secția de profil. În practica noastră întâlnim des tumori mediastinale, dar atât de mari, aproape 35-40 cm, cu 25 cm în diametru – mai puține”, a adăugat medicul Alexandru Toma.

La câteva zile după intervenția chirugicală, pacienta a declarat că se simte bine și nu mai are dureri în piept. La moment medicii așteaptă rezultatul analizei histologice pentru a stabili tratamentul potrivit în continuare.

Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală: Toma Alexandru – chirurg, șef Secție Chirurgia Toracică, Sîli Vladimir  – chirurg, Balanici Mihai– chirurg, Cebanu Andrei – medic rezident, Negură Adrian – anesteziolog, Guzun Adriana – asistenta de operație.

sursa: www.scr.md

Boala care a trimis deja sute de copii la medic. Dacă nu este tratată la timp, pacienţii pot ajunge şi la Terapie Intensivă

Nici n-a venit bine toamna şi e deja haos la camerele de gardă. Sezonul virozelor a început mai devreme anul acesta şi spitalele sunt pline de copii chinuiţi de febră şi tuse. Mai grav, mulţi dintre ei ajung la medic cu pneumonii severe şi sunt internaţi de urgenţă. Boala dă semne atipice şi medicii avertizează: dacă nu sunt trataţi la timp, mulţi copii vor avea nevoie de mască de oxigen sau pot ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.

„Foarte, foarte tare s-a îmbolnăvit! Îi este foarte rău!” Sute de părinţi trăiesc în aceste zile coşmarul vieţii lor. Ajung în miez de noapte la spital cu copiii în braţe, în stare gravă. La spitalul Gomoiu din Capitală n-ai loc să arunci un ac. Timpul trece greu, mai ales pentru cei care vin cu bebeluşi în stare gravă. 

Simptomele observate la majoritatea micilor pacienţi

Majoritatea copiilor au febră mare şi tuse chinuitoare. Sezonul de viroze şi pneumonii a debutat mult mai devreme anul acesta cu forme extrem de agresive. „Sunt foarte mulţi! Am venit de la 9 şi un pic. Unii au mai plecat acasă, au renunţat. Noi avem patru ore de când aşteptăm!”, spune un părinte.

Nu e mai bine nici la Spitalul Grigore Alexandrescu. La urgenţe, timpul de aşteptare ajunge şi la cinci ore. Iar la „Marie Curie”, medicii spun că, în alţi ani, s-au confruntat cu avalanşa de mici pacienţi iarna, nu la început de toamnă. Secţiile sunt aproape pline. „Aici, la urgenţele spitalului Marie Curie sunt peste 250 de prezentări la fiecare 24 de ore. Cei mai mulţi copii au probleme respiratorii, dar şi digestive”.

Pediatrii sunt şi ei sufocaţi de valul de viroze şi pneumonii. În cabinetele medicale, consultaţiile se fac la foc continuu. „Hai să respirăm. Respiri cu gura deschisă, da? Sunt câteva secreţii acolo, dar fără probleme”. Valentina are 14 ani. A ajuns la medic pentru că durerile în gât nu se domolesc de câteva zile. „Simptomele pe care le am acum sunt tuse şi roşu în gât. Colegii mei sunt răciţi şi vin aşa. Sunt un sfert din clasă care au simptome”, mărturiseşte ea. „Circulăm cu transportul în comun şi nu toată lumea se protejează, sunt foarte puţini care poartă mască de protecţie”, adaugă sora Valentinei.

„Secreţii nazale, nas înfundat, tuse cu sau fără febră, au apărut şi herpanginele, au apărut şi faringitele streptococice, sunt în continuare cazuri de enteroviroze, vărsături, scaune diareice”, a explicat Cosmina Berbecel, pediatru. Numărul uriaş de îmbolnăviri coincide cu începutul şcolilor şi al grădiniţelor. „Tuşea şi făcea febră. Am înţeles că este şi un virus, s-au îmbolnăvit şi copiii de la şcoală”, spune un părinte.

Numărul de cazuri grave, în creştere. Se poate ajunge la Terapie Intensivă

Numărul cazurilor grave creşte de la o zi la alta. La IOMC sunt aproape 200 de copii internaţi, mulţi dintre ei cu pneumonie. „În cazul în care vorbim de o formă severă, înseamnă că asociază o insuficienţă respiratorie. Cel mic poate să ajungă chiar şi la Terapie Intensivă”, avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Medicii avertizează că sezonul acesta de îmbolnăviri este periculos prin semnele atipice. „Nu au acele simptome care să alarmeze, cum este febra, cum este junghiul toracic. De cele mai multe ori, ele au o tuse uşoară, o scădere a apetitului, o astenie importantă şi atunci amână prezentarea la medic. Iar în momentul în care vin, formele de pneumonie sunt extensive, de foarte multe ori necesită suport ventilator şi terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler, pneumolog.

Recomandările medicilor. Diferenţa dintre gripă şi viroză

Încă de la primele simprome, doctorii ne sfătuiesc să evităm automedicaţia şi să ne ducem de urgenţă la medic. „Să nu administreze antitermice decât dacă este febră, să evite administrarea siropelelor de tuse. Să evite folosirea aerosolilor cu tot felul de substanţe”, recomandă Cosmina Berbecel, medic pediatru. 

Au fost înregistrate şi primele cazuri de gripă. Spre desosebire de viroze, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane.

sursa: www.observatornews.ro

Cerințe noi în Republica Moldova privind gestionarea anvelopelor uzate
Articolul anterior
Peste 1400 de polițiști au asigurat buna desfășurare a careurilor dedicate începutului de nou an școlar
Articolul următor