Care ar trebui să fie temperatura optimă în locuinţă pe timp de iarnă? Află de la medicul specialist

Specialiştii susțin că temperatura în locuințe ar trebui să fie constantă, mai ales pe timp de iarnă. Altfel, există riscul de a te îmbolnăvi, dacă este prea cald sau prea rece în încăpere. Totuși, care este temperatura normală? Află detalii de la medicul specialist.

separator

„Dacă în casă este foarte cald, atunci organismul nostru va suferi un şoc atunci când ieşim afară în frig pe timp de iarnă. Am observat că mulţi părinţi au tendinţa să încălzească foarte tare locuinţa când au copii mici. Lucru total greşit deoarece copiii sunt mai călduroşi decât adulţi şi se simp confortabil la o temperatură mai scăzută. Dacă în casă este foarte cald sunt şanse mari să răciţi atunci când ieşiţi afară“, spune medicul pediatru Marian Silvestru, potrivit adevarul.ro.

Temperatura din casă trebuie să fie constantă. „Potrivit tuturor studiilor temperatura optimă în casă este de 21 de grade pe timp de zi şi 20 de grade noaptea. Pentru persoanele mai friguroase putem opta pentru 22 de grade ziua şi 21 de grade noaptea. Dacă facem mai cald, gen 24-25 de grade organismul nostru va avea de suferit atunci când vom ieşi afară în frig. De asemenea dacă scădem temperatura la 18-19 grade şi ne înfofolim riscăm acelaşi lucru, să răcim. Foarte important este ca temperatura în casă să fie constantă“, mai spune medicul.

Umiditatea este crucială pentru sistemul respirator. „Se ştie că iarna aerul în casă este mult mai uscat din cauza centralelor termice. Dacă aerul pe care îl respirăm este uscat atunci riscăm să avem iritaţii în gât şi nas înfundat. Iarna puteţi pune pe calorifere castroane cu apă sau puteţi folosit recipiente speciale care se agaţă pe calorifer şi în care se pune apă. Aceasta trebuie schimbată la două zile pentru a nu avea prea multe depuneri de praf. Şi umidificatoarele sunt bune, dar şi aceastea trebuie curăţate corespunzător“, mai spune specialistul.

Ca să nu pierdem căldură trebuie să fim atenţi cum aerisim casa pe timp de iarnă. Cel mai bine este să deschidem geamurile larg, să le lăsăm aşa câteva minute, iar apoi să le ţinem închise. Dacă le lăsăm rabatate toată ziua vom pierde căldură.

Produsul banal din meniul zilnic care provoacă senzația de foame permanentă
Articolul anterior
Primăria Capitalei a anunțat programul evenimentelor de Crăciun și Revelion! Vezi ce se pregătește
Articolul următor
Alte articole interesante