Cum să diferențiezi durerile de rinichi de cele de coloană

Durerile de spate sunt printre cele mai frecvente simptome întâlnite atât la tineri cât și la adulți. De cele mai multe ori acestea sunt catalogate de către pacienți drept dureri de rinichi, cu toată că realitatea este alta: mult mai frecvent durerile de spate sunt cauzate de probleme ale coloanei vertebrale. Durerile localizate în jos, în regiunea toraco-lombară, deseori generează nedumeriri chiar și în rândul specialiștilor, întrucât acestea necesită o diferențiere și o verificare mai amănunțită pentru a identifica cauza.

separator

Cel mai frecvent durerile de spate apar în regiunea cervicală a coloanei sau la nivel lombar, în partea de jos a spatelui, deoarece în aceste zone denotă o mai mare mobilitate a coloanei.

Durerile de spate pot apărea oricând pe parcursul vieții și nu exclud afecțiunile medicale ale unui organ intern ce nu funcționează corespunzător. Spre exemplu, durerile resimțite în zona lombară pot trăda probleme la nivelul rinichilor.

Cum se manifestă durerea de coloană

Dacă resimți o durere profundă la nivelul spatelui imediat după o mișcare bruscă sau după ce ai ridicat o greutate fără a ține cont că trebuie să flectezi genunchii astfel încât trunchiul să fie cel ce susține greutatea și nu coloana, sau dacă ai stat mult timp în frig atunci, cel mai probabil, durerea este provocată de coloană. Așadar, durerea de coloană:

-este pozițională, adică se schimbă în intensitate odată cu modificarea poziției corpului sau a picioarelor
-poate avea caracter intermitent (dispare, apoi reapare)
-poate fi resimțită mai intens în poziție ortostatică sau culcată
-cedează ușor sub acțiunea remediilor analgezice
-durerea de coloană este adesea localizată în regiunea lombosacrală și poate iradia în partea posterioară a coapsei și laterală a gambei (afectarea nervului sciatic) sau în genunchi.

Durerile la nivelul coloanei cedează adesea dacă stai mai ales în poziție orizontală.

Cum se manifestă durerile de rinichi

Frigul este un pericol pentru sănătate, dacă ai stat cu picioarele pe ceva rece sau ai stat ud la picioare, te poți confrunta atât cu dureri de spate, cât și cu dureri de rinichi. Durerea de rinichi:

-are caracter constant, nu se schimbă în funcție de modificarea poziției corpului, adesea cu greu poți găsi o poziție în care să nu resimți durerea
-are caracter persistent și surd, fiind localizată mai sus, mono- sau bilateral, la nivelul regiunii toracale inferioare sau lombare superioare, coincide cu poziția anatomică a rinichilor
-durerea de rinichi poate iradia în organele genitale sau vezica urinară
-aceasta poate fi însoțită de urinări frecvente, dureri în timpul micțiunilor, usturime după urinare, schimbarea culorii urinei, febră.

Dacă te confrunți cu prezența durerilor în spate, este necesar să consulți medicul pentru a stabili cauzele exacte ale durerii și a aplica un tratament adecvat.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

Locuitorii Capitalei sunt nevoiți să aștepte ore în șir taxi
Articolul anterior
Pimele poze cu burtica de gravidă a lui Kate Middleton
Articolul următor