Care sunt semnele lipsei de vitamine și minerale

Carențele de vitamine și minerale sunt probabil printre cele mai frecvente probleme de sănătate de care ne lovim în ziua de azi. Este destul de firesc în special din cauza stresului care ne invadează viața și organismul, dar și din cauza stilului alimentar haotic și de cele mai multe ori nesănătos. De prea puține ori avem o alimentație echilibrată, care ne asigură toți nutrienții necesari, la fel cum de multe ori organismul nostru nu reușește să absoabă acei nutrienți din alimentele pe care i le oferim, din cauza unor probleme digestive. Consecința directă nu se manifesta neaparat prin probleme de sanatate grave. Semnele pe care organismul ni le transmite pot trece ușor neobservate, chiar și în condițiile în care schimbările sunt evidente.

separator

nutritie

Iată care sunt semnele și simptomele lipsei  de vitamine și minerale:
1. Crăpături la colțurile buzelor

buze
Atunci când observi crăpături la colțurile buzelor, acesta ar putea fi un semn al unor carențe precum cele de: fier, zinc și anumite vitamine B, precum niacina (B3), riboflavina (B2) și B12.

Se poate întâmpla frecvent, mai ales dacă ești vegetarian. Vegetarienii sunt expuși de multe ori la doze insuficiente de fier, zinc și vitamina B12. Asemenea carențe pot apărea și în cursul curelor de slăbire, dacă nu se consumă suficiente proteine esențiale pentru formarea componentelor sistemului imunitar.

Soluția este să mănânci mai mult pui, somon, ton, ouă, scoici, roșii uscate la soare, sfeclă, pastă de susan, arahide, leguminoase precum lintea.

Absorbția fierului este stimulată de vitamina C, care ajută și la combarterea infecțiilor, așa că e bine să combinați alimentele de mai sus cu legume ca broccoli, ardei roșii și conopida.

2. Piele iritată, roșie, solzoasă, pe față (uneori și alte regiuni ale corpului) și/sau căderea excesivă a părului

par
Ar putea fi vorba despre o carență de: biotina (B7) – pe care ai observat-o cel mai probabil ca ingredient principal în suplimentele pentru creșterea părului.

Vitaminele din grupa B sunt solubile în apă, așa că, în cazul celor mai multe dintre ele, organismul nu face rezerve (spre deosebire de vitaminele A, D,K, E, care sunt liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi).

Dacă printre noi încă există persoane care consumă ouă crude, am de tras un semnal de alarmă. O proteină din albușul de ou, numită avidina, împiedică absorbția biotinei. Avidina este însă dezactivată când ouăle sunt gătite.

Soluția este să consumi mai multe ouă gătite, somon, avocado, ciuperci, conopida, fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale), zmeură și banane.

3. Coșuri/acnee pe obraji, brațe, coapse și fese
Ar putea fi vorba despre o deficiență de: acizi grași esențiali și vitaminele A și D.

Soluția este să reduci cu precădere grăsimile trans (ceea ce ar trebui să faceți oricum) și să consumi cantități mai mari de grăsimi nesaturate având și un aport de grăsimi saturate, doar că mai scăzut.

Încearcă să adaugi în alimentație cantități mai mari de somon și sardine, nuci și migdale, semințe bogate în uleiuri, precum cele de in și cânepă. Pentru aportul de vitamina A, mănâncă legume cu frunze verzi, morcovi, cartofi dulci și ardei roșii. Toate acestea îți vor furniza beta caroten.

În ceea ce privește aportul de vitamina D, ți-aș recomanda să iei un supliment – 2.000 UI (unitati internationale) pe zi, intr-un preparat care conține și vitaminele A și K, care ajuta la absorbția vitaminei D.

Organismul uman are capacitatea de sintetiza singur vitamina D, sub influența luminii solare, dar mulți oameni – atât copii, cât și adulți – au în ziua de azi deficiențe de vitamina D, deoarece petrec prea puțin timp afară, în aer liber.

4. Senzație de înțepături, furnicături și amorțeală în mâini, picioare sau alte regiuni ale corpului
Ar putea fi vorba despre o carență de: vitamine B precum folat (B9), B6 și B12.

Aici este posibil să intervină o problemă legată direct de nervii periferici și de terminațiile lor de la nivelul pielii.

Simptomele menționate anterior pot fi însoțite de anxietate, depresie, anemie, oboseală și dezechilibre hormonale.

Soluția ar fi să mănânci spanac, sparanghel, sfeclă, fasole uscată, ouă, scoici, carne de pui.

5. Crampe musculare puternice
Crampele sunt probabil unele dintre semnele despre care citim cel mai mult și pentru care apar cele mai multe suplimente. Ele pot fi semnele unei carențe de magneziu, potasiu sau calciu.

Cei care fac sport la intensitate mai crescută pot pierde și mai multe minerale (și vitamine solubile în apă) prin transpirație intensă.

Soluția este să mănânci mai multe banane, migdale, alune, dovleac, cireșe, mere, grepfruit, broccoli, varză chinezească, verdețuri precum spanac și păpădie.

6. Apariția mătreții

matreata
Deficitul de vitamine și de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea și aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătățesc circulația sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează și creșterea părului. Părul aspru, cel care are tendința de a se rupe ușor și mătreața pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu și biotină.

Pe de altă parte, tendința părului de a se îngrășa sau de a se usca, în ciuda numeroaselor produse de îngrijre pe care le folosești, este dată de lipsa de acid folic și de vitamina B5. Cele două vitamine favorizează creșterea și regenerarea mai rapidă a părului.

Semnele carenței de vitamine și minerale mai pot apărea ăi la nivelul unghiilor. Cele care se rup, se exfoliază ușor, fie prezența petelor sau liniilor albe se numără printre „consecințele” lipsei de vitamina A, B6, C, calciu, seleniu și biotină.

7. Lipsa gustului
De cele mai multe ori dispariția gustului este un semn al carenței de zinc. Felul în care gustul este afectat de deficitul de zinc, este încă neclar, dar una dintre explicații ar fi ca zincul este necesar pentru producerea de enzime salivare și întreținerea papilelor gustative.

Soluția ar fi consumul de carne roșie – vita și mielul sunt printre cele mai bune surse de zinc. Alte surse de zinc sunt fructele cu coajă lemnoasă, în special caju, alunele și cerealele integrale.

8. Gleznele umflate

glezne
Un alt simptom pe care foarte mulți îl resimt, gleznele umflate pot fi un semnal al unei carențe de potasiu.

Potasiul ajută la reglarea echilibrului de apă al organismului, și un aport de potasiu scăzut, mai ales în combinație cu prea multă sare dietetică, poate contribui la creșterea tensiunii arteriale (retenția de apă poate cauza creșterea tensiunii arteriale).

Soluția ar fi consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi vă va ajuta să evitați deficitul. Bananele sunt deosebit de bogate în potasiu.

Corpul nostru se străduiește să ne „țină la curent” cu ce i se întâmplă, noi trebuie numai să stăm să îl observăm mai bine și cu siguranță vom găsi căile pentru a acționa în consecință.

Sursa: www.fitbody.ro

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Xenia Deli pozează sexy în costum de baie!
Articolul anterior
Costume de baie pentru femeile cu sânii mari!
Articolul următor