Uleiurile esențiale care te ajută să înlături simptomele de răceala, chiar și la cei mici

Din cele mai vechi timpuri oamenii au cules din natură ierburile și plantele de care aveau nevoie pentru a se îngriji de sănătatea lor și a copiilor lor. În funcție de plante, uleiul esențial se regăsește în petale, rădăcini, frunze, semințe, coajă, lemn sau rășină. Acestea sunt extrase în toată lumea pentru a fi utilizate în medicamente, alimente, băuturi, parfumuri și cosmetice, iar proprietățile lor sunt nesfârșite, cunoscute și demonstrate dea lungul timpului, de la antibacterian, antiinflamator, antibiotic, antiviral, până la analgezic.

separator
Iată care sunt uleiuri pe care te poți baza în caz de răceali/viroze chiar și la copiii mici, dureri musculare, pișcături de țânțar, indigestie, agitație și anxietate

Lavanda (Efect: antiseptic, antibacterian, anti-inflamator) – Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai folosite si utilizate uleiuri esențiale pentru efectele de calmare, relaxare, dar și pentru proprietățile lui antiseptice, antifungice și antimicrobiene. Un ulei cu personalitate, ușor de recunoscut după miros, acest ulei îl port mereu cu mine.

Tea Tree (Efect: antiviral, antifungic, antibacterian) – Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial ce poate fi utilizat în foarte multe scopuri, inclusiv menținerea sănătoasă a pielii, a părului și a unghiilor. Acesta este un dezinfectant natural ideal pentru mâini. Studiile au arătat că ucide mai multe bacterii comune și viruși responsabili de provocarea bolilor, inclusiv E. coli.

Lămâie (Efect: antiviral, antiseptic, antibacterian) – Lămâia și uleiul esențial de lămâie au fost folosite în medicina indiană pentru a trata un spectru larg de probleme de sănătate timp de cel puțin 1000 de ani.

Un ulei cu puternice proprietăți de curățare și purificare a aerului atunci când este difuzat, susține sănătatea funcțiilor respiratorii, are un puternic efect antiviral și stimulează sistemul imunitar.

Eucalipt (Efect: antiviral, antifungic, decongestionant, antiseptic, anti-inflamator) – Cred că uleiul esențial de eucalipt este cel mai cunoscut și utilizat ulei de către părinți, acesta având o mulțime de beneficii și luptă cu succes împotriva răcelii și a gripei. De asemenea, ajută la stimularea imunității și vindecarea infecțiilor fungice, precum și a rănilor.

Rozmarin (Efect: Anti-inflamator, expectorant, antiseptic, bronhodilatator) – Rozmarinul este o plantă parfumată originară din Marea Mediterană și își primește numele de la cuvintele latine „ros” și „marinus” (mare), ceea ce înseamnă „roua mării”. Cunoscut pentru aroma sa distinctă, caracterizată printr-un parfum energizant, verde, citric și mentolat, uleiul esențial de Rozmarin este derivat din planta aromatică Rosmarinus Officinalis, plantă aparținând familiei Mint, care include Busuioc, Lavandă, Mirt și Salvie

Frankincense (Anti-inflamator, antiseptic, cicatrizant, expectorant) – Regele Uleiurile Esențiale, uleiul de tâmăie este cu adevarat un remediu minune. Beneficiile pentru sănătate ale acestuia pot fi atribuite proprietăților sale ca anti-inflamator, antiseptic, dezinfectant, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, expectorant, calmant și tonic.

Cum le folosim/diluăm în funcție de vârstă

Aromaterapia pentru copii poate fi folosită cu încredere și în siguranță de către noi, părinții, atâta vreme cât respectăm câteva principii de bază, de diluare și difuzare a uleiurilor.

Diluate în (30 ml. ) de Ulei Vegetal

Cele mai recomandate și folosite uleiuri vegetale, folosite ca bază pentru diluarea celor esențiale, sunt cele de Cocos și de Migdale. Acestea sunt foarte potrivite pentru bebeluși și copii, cu un efect delicat, emolient și hrănitor asupra pielii.

nou născuți 2 – 6 luni 6 – 12 luni 1 – 4 ani 6 – 7 ani 8 – 12 ani peste 12 ani
1 – 2 picături 1 – 3 picături 1 – 4 picături 5 – 8 picături 5 – 10 picături 5 – 12 picături 10 – 15 picături

Folosirea lor în Difuzor

peste 2 ani 2 – 5 ani 6 – 10 ani peste 11 ani
1 – 2 picături 1 – 3 picături 1 – 4 picături  1 – 5 picături

„Pe pernă”

Această metodă este folosită și ajută la desfundarea căilor respiratorii în timpul somnului. Ai grijă însă ca uleiul să fie pus pe o batistă undeva în apropiere, dar NU direct pe pernă, ideal ar fi ca batista să fie introdusă sub cearșaf pentru a evita un posibil contact cu ochii copilului.

peste 6 luni
1 – 2 picături

Totuși înainte de a folosi aceste uleiuri, nu uita să te consulți și cu un specialist. Ai grijă de sănătatea ta și a familiaiei tale!

Sursa

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie și folosită în curățătorii poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

produse de curățenie

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale. Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.

sursa

În Moldova, scade numărul infectărilor cu Covid 19 și gripă sezonieră

În Republica Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de Covid-19 și de gripă sezonieră.

Astfel, în a 11-a săptămână, 13-19 martie, au fost înregistrate 2 373 de cazuri de COVID-19, în scădere cu 16,3% față de săptămâna anterioară, 37 de cazuri de gripă, cu circa 23% mai puține, și 357 – infecții respiratorii acute severe (SARI). În același timp a crescut numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), cu 5,4%, fiind înregistrate 8 251 de cazuri.

De asemenea, numărul de spitalizări din cauza infecțiilor respiratorii virale acute a scăzut cu circa 6%, tendință care se menține pe parcursul a patru săptămâni consecutive. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost internate 255 de persoane cu IARCS și 24 cu gripă.

Majoritatea internărilor sunt în rândul copiilor de până la patru ani.Informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 854 cazuri de gripă, 240 773 – IARCS și 10 058– SARI.

Un nou medicament creat în SUA a vindecat de leucemie mai mulți pacienți gravi, aflați în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă șansă să se videce mulțumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews.

How Palliative Works with Leukemia and Lymphoma

Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienții care au participat la un studiu clinic mult așteptat în SUA, transmite Digi24.ro.

Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

„Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas.

„Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Cum funcționează pilula experimentală

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care atacă măduva osoasă, acolo unde sunt produse celulele sangvine, și provoacă apariția celulelor anormale.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

regina Maxima în vizită la un centru medical din SUA

Proteina face parte din mașinăria complexă care este atacată de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit și celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii.

Formula aceasta a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

„Aceasta este o cu siguranță o realizare uriașă și este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înțelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa.

Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

„Eram disperată. Am simțit că moartea era iminentă”

Printre cei 68 de pacienți din 9 spitale americane care au participat la prima fază a experimentului se numără și arhitectul lituanian Algimante Daugeliate, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Pacienta a făcut două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, dar toate celelalte tratamente au eșuat. Doctorii ei au luat chiar în considerare să îi ofere îngrijire paliativă pentru a-i ușura suferința.

„Eram disperată. Era ca și când trăiam un film oribil. Am simțit că moartea era iminentă și aveam doar 21 de ani”, a spus ea pentru El Pais.

Însă, odată ce a început tratementul cu revumenib acum doi ani, Daugeliate s-a recuperat complet. De atunci, ea a putut să aibă o viață normală, a absolvit facultatea și a început să lucreze pentru un studio de arhitectură din Copenhaga.

Studiul este încă la început, iar rezultatele sunt preliminare. În prima fază a experimentului, cercetătorii au testat cât de sigură este utilizarea medicamentului pentru a descoperi doza maximă care poate fi administrată pacienților fără apariția efectelor secundare.

Faza a doua a studiului este în desfășurare, doctorii vor testa eficiența pilulei revumenib.

Inundații în Chișinău după topirea zăpezii. Video!
Articolul anterior
Cum poți face aluatul pentru pizza în doar cinci minute
Articolul următor