Cătina tratează ulcerul şi virozele respiratorii. Reţete naturiste

Bogată în pigmenţi şi nutrienţi benefici pentru sănătate, cătina este un elixir al sănătăţii. Bobiţele de cătină sunt încărcate în vitaminele C, A, E, B, flavonoide cu acţiune antioxidantă, microelemente, taninuri, enzime, pectine.

separator
catina4-sursa1_20

Cătina se recoltează toamna înainte de instalarea îngheţului
Bobiţele de cătină proaspăt culese sau congelate sunt cele potrivite pentru consum. Experţii în alimentaţie susţin că bobiţele culease ce stau la tarabe mai mult de două săptămâni se oxidează şi pierd din calităţi fapt pentru care este binevenită congelarea boabelor de cătină (se recoltează crenguţele de cătină, se pun la îngheţat după care boabele se scutură).

Cătina este bogată în vitaminele C şi A care fortifică imunitatea
Fructul este bogat în vitamina C (de 10 ori mai mult decât o portocală), precum şi vitaminele E, A, K, complexul B, dar şi magneziu, kaliu, fier, acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri complexe din care este obţinut uleiul de cătină, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, celuloză, enzime ce oferă boabelor de cătină proprietăţi emoliente, cicatrizante, vitaminizante, depurative.652x450_065099-catina

Cătina are proprietăţi puternice antioxidante
Boabele de cătină conţin mai mult de 100 de fitonutrienţi, inclusiv flavonoide, taninuri, acizii galic şi elagic antioxidanţi, pigmenți vegetali carotenoizi (licopen, zeaxantină, criptoxantină), vitaminele antioxidante C, E, A în cantităţi însemnate. Compuşii antioxidanţi ai cătinei au efect antiinflamator, antimicrobian, neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi aupra organismului, contribuie la întărirea imunităţii.

Cătina uşurează simptomele răcelii, are proprietăţi antiinflamatoare
Extractul de cătină a scăzut nivelul proteinei C reactive din sânge, un marker comun indicator al inflamaţiei şi riscului de boli cardiace, potrivit unui studiu publicat în 2008 în European Journal of Clinical Nutrition.

Cătina este potrivită în viroze respiratorii
În medicina tradițională chineză, tibetană cătina este folosită ca remediu pentru boli de ficat, febră, inflamație, tuse, răceală, viroze respiratorii, diaree, leziuni cutanate, ateroscleroză, în diferite tipuri de cancer. Uleiul de cătină este inofensiv, regenerant şi emolient în caz de leziuni, fisurări ale sfârcurilor la mamele ce alăptează.

Vitamina C, prezentă în cantităţi mari în boabele de cătină, are proprietăţi antivirale, aceasta inhibă activitatea intracelulară a virusurilor ce cauzează infecţii respiratorii şi uşurează evoluţia stărilor de răceală.1 (1)

Cătina tratează ulcerul gastric şi previne bolile de inimă
Cercetările au demonstrat efectele protectoare și curative ale cătinei în ulcerul gastric, vindecarea leziunilor pielii. Un studiu clinic sugerează utilitatea cătinei în prevenirea şi tratarea bolilor de ficat.

Nivelul înalt de carotenoizi din aceste fructe de pădure ajută la protejarea vederii, luptă împotriva degenerării maculare a retinei (cea mai frecventă cauză de orbire la persoanele în vărstă), previne bolile de inimă, hipercolesterolemia, diabetul zaharat tip 2.

Un alt studiu publicat în 2005 în Biological and Pharmaceutical Bulletin a găsit eficienţa cătinei în combaterea tulburărilor de memorie și leziunilor neuronale.

Cătina păstrează prospeţimea tenului
Nutrienţii din catină, compuşii antioxidanţi de rând cu vitaminele A şi E, sunt benefici pentru sănătatea pielii, contribuie la regenerarea pielii, minimizează riscul de îmbătrânire şi formare a ridurilor. Cătina previne anemia, datorită conţinutului înalt de vitamina C care îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este tonică, înlătură oboseala, astenia, efectele stresului asupra organismului.

Siropul din fructe de cătină

Se prepară din miere si fructe întregi sau zdrobite în proporţie de 1:1, pus în borcan închis ermetic si pastrat la frigider; este valoros întrucât păstrează proprietăţile nealterate ale boabelor; se iau câte 1-2 linguriţe pe zi ori sub formă de ceai.

Infuzia din fructe de cătină uscate sau decongelate, zdrobite
Se prepară din 1- 2 linguriţe de fructe peste care se toarnă 250ml apă clocotită, se lasă la infuzat 30min, se consumă în anotimpul rece ca ceai vitaminizant benefic în răceală.

Uleiul din fructe de cătină
Este produs în industria farmaceutică ca medicament, în condiţii casnice – poate fi preparat prin macerarea fructelor de catină timp de 21-30 de zile în ulei vegetal de floarea soarelui sau măsline (uleiul de casă poate fi administrat intern sau extern – în acnee, ten gras, leziuni gingivale, însă nu şi extern în arsuri sau răni deschise ale pielii).

Fructele de cătina pot fi consumate şi sub formă de gem, sirop sau vin.

Surpriză pentru un pacient externat după 6 luni de Covid. Medicii i-au cântat și au dansat
Articolul anterior
Coronavirus: Pentru bolnavii cu forme severe, recuperarea este un proces lent și îndelungat
Articolul următor
Alte articole interesante