Cauza unei boli cardiace la femeile însărcinate, descoperită de cercetătorii de la Harvard

O formă de insuficienţă cardiacă ce apare la sfârşitul sarcinii sau la începutul perioadei postnatale, cardiomiopatia peripartum (PPCM), este o cauză majoră de deces maternal. Într-un nou studiu, cercetătorii americani de la spitalul Mass General au descoperit că nivelurile ridicate de proteine legate de îmbătrânirea celulară în sânge şi în placentă sunt legate de această formă de insuficienţă cardiacă, transmite News.ro.

Cardiomiopatia peripartum este o formă rară de insuficienţă cardiacă care apare la femei în timpul sarcinii târzii sau la începutul postpartumului şi a cărei cauză rămâne în mare parte necunoscută.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Mass General (MGH), cel mai mare spital didactic al facultăţii de medicină Harvard, din Statele Unite, arată că nivelurile ridicate de proteine legate de senescenţa celulară, sau îmbătrânire, în sânge şi în placentă, sunt legate de această formă de insuficienţă cardiacă

Afecțiunile cardiace, principala cauză de deces matern în SUA

Vizarea proteinelor placentare legate de îmbătrânire a îmbunătăţit funcţia cardiacă într-un model de laborator de cardiomiopatie peripartum, sugerând o nouă abordare potenţială pentru dezvoltarea terapeutică.

Rezultatele au fost publicate miercuri, în revista Science Translational Medicine. „Chiar dacă afecţiunile cardiace reprezintă în prezent principala cauză de deces matern în Statele Unite, înţelegerea mecanismelor biologice care conduc la multe dintre aceste boli este încă foarte limitată”, a declarat într-un comunicat coautorul principal al studiului, dr. Jason Roh, cardiolog care conduce un laborator de îmbătrânire cardiovasculară în cadrul Centrului de Cercetare Cardiovasculară al Spitalului General din Massachusetts.

El a precizat că recentul studiu a identificat o anumită biologie subiacentă legată de îmbătrânire care contribuie la dezvoltarea insuficienţei cardiace materne în timpul sarcinii şi oferă dovezi atât de la pacienţi, cât şi de la modele animale.

Munca cercetătorilor a început cu o constatare neaşteptată. În timp ce studiau rolul celulelor senescente (îmbătrânite) la adulţii mai în vârstă cu insuficienţă cardiacă, ei au fost surprinşi să constate că proteinele secretate de aceste celule îmbătrânite erau detectate la niveluri şi mai ridicate în sângele tinerelor femei însărcinate, cu insuficienţă cardiacă.

Pe baza acestor constatări iniţiale, cercetătorii au efectuat experimente pentru a vedea dacă aceste proteine de senescenţă ar putea contribui la dezvoltarea PPCM, precum şi a preeclampsiei, o tulburare hipertensivă a sarcinii care este un factor de risc principal pentru PPCM şi insuficienţa cardiacă postnatală.

Un proces de îmbătrânire a țesuturilor

Raţionamentul lor s-a bazat pe cercetări anterioare care au arătat că placenta, un organ hibrid materno-fetal unic în timpul sarcinii, manifestă markeri de senescenţă crescută spre sfârşitul sarcinii. Când echipa a evaluat placentele de la femeile cu preeclampsie, a constatat că acestea prezentau mai mulţi markeri pentru o senescenţă amplificată şi de îmbătrânire a ţesuturilor, precum şi o expresie crescută a multor proteine de senescenţă care au fost detectate în sângele femeilor cu preeclampsie sau PPCM.

Proteina de senescenţă celulară cea mai puternic exprimată în aceste placente a fost activina A, iar nivelurile mai ridicate ale acestei proteine au fost legate fie de disfuncţii cardiace mai severe, fie de insuficienţă cardiacă la femeile cu preeclampsie sau PPCM.

„În timp ce placenta suferă un proces fiziologic normal de îmbătrânire (sau senescenţă) pe parcursul sarcinii, acest lucru pare să fie amplificat şi mai mult la cele care dezvoltă insuficienţă cardiacă în timpul sarcinii”, a explicat dr. Roh. Cercetătorii cred că acest lucru determină placenta să secrete diverşi factori în sângele mamei care pot avea un impact negativ asupra funcţiei inimii.

În experimentele efectuate pe şoareci, placentele animalelor cu PPCM au prezentat o expresie la fel de crescută a proteinelor asociate senescenţei celulare.Tratarea acestor şoareci cu fisetină, un medicament care poate elimina selectiv celulele foarte senescente, în timpul sarcinii (de la mijlocul până la sfârşitul sarcinii), a redus parţial senescenţa placentară şi a îmbunătăţit funcţia cardiacă.

Tratamentul cu un anticorp care a vizat receptorul pentru activina A, după sarcină, a avut efecte similare la aceste animale. „Deşi ne aflăm încă în stadii incipiente de înţelegere a modului în care senescenţa placentară amplificată poate afecta funcţia inimii mamei, credem că descoperirile noastre răspund la unele întrebări fundamentale despre biologia care stă la baza insuficienţei cardiace în timpul sarcinii”, a precizat dr. Roh.

Este important de menţionat că senescenţa placentară este o parte normală a sarcinii. Înţelegerea deplină a motivului pentru care acest proces devine perturbat în cazul bolilor cardiace legate de sarcină şi determinarea riguroasă a modului de reglare în siguranţă a acestuia reprezintă paşi cheie pe care echipa îi va urmări în continuare.

Deşi spune că mai are mult de lucru, echipa speră că această cercetare va contribui la accelerarea cunoştinţelor privind bolile cardiace legate de sarcină şi că va duce la noi strategii de diagnostic şi terapeutice foarte necesare pentru femeile care suferă de aceste afecţiuni.

SUA autorizează un medicament pentru pacienții cu cancer pulmonar

Autoritatea de reglementare americană în domeniul sănătăţii a autorizat o imunoterapie ţintită pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar cu celule mici, greu de tratat sau care s-a agravat în ciuda chimioterapiei.

Imunoterapia, care va fi pusă pe piaţă în Statele Unite sub denumirea comercială Imdelltra conţine substanţa activă tarlatamab, şi face parte din gama de anticorpi bispecifici ai companiei farmaceutice americane Amgen, concepuţi să se prindă de o celulă canceroasă şi de una imunitară, aducându-le împreună astfel încât sistemul imunitar al organismului să poată distruge cancerul.

Medicamentul a primit autorizarea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) prin procedura de aprobare accelerată, pe baza ratei de răspuns şi a duratei de răspuns (DoR) încurajatoare observate în studiile clinice, a declarat agenţia într-un comunicat, conform observatornews.ro.

Imunoterapia ţintită, autorizată recent, este recomandată în tratamentul adulţilor aflaţi în stadii avansate de cancer pulmonar cu celule mici  în stadiu extins (ES-SCLC), greu de tratat, cu progresie a bolii după chimioterapia pe bază de platină, a precizat la rândul său grupul american într-o comunicare de presă.

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este una dintre cele mai agresive şi devastatoare tumori maligne solide, cu o supravieţuire medie de aproximativ 12 luni după terapia iniţială şi o rată de supravieţuire relativă la cinci ani de 3% în cazul ES-SCLC.

Cu cât s-a prelungiat viaţa pacienţilor trataţi cu noul medicament

Rezultatele unui studiu în stadiu intermediar, publicate anul trecut în revista New England Journal of Medicine – NEJM, au arătat că tumorile s-au micşorat la 40% dintre pacienţii care au primit 10 mg de tarlatamab prin perfuzie intravenoasă la fiecare două săptămâni.

Pacienţii din cadrul studiului au trăit o perioadă medie de 14,3 luni, comparativ cu o rată de supravieţuire obişnuită de aproximativ cinci luni. Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt de tipul celor fără celule mici, în timp ce până la 15%, potrivit Societăţii Americane de Cancer, sunt din varietatea mai agresivă, respectiv tumorile solide cu celule mici vizate de acest medicament.

Boala, care este diagnosticată anual la aproximativ 35.000 de pacienţi din Statele Unite, este „unul dintre cele mai rapid proliferante şi mai agresive tipuri de cancer care există”, a declarat Jay Bradner, directorul ştiinţific al Amgen, într-un interviu acordat înainte de luarea deciziei FDA.

În studiile clinice, cel mai frecvent efect secundar al tratamentului a fost sindromul de eliberare a citokinelor, o afecţiune potenţial periculoasă care apare atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde prea agresiv la infecţii sau la medicamente de imunoterapie. Producătorul farma a declarat că va trebui să finalizeze studiul său clinic extins, în cazul cancerului pulmonar avansat cu celule mici, pentru a primi aprobarea completă a medicamentului din partea FDA.

Producătorul american a precizat că preţul din Statele Unite pentru acest medicament va fi de 31.500 de dolari pentru primul ciclu şi de 30.000 de dolari pentru perfuzii suplimentare. Pentru un an de tratament, preţul ar ajunge la 781.500 de dolari, potrivit Reuters. Compania testează, de asemenea, tarlatamab pentru tratarea pacienţilor cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu incipient.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer! Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce acest risc

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer, potrivit stiripesurse.ro.

Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.

Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.

Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.

Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.

Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.

Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.

Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.

Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

Parisul crește nivelul de securitate pentru Jocurile Olimpice din această vară
Articolul anterior
Un influencer de 20 de ani s-a înecat, în timp ce înregistra un videoclip pentru rețelele de socializare
Articolul următor