Ce afecțiune produce regurgitații frecvente și arsuri

Senzația de arsură în capul pieptului, regurgitațiile frecvente, greața și dificultățile la înghițirea alimentelor sunt simptome care pot indica boala de reflux gastroesofagian, scrie clicksanatate.ro.

 Afecțiunea este des întâlnită, fiind provocată de cele mai multe ori de obiceiuri nesănătoase – fumat, consum de cafea, băuturi carbogazoase, alimente acide sau foarte condimentate, dar și de mâncatul seara la ore târzii. Dacă simptomele nu se ameliorează ca urmare a schimbării stilului de viață, este recomandată o consultație la un medic gastroenterolog, pentru investigații de specialitate, deoarece boala poate să apară și din cauza altor afecțiuni, cum este hernia hiatală și sclerodermia.

Dincolo de disconfortul pe care îl provoacă, boala de reflux se poate agrava și, în timp, poate duce la complicații serioase, cum sunt hemoragiile, stricturile esofagiene (îngustarea esofagului) sau chiar la leziuni precanceroase. De asemenea, în cazul în care acidul gastric produce leziuni ale mucoasei esofagiene, crește semnificativ riscul dezvoltării unui cancer de esofag.

În funcție de severitatea simptomelor și de factorii de risc, medicul poate recomanda diferite investigații specifice, pentru excluderea altor afecțiuni care produc simptome similare și stabilirea unui diagnostic de certitudine. Cea mai folosită procedură este endoscopia digestivă superioară, care permite vizualizarea din interior a tractului digestiv și, la nevoie, realizarea unei biopsii, în cazul în care sunt observate leziuni ale mucoasei.

De cele mai multe ori însă, în cazul bolii de reflux, rezultatele endoscopiei sunt normale, fără identificarea unor leziuni sau inflamații. În această situație, mai ales dacă pacientul nu răspunde bine la tratamentul medicamentos recomandat, gastroenterologul poate indica o investigație avansată, numită pH-metrie esofagiană cu impedanță. 

Procedura presupune introducerea unui cateter pe cale nazală, până în partea inferioară a esofagului și conectarea lui la un monitor special, care va fi purtat pe umăr. În acest fel, pacientul va fi monitorizat pentru 24 de ore, timp în care își va desfășura activitățile obișnuite. Montarea cateterului poate implica un ușor disconfort pentru pacient, dar nu este o procedură dureroasă și nu necesită sedare sau anestezie. După perioada de monitorizare, cateterul va fi îndepărtat.

În urma investigației, medicul va afla câte episoade de reflux se produc în cele 24 de ore, dar și alte detalii importante, care vor ajuta la alegerea tratamentului potrivit. De asemenea, prin această metodă poate fi identificată hernia gastrică hiatală și sunt obținute informații despre contracțiile musculare ale esofagului, aspecte esențiale în cazul în care va fi necesară o intervenție chirurgicală pentru tratarea bolii de reflux.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Care sunt avantajele pentru sănătate dacă ești scund?
Articolul anterior
Descinderi cu mascați la Primăria din Cahul! Sunt vizați mai mulți funcționari
Articolul următor