Ce boli riști să dezvolți în fucție de raportul talie-șolduri

Mulți dintre noi se întreabă care este raportul ideal dintre talie și șolduri? Medicii spun că dacă indicele de masă corporală calculează raportul dintre greutate și înălțime, atuci indicele talie-șolduri calculează raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor. Rezultatele acestei măsurători pot anunța probleme de sănătate de care nici nu știai. Află mai multe detalii despre acest indice, dar și ce boli poți dezvolta dacă nu ții cont de această măsurătoare!

separator

Organizația Mondială a Sănătății a făcut publice măsurătorile optime, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

– 0,9 centimetri sau mai mic la bărbați;
– 0,85 centimetri sau mai mic la femei.

Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, un indice de 1,0 sau mai mare crește riscul apariției unor boli de inimă și alte afecțiuni legate de excesul de greutate.Cum calculezi indicele talie-șolduri

De cele mai multe ori, această măsurătoare o realizează medicul, ori de câte ori observă nereguli la aspectul corpului tău. Totuși, nu este atât de complicat, dacă vrei să faci asta singură, acasă. Îți oferim toți pașii pe care trebuie să îi urmezi! Stai dreaptă și expiră. Folosește un centimetru pentru a obține distanța în jurul celei mai mici părți a taliei, chiar deasupra buricului. Aceasta este circumferința taliei. Apoi, măsoară distanța în jurul celei mai mari părți a șoldurilor – cea mai largă parte a feselor. Aceasta este circumferința șoldurilor tale. Rezultatul îl vei obține împărțind circumferința taliei la circumferința șoldului.Ce boli riști să dezvolți dacă ai un indice talie-șolduri crescut

Afecțiuni cardiovasculare – un studiu recent a subliniat faptul că este foarte important să luăm în serios aceste măsurători. Femeile sunt mai predispuse la depozitarea grăsimii față de bărbați, astfel că este esențial un control la medic. Procentul crescut de grăsime din corp crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Diabet – surplusul de grăsime din jurul abdomenului este una dintre cauzele care cresc riscul apariției diabetului. Indicii măriți ar trebui să te trimită imediat la un control. Riscul este valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Infertilitate – dacă inițial nu dai prea mare importanță acestor măsurători, află că este momentul să îți schimbi atitudinea. Este în joc fertilitatea ta, iar indicii crescuți anunță probleme în această privință.

Afecțiuni cognitive – deși pare puțin ciudat, cercetările au demonstrat că femeile cu un indice talie-șolduri mai mic sunt mai ferite de afecțiuni cognitive. O veste și mai bună este că acest aspect se transmite genetic și copiii sunt, de asemenea, protejați.

Stres – încă o veste de la specialiști ne anunță că femeile care au un indice talie-șolduri mai mare decât cel menționat mai sus sunt mai predispuse să cedeze în fața unor situații stresante.

Cancer – un studiu care a urmărit 44.000 de femei pe parcursul a două decenii a scos la iveală că atât femeile cu indici mai mari, cât și cele cu indici mult prea scăzuți sunt predispuse să se îmbolnăvească de cancer. Specialiștii susțin că nu este exclus să fii și tu predispusă la asta, chiar dacă indicele greutate-înălțime este în regulă. Metoda talie-șolduri poate să îți fie de un real ajutor.

Chiar dacă nu iei în serios aceste măsurători, aparent banale, îți recomandăm să le faci pentru sănătatea ta.

Sursa

Motivul pentru care părul albește odată cu înaintarea în vârstă. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care părul devine gri odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament care sa modifice celulele pentru a inversa sau opri procesul, scrie New York Post.

Un nou studiu a examinat îndeaproape celulele stem melanocite cunoscute pentru controlul culorii părului. Acestea s-ar putea bloca pe măsura ce părul îmbătrânește și își pierde capacitatea de a se maturiza și de a menține culoarea părului.

Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce părul devine gri, celule stem melanocitare sau McSCs tind să încetinească rămânând prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de bulbul foliculului de păr, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a finaliza scopul pentru care au fost create.

Oamenii de știință, conduși de cercetători de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York, au sugerat că, dacă descoperirile lor se adeveresc în cazul oamenilor, ar putea deschide o potențială cale de a inversa sau de a preveni apariția părului cărunt.

„[Acest lucru] contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care celulele stem melanocitelor funcționează pentru a colora părul. Noile mecanisme descoperite oferă posibilitatea ca aceeași poziționare fixă ​​a celulelor stem melanocitelor să existe la om. Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului la oameni, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, a precizat coordonatorul studiului, Qi Sun, un bursier postdoctoral la NYU Langone Health.

În timpul studiului, s-a observat că șoarecii de laborator care aveau părul „îmbătrânit fizic” prin smulgere și recreștere forțată au o concentrație cu 15% mai mare de McSC blocate în acea umflătură a foliculului înainte ca firele de păr să fie smulse.

În iurma intervenției, procentul firelor de păr care nu mai aveau abilități de generare a pigmentului a crescut la aproape 50%.

Cercetătorii au descoperit că McSC-urile trec din starea lor cea mai primitivă de celule stem la următorul stadiu de maturizare, în funcție de locația lor.

Mayumi Ito, cercetător principal al studiului, a declarat: „Pierderea funcției cameleonice a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului”.

sursa

O femeie de 36 de ani, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută, salvată de medicii moldoveni

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au luptat timp de trei luni și au salvat viața unei paciente, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută.

Medici moldoveni și ucraineni au efectuat o operație în premieră la  Chișinău | IPN

Femeia de 36 de ani a fost internată la începutul lunii ianuarie și până recent s-a aflat în secția Terapie Intensivă. În perioada în care a fost spitalizată pacienta a suportat zece intervenții chirurgicale și a beneficiat de nouă ședințe de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă – procedură care reduce sindromul de răspuns inflamator sistemic și astfel disfuncția organelor.

Potrivit medicilor, pancreatita acută cu evoluție severă reprezintă o provocare a medicinei contemporane, cu letalitate sporită, în cazul pacientei fiind mai mare de 90%.

Personalul medical care a reușit să salveze viața pacientei în stare critică:

  • echipa de Terapie Intensivă – Serghei Șandru, șeful Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie Nr.1 „Valeriu Ghereg”, Sergiu Cobîlețchi, șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă, Diana Boleac, șefa Secției Neuroterapie Intensivă;
  • medicii ATI – Olga Gherasim, Natalia Ștefanțov, Ina Voleac, Natalia Cernei, Ivan Cîvîrjic, Nicolae Ignat, Olga Glinschi, Aneta Ermicioi, Victoria Moghîldea, Irina Mihailenco;
  • asistenții ATI – Svetlana Casian, Alexandru Ceban, Qiureshi Muhammad, Antonela Cosciug, Cristina Bejenari, Alexandr Bejenari, Ludmila Gromova, Iuliana Mocanu, Luminița Efros, Veronica Pavelescu, Elena Tinciurina, Cristina Verdeș, Iulian Zaiț, Irina Șalari;
  • echipa chirurgicală – Ion Gagauz, șeful secției Traume Asociate, Oleg Coltuc, medic chirurg, Andrei Vascan, medic rezident chirurg.

„Medicii mi-au spus că dacă mă adresam la timp pentru un control profilactic consecințele pe care le-am suportat puteau fi evitate. Doar după ce treci prin asemenea momente înțelegi că sănătatea este mai presus de toate, iar medicii sunt eroi adevărați. Mulțumesc personalului medical din secția Traume Asociate și secția Terapie Intensivă – datorită profesionalismului și efortului enorm depus astăzi pot să-mi strâng copiii în brațe”, menționează pacienta.

Potrivit Ministerului Sănătății, femeia a beneficiat gratuit de toate serviciile medicale necesare datorită poliței de asigurare, costul acestora fiind de peste un milion de lei.

Primul semn de cancer pe care mulți îl ignoră. Fii atent la asta când urinezi

Cancerele sunt mai puțin cunoscute. Piatra la rinichi doare, calculul urinar trimite pacientul la medic și pacientul cu scapă nediagnosticat, dar în cazul cancerelor pacienții se prezintă mai târziu, nu dau atenție semnelor de alarmă.

Întrebat care ar fi principalul semn de alarmă care ar trebui să trimită pacientul la medic, medicul Adrian Dijmărescu a spus că: „principalul semn de alarmă în patologia malignă, fie că e parenchimatoasă, fie că e urotelială este hematuria, adică sângele în urină”.

„Atunci când un pacient, fie femeie sau bărbat, prezintă acest simptom el trebuie să meargă neapărat la medicul urolog, iar medicul trebuie să examineze acest pacient imagistic, pentru că hematuria poate să apară de la o banală infecție urinară sau un mic calcul, însă poate fi și rezultatul unor tumori uroteliate sau unor tumori de tip carcinom renal avansate”, a declarat Adrian Dijmărescu pentru DC Medical.

Cum îți dai seama dacă ai hematurie. La ce trebuie să fii atent

Poate fi înfricoșător să vezi sânge în urină, însă în multe dintre cazuri, cauza este inofensivă. Dar sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al unei boli grave.

Tratamentul pentru hematurie depinde de cauză.

Sângele din urină poate avea un aspect roz, roșu sau de culoarea închisă. Celulele roșii din sânge determină schimbarea culorii urinei. Este nevoie doar de o cantitate mică de sânge pentru ca urina să devină roșie.

Sângerarea adesea nu este dureroasă, dar dacă în urină trec cheaguri de sânge, asta poate durea.

„În principal, acesta este semnul care îi trimite rapid pe toți pacienții la medic. Faptul că urina se colorează roșu, roșu aprins”, a completat medicul.

Mergeți la medic ori de câte ori urina pare că ar putea avea sânge în ea.

Urina roșie nu este întotdeauna cauzată de celulele roșii din sânge. Unele medicamente pot face ca urina să devină roșie. De asemenea, anumite alimente pot face ca urina să devină roșie, inclusiv sfecla și rubarba.

Poate fi greu de spus dacă o schimbare a culorii urinei este cauzată de sânge. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă faceți un control.

Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București.

Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.

Test de personalitate indian. Alege o mandala și află ce secrete ascunde personalitatea ta
Articolul anterior
Tendințele primăverii: părul în culoarea plantelor suculente
Articolul următor