Ce boli se ascund în spatele pulsului mărit sau prea mic?

Potrivit specialiștilor americani din cadrul Asociației Naționale a Accidentului Vascular Cerebral, măsurarea pulsului o dată pe lună, comparativ cu monitorizarea tensiunii, poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC). De fapt, orice persoană își poate calcula bătăile cardiace într-un minut și a se asigura astfel că totul este în regulă din acest punct de vedere al sănătății.

separator

În mod normal, la omul adult, aflat în repaus fizic, frecvența contracțiilor cardiace este de 60-90 bătăi pe minut.

„Atunci când te simți rău, măsurarea pulsului este fundamentală pentru descoperirea unei eventuale tulburări de ritm cardiac”, explică Dr. Cristian Sever.

„În general, pulsul crește la orice emoție și efort pe care îl depune corpul. De exemplu, în cazul unei persoane care face sport, pulsul poate ajunge la 100-150 de bătăi pe minut, în timpul efortului, pentru că, în repaus, să revină la normal. Însă menținerea pulsului ridicat în repaus ridică suspiciunea unei boli de inima”.

Potrivit specialiștilor, este mai avantajos pentru un bolnav de inima să aibă o frecvența cardiacă scăzută, deoarece acest lucru înseamnă un efort mai mic din partea cordului. Însă, în cazul unei persoane în aparență sănătoasă, scăderea anormală a pulsului este însoțită de o serie de simptome și poate marca probleme de sănătate. Printre ele se numără starea generală de disconfort, senzația de lipsă de aer, stările de leșin și vertijul.

Atunci când pulsul este scăzut, de exemplu, în jurul a 40 de bătăi pe minut, la nivelul inimii se produce un blocaj, iar corpul reacționează. Totuși există și persoane care au constant pulsul scăzut fără să sufere de o boală de inima. Iar sportivii sunt cel mai elocvent exemplu în acest sens. În cazul lor, la efort, pulsul depășește cu mult limita maximă admisă, ajungând chiar la 180-200 de bătăi pe minut, iar în repaus este foarte mic, sub 50.

În situația în care pulsul crește anormal în starea de repaus, „bolnavul simte bătăile inimii sub formă unor zgomote în ureche ori a unor pulsații la nivelul gâtului. În plus, respirația i se accelerează, experimentează dureri de tip angios și chiar stări de leșin”, explică prof. dr. Eduard Apetrei.

Creșterea anormală a pulsului poate fi semnul unor afecțiuni la nivelul glandei tiroide, prezența unei fibrilații atriale, dar și a unei tahicardii (accelerare a frecvenței bătăilor inimii).

În ceea ce privește fibrilația atrială (puls cardiac neregulat, aritmic), depistarea ei este vitală, deoarece duce, inevitabil, la apariția insuficienței cardiace ori a accidentului vascular cerebral (AVC), două probleme ce pun în pericol viața. Se estimează că unu din cinci atacuri cerebrale apare pe fondul fibrilației atriale, iar consecințele nu sunt deloc de neglijat: pierderea funcției musculare și a vocii. Ba, mai mult, riscul de deces crește cu 25% în prima luna și cu 50% în primul an.

Atunci când există suspiciuni în ceea ce privește prezența unei tulburări de ritm cardiac, medicul poate recomandă realizarea unei electrocardiograme, esențială pentru confirmarea diagnosticului.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Video. Al cincilea moldovean, rănit în accidentul din Kaluga, a fost adus la Chișinău
Articolul anterior
O mamă a dat în judecată medicii, susținând că i-au făcut cezariană pe viu
Articolul următor