Ce factori pot modifica temperatura corpului

În ultima perioadă se vorbeşte din ce în ce mai frecvent despre temperatura normală a corpului. Totuşi, este bine de ştiut că există factori precum vârsta, momentul zilei sau sexul persoanei, care pot modifica valorile temperaturii.

Abilitatea organismului de a-şi regla temperatura se modifîcă odată cu înaintarea în vârstă. Temperatura medie, în funcţie de vârstă este:

  • – Bebeluşi şi copii: între 36,6 ˚C şi 37,2 ˚C
  • – Adulţi: între 36,1˚C şi 37, 2 ˚C
  • – Adulţi peste 65 de ani: 36,2 ˚C

În general, persoanele mai în vârstă au o temperatură mai joasă, un motiv fiind şi încetinirea metabolismului. În cazul copiilor, lucrurile stau exact invers. Din cauza metabolismului mai crescut, temperatura corpului este mai ridicată.

Cum poate varia temperatura corpului?

Printre factorii care influenţează temperatura corpului se numără momentul zilei, exerciţiile fizice, stresul şi anumite medicamente. Astfel, temperatura corporală suferă diverse fluctuaţii pe parcursul zilei. Acest fenomen se numeste variaţie diurnă.

Dimineaţa, temperatura corpului este mai scăzută din cauza activităţii metabolice reduse din timpul nopţii, însă creşte pe parcursul zilei odată cu intensificarea metabolismului. Pe parcursul celor 24 de ore ale unei zile se poate observa o oscilaţie fiziologică a temperaturii, cu o diferenţă de până la 0,5° C.

Totodată, în timpul exerciţiilor fizice, muşchii eliberează o cantitate mare de căldură, ceea ce duce la creşterea temperaturii.

Stresul este o altă cauză, mai exact în timpul perioadelor de stres, organismul eliberează cantităţi mari de cortizol şi adrenalină.

Temperatura creşte uşor după mese

S-a observat că la 20-30 de minute după masă, există o uşoară creştere a temperaturii organismului. Acest lucru se datorează creşterii ratei metabolice pentru a facilita digestia. De asemenea, există anumite alimente care pot creşte temperatura, unele dintre acestea fiind alimentele picante. Şi cantitatea de apă consumată zilnic influenţează temperatura. Mai exact, dacă bem prea puţină apă, deshidratare organismului cauzează hipertemie, adică o temperatură mai ridicată decât cea normală, aceasta fiind răspunsul organismului la încercarea de a-şi regla temperatura.

Temperatura corpului poate varia în funcţie de locul unde este măsurată. Astfel, temperatura axilară este cu 0.3˚C -0.6 ˚C grade mai mică decât cea măsurată oral, iar temperatura rectală este cu 0.3˚C -0.6 ˚C grade mai mare decât cea măsurată oral.

sursa

SUA vor reducerea conținutului de nicotină din țigări până la un nivel în care nu mai creează dependență
Articolul anterior
Maia Sandu, primită de către Klaus Iohannis la Cotroceni
Articolul următor
Alte articole interesante