Ce înseamnă simptome ușoare de Covid-19: când poți sta acasă și când trebuie să mergi la spital

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de Covid-19 rămân cu tratament la domiciliu. În acest caz, este bine să cunoști ce înseamnă simptome ușoare de Coronavirus, dar și care sunt semnele alarmante ce îți indică să apelezi cât mai curând la un ajutor medical specializat.

separator

Semne ușoare de Covid-19, când pacienții pot rămâne acasă, sub supravegherea medicului de familie:

– durere de gât, febră înaltă (febra crescută în primele zile de boală indică o replicare a virusului în organism, aceasta are efect de vindecare), dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, slăbiciune pronunțată

– tuse care nu este intensă

– scaune diareice, posibil vomitare, lipsa gustului, a mirosului

Semne alarmante de Covid-19 – în acest caz este recomandată internarea sau evaluarea unui specialist pentru a continua tratamentul la domiciliu:

– dureri în piept, junghi toracic la o inspirație profundă

– respirație grea, lipsa poftei de mâncare, transpirație abundentă, senzație accentuată de sete

– lipsa de aer, tuse intensă, frecventă, la început uscată (apoi, după cateva zile cu spută purulentă)

– reapariția febrei la a 7-a – a 9-a zi de boală, însoțită de semnele de mai sus

Dacă în decurs de 5 – 7 zile starea nu se ameliorează, ci se înrăutățește, și simptomele devin mai grave, este cazul să apelăm serviciul 112.

Specialiștii au afirmat în repetate rânduri: Covid-19 este un virus periculos prin faptul că acționează ,,în tăcere” (plămânii pot fi afectați grav, ceea ce se observă la examenul radiologic, înainte să apară simptome caracteristice), iar atunci când semnele devin evidente poate fi destul de târziu pentru un tratament eficient.

Singura posibilitate de a determina cât de gravă este problema respiratorie este determinarea saturației oxigenului, cu ajutorul unui pulsoximetru. Dacă pacientul are o saturație scăzută, trebuie se impune tratament specializat în regim de urgență în spital. Din acest motive, este importantă adresarea la medic de la primele semnale alarmante.

Din categoria de risc fac parte persoanele cu boli cronice, dar și persoanele vârstnice, care necesită monitorizare atentă.

Încă 14 persoane au pierdut lupta cu virusul Covid-19
Articolul anterior
Listă actualizată! Moldovenii care se întorc din aceste țări, intră în carantinare în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante