Ce poate spune penisul despre sănătatea unui bărbat?

Aspectul sau performanța penisului unui bărbat poate spune multe despre ceea ce se întâmplă în mintea și corpul lui, precizează Clinica Cleveland citată de clicksanatate.ro.

Foto: Shutterstock

Aspectul, dar și performanța penisului indica starea de sănătate generală.

Iată patru semne care ar trebui să-l trimită pe partenerul tău la medic, dacă simptomele sunt evidente și îți ridică și ție semne de întrebare.

Disfuncția erectilă

Incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție – este frecventă. Are mai multe cauze posibile, dintre care multe nu sunt problematice, dar dacă partenerul tău are în mod constant dificultăți de a obține sau de a menține erecția, ar putea fi vorba despre o boală de inimă.

„Peste jumătate dintre pacienții care au o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au disfuncție erectilă”, spune medicul urolog Ryan Berglund. „Și aproape două treimi dintre pacienții care au un atac de cord au disfuncție erectilă.”

El conchide: „Disfuncția erectilă, în special la un bărbat tânăr, ar trebui privită ca un semn de avertizare pentru boli de inimă.”

 O boală specifică penisului

Penisul partenerului tău are o îndoire sau o curbă vizibilă? El poate avea boala Peyronie, o tulburare în care țesutul cicatricial din penis provoacă o curbură.

„Considerăm o curbă mai mare de 30 de grade ca fiind o curbură severă”, spune dr. Berglund. „Poate interfera cu capacitatea unui bărbat de a avea relații sexuale.”

Dacă erecția partenerului tău nu este atât de tare pe cât ar putea fi, ar trebui să verifice problema. Pe lângă posibilele implicații pentru sănătatea inimii sale, el și-ar putea deteriora penisul. Bărbații care au relații sexuale cu o erecție flască sunt mai susceptibili de a dezvolta boala Peyronie.

Performanța slabă, probleme de sănătate mintală

„Mintea joacă un rol foarte important în funcția penisului”, spune dr. Berglund. Dacă partenerul tău are probleme cu erecțiile și medicul său a exclus cauzele fizice, poate exista o problemă psihologică în joc.

Depresia, anxietatea și stresul pot face ca bărbaților să fie dificil să facă performanță sexuală, la fel ca și problemele de relație.

Din păcate, uneori, tratamentele pentru probleme de sănătate mintală pot înrăutăți lucrurile. Antidepresivele pot reduce apetitul sexual al unui bărbat și pot face dificilă menținerea erecției și atingerea orgasmului, spune dr. Berglund.

Consumul de droguri și alcool poate provoca, de asemenea, dificultăți de performanță.

Răni, noduli, umflături

„Toată lumea are umflături și denivelări la nivelul penisului, dar există o anumită limită dincolo de care apar problemele”, spune dr. Berglund. Vasele de sânge, cosurile și papulele penisului, în cele mai multe cazuri, nu sunt motive de îngrijorare. Dar, dacă umflătura este dureroasă sau există răni deschise sau purulente, din care curge lichid, este nevoie de o verificare. Poate fi o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul.

Negii genitali, sifilisul sau moluscum contagiosum (o infecție virală a pielii) necesită tratament. Un lucru pozitiv este faptul că rata cancerului de penis este mica. De pilă, „rata cancerului penian în Statele Unite este de aproximativ 1 din 100.000 de bărbați pe an”, spune dr. Berglund.

Dacă observi ceva îngrijorător la penisul partenerului tău, discută acest lucru cu el și ajută-l să aibă mai multă grijă de sănătatea lui generală.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Rețetă simplă și sănătoasă de înghețată cu căpșuni
Articolul anterior
Inna, criticată după ce a postat o fotografie provocatoare
Articolul următor