Ce prevede tratamentul la domiciliu pentru Covid-19: lista medicamentelor compensate incluse

Mai multe modificări au fost introduse la Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat de conduită și tratament al infecției Covid-19. Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate, anunță Ministerul Sănătății.

La fel, a fost extinsă lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea de evoluție a infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.

Ce prevede tratamentul pentru Covid-19 în condiții de ambulator?

  • – Pacienților asimptomatici NU li se recomandă tratament!
  • – Pacienților simptomatici cu forme ușoare de boală li se recomandă:
  • 1. Igiena cavității nazale cu soluție salină izotonă sau hipertonă
  • 2. La necesitate: gargarisme cu soluții antiseptice – salină sau bicarbonat de sodiu 2%
  • 3. În caz de febră (t ≥ 38,50C) – antipiretice (Paracetamolum, Ibuprofenum, de evitat Acidum acetylsalicilicum ca antipiretic)
  • 4. La necesitate – tratament simptomatic conform Protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM
  •  Pacienților adulți cu forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă (cu excepția gravidelor) după caz, se pot recomanda inclusiv: Umifenovir (antiviral, 200 mg, de 4 ori pe zi, 5 zile); Acid ascorbic (vitamina C, 500 mg, de 2 ori pe zi, 10 zile); Colecalciferol (vitamina D, 2000 UI pe zi, 14 zile); Zinc (75-100 mg pe zi, 10-14 zile); Acid acetylsalicilicum (aspirina) 75, 100, 150 mg, 30 de zile, sau Clopidogrel (75 mg pe zi, 30-45 de zile); Famotidin 40 mg (gastroprotector); Pentoxifyllină 400 mg (antiagregant, vazodilatator), de 2-3 ori pe zi, 30 de zile.
  • La necesitate, Melatoninum, înainte de somn, 14 zile, și în funcție de simptome – tratament cu antipiretice, bronholitice, mucolitice, expectorante, antimicrobiene, etc. conform Protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM
  • Pacienților cu forme moderate de infecție COVID-19, cu comorbidități cu risc trombotic crescut, li se recomandă: Rivaroxaban, sau Sulodexid, sau Heparină cu masa moleculară mică (Enoxaparini natrium sau Bemiparinum sau altele) subcutan, 7-14 zile.

Important! Medicamentele pot administrate doar cu prescripția și indicațiile medicului.

Ești în căutare de cadouri speciale pentru cei dragi? Seturile de cosmetice naturale Antos pentru femei și bărbați sunt alegerea perfectă
Articolul anterior
Lupii lui Alex Calancea, Surorile Osoianu, Ansamblul Ștefan Vodă și maestrul Nicolae Botgros te invită în proiectul caritabil ,,Povestea de iarnă”
Articolul următor
Alte articole interesante