Mai multe modificări au fost introduse la Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat de conduită și tratament al infecției Covid-19. Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate, anunță Ministerul Sănătății.
La fel, a fost extinsă lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea de evoluție a infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.
Ce prevede tratamentul pentru Covid-19 în condiții de ambulator?
- – Pacienților asimptomatici NU li se recomandă tratament!
- – Pacienților simptomatici cu forme ușoare de boală li se recomandă:
- 1. Igiena cavității nazale cu soluție salină izotonă sau hipertonă
- 2. La necesitate: gargarisme cu soluții antiseptice – salină sau bicarbonat de sodiu 2%
- 3. În caz de febră (t ≥ 38,50C) – antipiretice (Paracetamolum, Ibuprofenum, de evitat Acidum acetylsalicilicum ca antipiretic)
- 4. La necesitate – tratament simptomatic conform Protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM
- Pacienților adulți cu forme simptomatice de COVID-19 cu pneumonie non-severă (cu excepția gravidelor) după caz, se pot recomanda inclusiv: Umifenovir (antiviral, 200 mg, de 4 ori pe zi, 5 zile); Acid ascorbic (vitamina C, 500 mg, de 2 ori pe zi, 10 zile); Colecalciferol (vitamina D, 2000 UI pe zi, 14 zile); Zinc (75-100 mg pe zi, 10-14 zile); Acid acetylsalicilicum (aspirina) 75, 100, 150 mg, 30 de zile, sau Clopidogrel (75 mg pe zi, 30-45 de zile); Famotidin 40 mg (gastroprotector); Pentoxifyllină 400 mg (antiagregant, vazodilatator), de 2-3 ori pe zi, 30 de zile.
- La necesitate, Melatoninum, înainte de somn, 14 zile, și în funcție de simptome – tratament cu antipiretice, bronholitice, mucolitice, expectorante, antimicrobiene, etc. conform Protocoalelor clinice pentru diagnosticul stabilit, inclusiv cu medicamente compensate din fondurile de AOAM
- Pacienților cu forme moderate de infecție COVID-19, cu comorbidități cu risc trombotic crescut, li se recomandă: Rivaroxaban, sau Sulodexid, sau Heparină cu masa moleculară mică (Enoxaparini natrium sau Bemiparinum sau altele) subcutan, 7-14 zile.
Important! Medicamentele pot administrate doar cu prescripția și indicațiile medicului.