Ce probleme de sănătate poate trăda acneea

Tipul de acnee cu care te confrunți sau zona în care a apărut, pot dezvălui mai multe lucruri decât crezi. Schimbările hormonale, bacteriile, stresul sau moștenirea genetică sunt doar câțiva dintre factorii care duc la un ten acneic. Pe lângă dezechilibrele hormonale, acneea poate trăda o serie de afecțiuni mai puțin cunoscute. Iată ce boli poate ascunde acneea!

separator
Acneea poate indica faptul că suferi de o intoleranță alimentară

De cele mai multe ori, acneea este cauzată de schimbările hormonale care apar la pubertate, însă asta nu înseamnă că adulții nu pot fi afectați. În cazul adulților, cei mai mulți au observat o îmbunătățire a calității tenului atunci când au scos din alimentația lor produsele lactate sau nucile. Renunță la iaurt sau brânză pentru trei săptămâni și, dacă observi o ameliorare, înseamnă că produsele lactate ar putea fi factorul declanșator.

Ai obiceiuri alimentare greșite

Dacă deja ai încercat să elimini din dieta ta produsele lactate și nu ai observat nicio schimbare, atunci e posibil ca alte alimente să fie responsabile pentru problemele cu care tenul tău se confruntă. Specialiștii spun că zahărul sau cofeina pot fi cele care favorizează acneea.

Acneea și ovarele polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afectează una din 10 femei și se caracterizează prin menstruații neregulate, exces de androgeni (hormoni masculini), acnee, creștere în greutate, sau, în timp, infertilitate. Este foarte important să îți consulți medicul ginecolog pentru a stabili cu exactitate dacă suferi de această afecțiune. Deși nu poate fi tratată complet, simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul pilulelor contraceptive, dar și printr-o dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, cereale integrale și pește.

Efectele nocive ale soarelui și acneea

Expunerea prelungită la soare și fumatul pot fi principalii factori declanșatori ai acneei. Așa că, pentru a le evita, aplică un strat generos de crema cu SPF și renunță la fumat.

Acneea apărută în special în zona T poate sugera probleme digestive

Dacă ai un ten gras, în special în zona T (frunte, nas și bărbie) atunci e posibil să te confrunți cu probleme digestive. Alimentele grase, procesate, favorizează apariția acneei, mai ales în zona frunții. Încearcă să ai o dietă echilibrată și variată.

Acneea poate fi un semn că trebuie să îți schimbi rutina de îngrijire a părului

Calitatea tenului poate fi influențată și de modul în care îți îngrijești părul. Dacă te confrunți cu acnee mai ales în jurul frunții, este foarte posibil ca produsele pentru păr pe care le folosești să fie de vină. Alege produse naturale, care nu conțin parabeni sau sulfați și clătește-ți întotdeauna părul foarte bine.

Ești prea stresată

De câte ori nu ai observat că, atunci când treci printr-o perioadă stresantă, tenul tău ține să îți arate asta? Asta fiindcă stresul crește nivelul de sebum, ce poate declanșa apariția acneei. De asemenea, irită glandele adrenale, care secretă o cantitate mai mare de hormoni androgeni, ducând astfel la inflamarea pielii.

Acneea poate fi cauzată de lipsa somnului

Lipsa somnului poate declanșa în timp mai multe afecțiuni precum obezitate, boli cardiovasculare sau diabet. Un studiu recent arată însă că un număr insuficient de ore de odihnă, poate favoriza și apariția acneei. Așa că, asigură-te că dormi între șapte și opt ore în fiecare noapte pentru a avea un ten sănătos.

sursa

Covid-19 nu mai este o urgenţă de sănătate globală, anunţă Organizația Mondială a Sănătății

Covid-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), un pas important către sfârşitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime, a afectat economia globală şi a devastat comunităţi.

Cómo se ha visto afectada la globalización con la Pandemia Covid-19?|Blog  USIL

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că pandemia de Covid-19 nu mai reprezintă o „urgență de sănătate publică globală”. „Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare. Şi astfel, cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală” a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Observator.

Pe 30 ianuarie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept pandemie.

Oficialii OMS au declarat că rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie. Ghebreyesus a spus că cel puțin șapte milioane de oameni au murit în pandemie. Dar a atras atenţia că adevăratul bilanţ este cel mai probabil mai aproape de 20 de milioane de decese, de trei ori mai mare decât estimarea oficială, și a avertizat că virusul rămâne o amenințare semnificativă.

Ridicarea acestui statut de urgenţă de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reuşit de lume în aceste domenii, însă COVID-19 rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, conform OMS. „Însă acest lucru nu înseamnă că COVID-19 nu mai reprezintă o ameninţare globală pentru sănătate”, a mai precizat Ghebreyesu.

Iată care sunt semnele și simptomele hepatitei B. Mulți nici nu bănuiesc că o au

Adesea, hepatita B nu prezintă simptome și, de obicei, dispare de la sine. Majoritatea oamenilor nici nu știu că o au. Atunci când există totuși simptome ale hepatitei B, cei infectați spun că au simțit-o ca pe o gripă.

Aproximativ jumătate dintre adulții cu hepatită B nu prezintă simptome, adică sunt asimptomatici. Deci, este posibil să ai infecția și să nu știi acest lucru, scrie clicksanatate.ro.

Simptomele hepatitei B

Când ai simtome de hepatită B, vor fi evidente, de obicei la un interval situate între 6 săptămâni și 6 luni după ce ai fost infectat cu virusul. Simptomele hepatitei B durează de obicei câteva săptămâni, dar uneori pot rămâne prezente pentru luni de zile.

Iată care ar putea fi manifestările infecției cu virusul hepatitic B:

·      oboseală

·      durere de burtă

·      pierderea poftei de mâncare

·      greață și vărsături

·      durere în articulații

·      durere de cap

·      febră

·      urticarie

·      urină de culoare închisă (pipi)

·      fecale de culoarea argilei

·      icter – când ochii și pielea devin galbene

Dacă ai simptome de hepatită B, este important să consulți un medic pentru testare. De obicei, hepatita B va dispărea de la sine, dar poate deveni cronică și vă poate afecta grav ficatul.

Care sunt simptomele hepatitei cronice B?

Aproximativ 1 din 20 de persoane care fac hepatita B devin „purtători”, ceea ce înseamnă că au o infecție cronică (de lungă durată) cu hepatita B. Purtătorii sunt mai susceptibili de a transmite hepatita B altor persoane. Majoritatea purtătorilor sunt contagioși – adică pot răspândi hepatita B pe parcursul întregii vieți.

Infecțiile cu hepatita B care durează mult timp pot duce la boli hepatice grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Aproximativ 1 din 5 persoane cu hepatită cronică B moare din cauza acesteia. Există medicamente care pot ajuta la tratarea infecțiilor cronice cu hepatita B.

Majoritatea bebelușilor care fac hepatită B dezvoltă infecție cronică, cu excepția cazului în care sunt tratați imediat. Dar tratamentele funcționează aproape întotdeauna când  copilul tău le primește rapid, la debutul infectării. De aceea, este important ca gravidele să fie testate pentru hepatita B.

Ce este hepatita B?

Este o boală infecțioasă care afectează ficatul și care este cauzată de virusul hepatitei B (HBV). Acest virus poate fi transmis prin contactul cu sângele, sperma, secrețiile vaginale și alte fluide corporale ale unei persoane infectate.

Iată câteva modalități comune de transmitere a hepatitei B:

·      Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu virusul hepatitei B.

·      Transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii. Femeile infectate cu virusul hepatitei B pot transmite virusul nou-născutului în timpul nașterii.

·      Contactul cu sângele infectat, cum ar fi prin transfuzii de sânge sau prin folosirea acelor infectate.

·      Folosirea, în comun, a obiectelor personale infectate, cum ar fi periuțe de dinți, ustensile de tăiat unghii sau de ras, și alte obiecte care pot avea sânge infectat pe ele.

·      Folosirea drogurilor injectabile cu ace infectate.

·      Contactul cu leziuni cutanate infectate, cum ar fi tatuajele sau piercingurile efectuate cu instrumente infectate.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare.

A crezut că i-a apărut un simplu coș pe nas, dar a aflat că are cancer. ”Am fost în stare de șoc”

Michelle Davis a văzut prima dată coșul, în urmă cu mai bine de un an, și l-a ignorat până când acesta s-a mărit și a început să sângereze, ceea ce a determinat-o să meargă la medici, care au diagnosticat-o cu cancer, scrie stirileprotv.ro.

O femeie care a crezut că are un simplu coș pe nas a fost șocată când a fost diagnosticată cu cancer de piele.

Michelle Davis, în vârstă de 52 de ani, a observat umflătura roșie în luna aprilie a anului trecut, dar nu și-a făcut prea multe griji până când aceasta a devenit „foarte inflamată”.

Când a apăsat-o și nu se oprea din sângerare, a mers la medicul ei, care a suspectat imediat că este vorba de cancer.

În urma unei biopsii, Michelle a fost diagnosticată cu carcinom bazocelular, o formă obișnuită de cancer de piele, și a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta formațiunea.

În prezent, Michelle se recuperează după operație, dar medicii speră că nu va avea nevoie de alte tratamente.

Am fost în stare de șoc când am aflat. Nu auzisem niciodată de carcinomul bazocelular”, a declarat femeia, scrie Mirror. „A fost foarte tare, ca un vulcan sub piele. Mă plimbam cu prietena mea și, dintr-o dată, s-a oprit și mi-a zis că este mov, iar eu am spus că este doar un coș. Eram în faza de negare. M-am gândit ‘ce caut eu să am un coș la 52 de ani. O să treacă’, îmi tot spuneam. Se umfla și se retrăgea. Îmi amintesc că îl strângeam și nu ieșea nimic. Apoi a sângerat și a sângerat, timp de o săptămână”.

Michelle a mers la medicul ei în februarie 2023 și i s-a spus că arată ca un cancer de piele. Femeia a fost apoi supusă unei reconstrucții cu lambou nazal la spitalul Ormiston, Auckland, în aprilie 2023, pentru a îndepărta formațiunea și a trage pielea nasului peste gaură.

În China, epidemia cu coronavirus a declanșat cel mai mare experiment din lume: munca de acasă
Articolul anterior
Noi reguli pentru funcționarii publici. În ce condiții vor avea dreptul să accepte cadouri?
Articolul următor