Reguli de îngrijire pentru copiii bolnavi de varicelă

Varicela sau vărsatul de vânt, cum mai este ea numită popular, este o boală contagioasă, care se vindecă de la sine, fără tratament, și nu produce complicații. Ea este cauzată de virusul varicelo-zosterian, dar, în multe țări, odată cu introducerea vaccinului care previne boala, frecvenţa ei a scăzut destul de mult.

separator

Există categorii cu risc crescut care pot dezvolta forme severe de boală: sugarii mici, gravidele, bolnavii cronici, adolescenţii și adulții. În astfel de cazuri, este indicat ca bolnavul să fie supravegheat de un medic pentru a gestiona eventualele complicații: pneumonie, tulburări neurologice, hepatită.

Varicela este extrem de contagioasă. Ea se transmite prin intermediul secrețiilor nazo-faringiene, dar și prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele, în timpul erupţiei.

Un bolnav este contagios cu două zile înainte de apariția bășicuțelor pe piele și se menține așa până când acestea au făcut crustă.

De regulă, boala conferă imunitate pe viaţă pentru varicelă, dar au fost raportate și cazuri rare de reinfecţie. În cazul copiilor vaccinaţi cu o singură doză de vaccin, a scăzut rata de îmbolnăvire, dar chiar și atunci boala s-a manifestat în forme foarte uşoare.

Primele semne ale varicelei sunt asemănătoare unei banale viroze: febră, inapetenţă, stare generală proastă, uneori dureri în gât. Dar, în 24 de ore începe să apară erupţia pe piele, iniţial sub forma de mici pete roşii care seamănă cu muşcăturile de insectă. Ulterior, ele se transformă rapid în vezicule pline cu lichid. Bubițele de varicelă apar prima dată pe abdomen, spate sau faţă şi se extind peste tot, precum şi pe pielea capului sau la nivelul mucoaselor (bucală, anală, genitală).Mai târziu, veziculele se vor sparge lăsând o rană care va forma o crustă. Aceasta se va desprinde în 7-14 zile, rămânând în urmă o zonă mai depigmentată pe piele.

Reguli de îngrijire pentru bolnavii de varicelă

Copilul nu iese afară. Poate cea mai deranjantă parte a bolii este faptul că bolnavul nu are voie să iasă afară o perioadă îndelungată. Minim 7 zile, dar, de regulă, este vorba despre 10-14 zile sau chiar 21 de zile, în cazurile complicate. Copiii cu varicelă nu au voie să iasă afară dintr-un singur motiv: boala este contagioasă. Lor nu le face rău aerul curat, nu afectează cursul bolii, însă intră în contact cu alți oameni și, astfel, le transmit și lor virusul. Medicii spun că un copil cu varicelă poate fi scos afară în momentul în care toate bubiţele s-au uscat – prezintă cruste. Asta deoarece atunci el nu mai este contagios și nu mai există pericolul de a transmite boala mai departe.

Baia nu este interzisă în timpul bolii! Ea nu cauzează extinderea erupţiei, așa cum mai consideră unii bunici sau părinți. Ba, dimpotrivă, pentru reducerea mâncărimilor se poate îmbăia copilul în apă în care se pun două căni de faină de ovăz pentru un efect calmant la nivelul pielii. Făina de ovăz se găseşte la magazinele naturiste. Între băi se pot folosi compresele reci. De reținut că ștergerea pielii după spălare se va face prin tamponare cu un prosop curat, nu prin frecare.

Fiți atente și la alimentație. Veziculele din gură pot fi foarte dureroase, de aceea nu sunt indicate citricele, mâncărurile calde sau sărate. Oferiţi copilului alimente mai reci, moi şi puţin condimentate. Într-un fel, este o alimentație de regim, dar una variată care să conțină, totuși, mâncăruri pe placul copilului.

Atenție la medicamentele administrate în varicelă! Nu-i dați copilului aspirină! Acest medicament este interzis copiilor de până la 12 ani pentru că poate cauza sindromul Reye, o afecțiune ce atacă ficatul și creierul, o afecțiune care poate fi fatală. Nici ipubrofenul nu este indicat pentru că poate interfera cu varicela și poate face erupția să sape mai adânc în piele! Pentru febră sau dureri cauzate de leziunile de la nivelul mucoaselor poate fi folosit în siguranță paracetamol, pastile sau sirop pentru copiii mai mici de 12 ani.

Nu lăsați copilul să se scărpine. Aveți grijă să aibă unghiile tăiate scurt și mâinile să fie totul timpul curate pentru a evita riscul de suprainfecţie a bubiţelor. În cazul copiilor mai mici, puteţi să le puneţi mănuşi pentru a preveni scărpinarea, mai ales în cursul nopții. Atenție! Ruperea crustelor poate lăsa cicatrici definitive! Există în farmacii diverse soluții de calmare a pielii, antiscărpinat, pe bază de mentol sau calamină.

În general, cazurile de varicelă la copii nu fac complicații, chiar dacă ele crează un disconfort fizic și emoțional pentru ei. Li se umple corpul de bubițe supărătoare, care îi mănâncă întruna, sunt izolați în casă și nu-și mai văd prietenii. Se plictisesc rapid când văd că nu prea au opțiuni de joacă, poate ratează vreun eveniment important, etc.

Însă, sunt și anumite situații când este necesar să apelezi de urgență la un medic:

-Dacă copilul are febră care nu scade deloc mai mult de patru zile sau o febră mare
-Dacă are tuse severă sau probleme respiratorii
-Dacă are o zonă pe corp cu o concentrație mai mare de bube, unele lângă altele, și suspectați că poate dezvolta o infecție acolo (înroșire, umflare, căldură, durere locală, formare de puroi).
-Dacă se plânge de dureri mari de cap
-Dacă este prea amețit și somnolent
-Dacă nu suportă lumina
-Dacă vomită
-Dacă are gâtul roșu și nu poate înghiți.

sursa

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

O nouă tendință face furori printre adolescenţi. Potrivit medicilor, gestul e periculos
Articolul anterior
Cum să consumi nucile și seminţele, în dieta sănătoasă și echilibrată
Articolul următor