Ce semnifică schimbările de culoare şi miros ale urinei

Schimbările urinei (culoarea, mirosul şi consistenţa) ne pot oferi indicii importante despre statusul corpului nostru. Urina poate dezvălui ce ai mâncat, cât de mult ai băut şi ce boli ai putea avea.

separator

blestematii-de-microbi-care-se-simt-bine-in-urina-414860

Analiza urinei reprezintă, de mult timp, una dintre ferestrele corpului uman, deoarece multe dintre substanţele care circulă în organism, incluzând bacterii, excesul de proteine şi zahăr, pot fi identificate cu ajutorul acesteia. Urina reprezintă o parte importantă a corpului. Rolul său este de a înlătura apa în exces şi resturile solubile în apa pe care rinichii le filtrează din corp. Ea este responsabilă, practic, de înlăturarea toxinelor care, fără ea, ar fi extrem de dăunătoare pentru organism.

Atunci când observi că urina şi-a schimbat culoarea sau că are un miros ciudat, poate să fie din cauza alimentelor pe care le-ai consumat în acea zi (care ar fi putut include sfeclă sau sparanghel). Însă ar putea fi, de asemenea, un semn al unei condiţii mai serioase, precum o infecţie sau cancer. Înainte de a trage apa, există câteva schimbări ce trebuie urmărite. Iată care sunt acestea şi ce ar putea să semnifice:

· Schimbările de culoare

Urina are culoarea galbenă, datorită unui pigment numit urocrom. Această culoare variază în mod normal de la galben pal la chihlimbar închis, depinzând de concentraţia acesteia. O culoare închisă semnifică faptul că nu bei suficiente lichide. Dacă, însă, urina este pală, înseamnă că ori bei foarte multe lichide, ori că luat diuretice – un medicament care forţează corpul să elimine excesul de apă.

Urina se poate transforma într-un curcubeu de culori, iar o culoare anormală nu este neapărat un semnal de alarmă. Unele medicamente îi pot oferi o culoare verde sau albastru fluorescent, morcovii o pot transforma în portocaliu, vitaminele în galben intens, iar o boală ereditară, numită porfirie, îi poate da o nuanţă de vin roşu.

Dacă observi culoarea roşie în urină, atunci este un semn că există sânge în ea. Chiar şi o cantitate mică de sânge poate fi un semn al unei afecţiuni severe, precum o infecţie sau cancer. Dacă observi acest lucru, fă o vizită imediat la medicul de familie sau la urolog. Dacă observi sânge, iar urina este tulbure, există multe şanse să fie vorba de o infecţie.

· Schimbările de miros

În mod normal, urina nu are un miros foarte puternic. Dacă simţi un miros ciudat şi intens, atunci poate fi vorba de o infecţie sau de pietre la rinichi, ce pot crea un miros asemănător celui de amoniac. Persoanele cu diabet pot observa că urina lor are un miros dulce, din cauza excesului de zahăr.

Unele alimente pot schimba, de asemenea, mirosul urinei. Cel mai învinuit este sparanghelul. Acesta conţine o componenţă sulfuroasă, numită metil mercaptan, asemănător usturoiului.

Cât de des foloseşti toaleta poate fi un indicator al sănătăţii tale, dar şi culoarea şi/sau mirosul urinei. Cele mai multe persoane fac pauze pentru toaletă de 6-8 ori pe zi, însă acest număr poate fi mai mare sau mai mic, depinzând de cantitatea de lichide pe care o consumi. Dacă, însă, ai senzaţia urgentă de a urina, fără să fi consumat multe lichide, atunci pot exista alte cauze, precum sindromul de vezică hiperactivă, infecţii urinare, cistită interstitială, boli neurologice (boala Parkinson şi accidentul vascular cerebral), creşterea în dimensiuni a prostatei şi diabetul.

Problema opusă – că nu mergi la toaletă destul – poate apărea atunci când există un blocaj sau o infecţie. Unele persoane care nu au timp să meargă la toaletă în mod regulat în timpul zilei au tendinţa de a se ţine, ceea ce duce în timp la o distensie cronică a vezicii urinare.

Cum ne dezvoltăm obiceiuri sănătoase pentru vezica urinară?

Pentru a evita vizitele prea dese la baie, trebuie să te hidratezi, dar nu în exces. Bea apă de fiecare dată când îţi este sete, dar nu depăşi recomandarea de opt pahare pe zi. În cazul în care ai pietre la rinichi, ţi se va recomanda să depăşi această doză.

Dacă te trezeşti noaptea pentru a folosi toaleta, încearcă să nu bei apă cu trei sau patru ore înainte de culcare. Limitează consumul de cofeină, ce poate irita pereţii vezicii urinare. De asemenea, controlează consumul de alcool, ce poate avea efecte similare.

Nu în ultimul rând, nu ţine atunci când apare nevoia de a urina. Cum ai această senzaţie, renunţă la orice ai face şi merge la toaletă.

Sursa

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid

Noile variante Omicron se răspândesc cu rapiditate. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioase.

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid-19

În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție. 

Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2.

Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta.

Ce se știe până acum despre aceste două mutații ale Omicron

Potrivit specialiştilor OMS, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific ”pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu se știu aceste lucruri în acest moment”.

În mai multe țări, autorităţile sanitare recomandă revenirea la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, în universități şi în after school-uri. Şi mijloacele de transport în comun sunt vizate. 

,,Sunt forme uşoare sau forme medii. Copiii mici chiar dacă fac forme uşoare ei trebuie să fie sub observaţie, au nevoie să fie internaţi pentru o scurtă perioadă de timp. Cel puţin jumătate sunt copii şi vorbim inclusiv de sugari care au câteva luni”, declară Adrian Marinescu, medic infecţionist de peste Prut.

Infecția și vaccinarea anterioară nu asigură o protecție suficientă

Cei care au fost deja infectați cu Omicron probabil că nu sunt protejați împotriva noilor subtipuri, relevă datele inițiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5. În cazul în care infecția inițială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecția este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel și protecția.

Cu valul şase se confruntă multe alte ţări, Franţa şi Italia au peste 70.000 de cazuri, iar Grecia destinaţie de vacanţă pentru mulţi români 14 mii de îmbolnăviri pe zi. în Israel sunt 10 mii de cazuri pe zi ia autorităţile iau primele măsuri: oricine intră în ţară trebuie să şi facă un test PCR dacă în primele 10 zile manifestă unul din simptomele COVID.

sursa

S-a descoperit un nou medicament care combate eficient leucemia

Cercetătorii au identificat o formă unică de chimioterapie care, conform experimentelor preliminare, este eficientă în atacarea diferitelor celule leucemice, anunță CTV News din Canada.

Publicat în revista Leukemia, un studiu realizat de cercetătorii de la Rice University și de la University of Texas MD Anderson Cancer Center a descoperit diverși compuși care vizează în mod specific mitocondriile, care furnizează energie celulelor.

„Deși acest lucru este foarte promițător, suntem încă la o anumită distanță de a avea un nou tratament pe care să îl putem folosi în clinică”, a declarat într-un comunicat Natasha Kirienko, biochimist la Rice și autor corespondent al studiului. „Mai avem încă multe de descoperit”.

Cercetătorii au analizat anterior aproximativ 45.000 de compuși cu molecule mici pentru a găși unii care vizează mitocondriile.

Pentru cel mai recent studiu, ei au ales opt și au găsit între cinci și 30 de analogi apropiați pentru fiecare.

Cercetătorii au efectuat apoi zeci de mii de teste pentru a determina care dintre acestea erau toxice pentru celulele leucemice, fie că atare, fie atunci când erau combinate cu medicamente de chimioterapie existente, cum ar fi doxorubicina.

S-a demonstrat că cei opt compuși țintesc mitocondriile prin declanșarea unui proces numit mitofagie, adică atunci când o celulă își scoate din uz și își reciclează mitocondriile vechi.

Cancerul este cunoscut pentru faptul că folosește mitofagia pentru a se alimenta, spun cercetătorii, cercetările anterioare arătând că celulele leucemice au mult mai multe mitocondrii deteriorate decât cele sănătoase.

Cercetătorii au crezut că medicamentele care provoacă mitofagia ar putea slabi celulele leucemice și le-ar face mai sensibile la chimioterapie.

În cele din urmă, au descoperit că șase dintre ele au fost cele mai eficiente pentru a distruge celulele de leucemie mieloida acută. Dintre acestea, cinci au fost, de asemenea, eficiente la uciderea celulelor de leucemie acută limfoblastica și de leucemie mielogenă cronică.

Toate medicamentele care induc mitofagia au provocat mult mai puține daune celulelor sănătoase, spun cercetătorii.

Experimentele au arătat, de asemenea, că mai mulți compuși care induc mitofagia au fost „semnificativ” mai sinergici cu doxorubicina.

Pentru experimentele finale, cercetătorii au testat unul dintre cei mai eficienți compuși pe șoareci cărora le-au fost implantate celule canceroase de la un pacient cu leucemie.

Studiul a constatat că acest compus a fost eficient în uciderea celulelor de leucemie mieloida acută la șoareci.

„Trebuie să perfecționăm doză care credem că ar fi cea mai bună și, poate cel mai important, trebuie să testăm pe o mare varietate de cancere AML (leucemie mieloida acută)”, a declarat Kirienko.

„AML are o mulțime de variații și trebuie să știm ce pacienți au cele mai mari șanse să beneficieze de acest tratament și care nu. Numai după ce vom face această muncă, ceea ce ar putea dura câțiva ani, vom putea începe testele la om”, a subliniat cercetătoarea.

sursa

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot efectua screening mamar gratuit

Femeile din raioanele Cimișlia și Basarabeasca au posibilitatea să facă screening-ul mamar prin mamografie digitală mobilă.

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot face screening-ul mamar gratis

Potrivit Ministerului Sănătății, screening-ul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome, transmite Moldpres.md

Examinarea radiologică se recomandă a fi realizată o dată la doi ani.

Conform specialiștilor, anual, circa 1.000 de femei din Republica Moldova sunt depistate cu cancer mamar. Din numărul total, 30 la sută sunt diagnosticate în stadii tardive.

Maraton de vaccinare la Briceni și Edineț. Adresele și programul de activitate
Articolul anterior
Graviduța Cristina Moldovanu, superbă în costum de baie la malul mării
Articolul următor